Може ли блокчейн да "научи рибите да карат колело"?

За много фирми блокчейн технологиите са като „риба с велосипед“ – нещо неясно, нечувано и невиждано, сиреч – тъмна Индия! Работещите в дадена компания не са сигурни за какво и как се използва въпросната нова технология. В следващата статия ще се опитаме да предоставим за Вас полезна и лесна информация относно блокчейн технологиите. За целта ще използваме помощта на Матю Ле Мерле – съавтор на книгата „Blockchain Competitive Advantage”, който отговаря на някои въпроси, свързани с блокчейн.


Криптовалутата на Фейсбук – поглед в бъдещето. Грандиозен успех или сигурен провал?

Криптовалутата на Фейсбук – поглед в бъдещето.  Грандиозен успех  или сигурен провал?
Visa, Mastercard, PayPal и Uber подкрепят новата криптовалута на Фейсбук, според нов доклад.

The Wall Street Journal съобщи, че гигантът на социалните медии е подписал с повече от дузина поддръжници на крипто-валутата си GlobalCoin – стабилна кампания, разработвана в тайна повече от шест месеца. Всеки един от новите поддръжници ще инвестира около 10 милиона долара в проекта като част от управляващия консорциум за криптовалута.


Биткойнът и златото – съюзници или врагове?

Биткойнът и златото –  съюзници или врагове?
Златото и биткойнът са свързани помежду си по доста интересен начин. От една страна, инвеститорите им се припокриват – едни и същи хора искат да влагат пари и в двата актива. Но от друга, инициативи като #DropGold се стремят да позиционират биткойн като по-преносима, делима и по-оскъдна форма на злато. Могат ли биткойнът и златото да съществуват съвместно, или върховенството на единия актив заплашва по някакъв начин другия?


Как работят криптовалутите?

Как работят криптовалутите?
Терминът „криптовалута“ описва криптирана, децентрализирана цифрова валута, прехвърляна между равнопоставени участници, и потвърдена в споделена счетоводна книга чрез процес, по-известен като „mining“.

По-долу описваме опростено начина, по който криптовалутите от типа на биткойн работят. Като начало, нека разгледаме основите и съществените елементи на криптовалутите, а след това ще прегледаме и другите свойства, които са ги превърнали в това, което те представляват днес.

Основи на криптовалутата


Технологиите превръщат ли ни в роби? Кога стана модерен финтех?

Технологиите превръщат ли ни в роби? Кога стана модерен финтех?
Несъмнено технологиите заемат важно място в нашия живот. Повечето хора не могат да си представят дори един ден без да използват мобилния си телефон или компютъра си. За добро или лошо, това е XXI век. Някои хора сравняват технологиите с магия.

"Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията." – Артър Кларк


Основни блокчейн концепции, с които трябва да сте наясно

Основни блокчейн концепции, с които трябва да сте наясно
Блокчейн технологията е в състояние да подобри основните услуги, които са от съществено значение за търговското финансиране, и именно това прави иновацията толкова търсена. В основата си блокчейн разчита на децентрализиран, дигитализиран и разпределен модел на регистър. По своята същност това е по-стабилно и по-сигурно от патентованите централизирани модели, които понастоящем се използват в търговската екосистема.


Развитието на финтех в застрахователната индустрия. Десетте най-големи insurtech фирми

Развитието на финтех в застрахователната индустрия. Десетте най-големи insurtech фирми
Финтех иновациите променят предоставянето на финансови услуги, като създават нови възможности и поставят нови предизвикателства както за застрахователния, така и за финансовия надзор. През февруари 2017 г. Международната асоциация на надзорните органи по застраховане (IAIS) публикува доклада Финтех Иновации в Застрахователния Сектор (FinTech Developments in the Insurance Industry), който описва финтех иновациите, които са от значение за застрахователния сектор, и представя преглед на техните потенциални въздействия и подходящите надзорни подходи.


България e водещ лидер в Европа по броя на финтех компании

България e водещ лидер в Европа  по броя на финтех компании
Проучване на Уникредит разкрива, че в момента в България са регистрирани и работят повече от 110 финтех фирми. Броят на технологичните компании, предлагащи дигитализирани финансови услуги, е най-висок за районите на Централна и Източна Европа. След България се нарежда Чехия с 67 финтех компании, следвана от Румъния с 59 и Словакия с 30. България е на върха и на още една статистика – най-големият размер на средства, натрупани от една единствена финтех компания (25 млн. евро). Компанията обаче остава неназована.


Позитивите и негативите от прилагането на AI във финансовата индустрия. Люксембург – мястото на бъдещето

Позитивите и негативите от прилагането на AI във финансовата индустрия. Люксембург – мястото на бъдещето
Андреас Бърнър, главен отговорник за информацията (CIO) в английската компания SmartStream Technologies, има над 20 години опит в изграждането на решения за финансовите услуги на водещи международни банки. Неговата мисия е да създаде култура на иновации в SmartStream. Вижте как Андреас Бърнър отговаря на въпроси, свързани с иновационната лаборатория SmartStream и работата на екипа си.

До каква степен изкуственият интелект може да повлияе на банковия сектор?


Pages