Технологиите превръщат ли ни в роби? Кога стана модерен финтех?

Технологиите превръщат ли ни в роби? Кога стана модерен финтех?
Несъмнено технологиите заемат важно място в нашия живот. Повечето хора не могат да си представят дори един ден без да използват мобилния си телефон или компютъра си. За добро или лошо, това е XXI век. Някои хора сравняват технологиите с магия.

"Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията." – Артър Кларк


Основни блокчейн концепции, с които трябва да сте наясно

Основни блокчейн концепции, с които трябва да сте наясно
Блокчейн технологията е в състояние да подобри основните услуги, които са от съществено значение за търговското финансиране, и именно това прави иновацията толкова търсена. В основата си блокчейн разчита на децентрализиран, дигитализиран и разпределен модел на регистър. По своята същност това е по-стабилно и по-сигурно от патентованите централизирани модели, които понастоящем се използват в търговската екосистема.


Развитието на финтех в застрахователната индустрия. Десетте най-големи insurtech фирми

Развитието на финтех в застрахователната индустрия. Десетте най-големи insurtech фирми
Финтех иновациите променят предоставянето на финансови услуги, като създават нови възможности и поставят нови предизвикателства както за застрахователния, така и за финансовия надзор. През февруари 2017 г. Международната асоциация на надзорните органи по застраховане (IAIS) публикува доклада Финтех Иновации в Застрахователния Сектор (FinTech Developments in the Insurance Industry), който описва финтех иновациите, които са от значение за застрахователния сектор, и представя преглед на техните потенциални въздействия и подходящите надзорни подходи.


България e водещ лидер в Европа по броя на финтех компании

България e водещ лидер в Европа  по броя на финтех компании
Проучване на Уникредит разкрива, че в момента в България са регистрирани и работят повече от 110 финтех фирми. Броят на технологичните компании, предлагащи дигитализирани финансови услуги, е най-висок за районите на Централна и Източна Европа. След България се нарежда Чехия с 67 финтех компании, следвана от Румъния с 59 и Словакия с 30. България е на върха и на още една статистика – най-големият размер на средства, натрупани от една единствена финтех компания (25 млн. евро). Компанията обаче остава неназована.


Позитивите и негативите от прилагането на AI във финансовата индустрия. Люксембург – мястото на бъдещето

Позитивите и негативите от прилагането на AI във финансовата индустрия. Люксембург – мястото на бъдещето
Андреас Бърнър, главен отговорник за информацията (CIO) в английската компания SmartStream Technologies, има над 20 години опит в изграждането на решения за финансовите услуги на водещи международни банки. Неговата мисия е да създаде култура на иновации в SmartStream. Вижте как Андреас Бърнър отговаря на въпроси, свързани с иновационната лаборатория SmartStream и работата на екипа си.

До каква степен изкуственият интелект може да повлияе на банковия сектор?


Петте тенденции, движещи insurtech индустрията през 2019 г. Как ще изглежда застрахователната индустрия през 2030 г.

Петте тенденции, движещи insurtech индустрията през 2019. Как ще изглежда застрахователната индустрия през 2030 г.
В застрахователния сектор вече са на мода нови играчи. Така наречените „insurtechs” са водещи в технологиите компании, които влизат в застрахователния сектор, за да осигурят покритие за цифрово насочената клиентска база. Специално за Вас извадихме петте ключови тенденции, които доминират при навлизането на технологията в застрахователната индустрия:

1.Екосистеми и платформи:


Топ блокчейн компании. Решения за петте най-често срещани проблема при използването на криптовалути

Топ блокчейн компании
Откакто цената на биткойн се срина от $19 000 до по-малко от $4000 миналата година, хората станаха леко скептично настроени спрямо всички приложения на блокчейн – технологията, захранваща повечето криптовалути чрез извършване на транзакции без необходимост от централна власт.


Бъдещето на отвореното банкиране и роботите-консултанти. Роботите ще изместят ли хората?

Бъдещето на отвореното банкиране и роботите-консултанти. Роботите ще изместят ли хората?

Пет въпроса, свързани с бъдещето на роботите-консултанти, зададени на Абба Нюбъри, главен директор на маркетинговия отдел в Habito

Абба е главен директор на маркетинговия отдел в стартиращата компания Habito. Тя е опитен консултант по маркетинг, работила е както с Google, така и с YouTube в техните програми за ускоряване. Била е и от двете страни на маркетинговата индустрия – като управляващ партньор на медийната стратегия в McCann и като директор на рекламната стратегия в News UK.


Всичко, което трябва да знаете за финтех и блокчейн. Бъдещето на финансовата индустрия

Всичко, което трябва да знаете за финтех и блокчейн. Бъдещето на финансовата индустрия
Ако досега сте си мислили, че финтех означава само използване на компютри в банките, имаме изумяващи новини за Вас! Когато правите финансови транзакции на компютъра си, пазарувате онлайн или просто казвате добре познатото „ще платя с карта“ на касата на някой магазин, вие използвате предимствата на финансовите технологии. В общи линии, всяко сътрудничество на технологии и финансови услуги представлява финтех.


Pages