Над 61% от българите се осигуряват в частен пенсионен фонд, предаде телевизия "България он еър". Средно за втора пенсия хората са внесли по 1 880 лева, а в професионален фонд сумата гони 3 хиляди. За разлика от задължителните удръжки за допълнителна пенсия, средно натрупаните доброволно средства са по-малко - около 1 230 лева, съобщиха от Банкеръ.

Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че се разраства пропастта във вноските на младите и по-възрастните осигурени. Докато хората над 50 години са натрупали средно в универсален и професионален фонд съответно по 2 500 и по 4 000 лева, то младежите до 25 години са заделили за втора пенсия по около 370 до 830 лева.

За първите девет месеца на 2014 г. близо 3.4 млн. българи се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като средностатистическият вложител е на почти 38 години. Професионален или доброволен фонд са избрали близо 860 хиляди души.Така от общо 6.92 млн. души население у нас 4.26 млн. отделят всеки месец за втора пенсия. На този фон по-малко от половината българи работят активно – малко под 3 млн. души.

През тази година Националният осигурителен институт трябва да изплати близо 8.4 млрд. лева пенсии. Като процент от целия бюджет на общественото осигуряване това е 86 на сто. От вноски за пенсия по сметките на НОИ обаче се очакват да постъпят половината средства – 4.5 млрд. лева.

Източник: banker.bg

Сподели този пост

Остави коментар

Image CAPTCHA
Използвайте символи на латиница, от значение са големите и малките букви.

ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ