Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Бизнес кредитите – кога и как се отпускат, какво трябва да знаете за тях

Бизнес кредитите – кога и как се отпускат, какво трябва да знаете за тях

Бизнес кредитите - кога и как се отпускат, какво трябва да знаете за тях
Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал кредит, който да обслужва. Знаете каква е процедурата. Използвате парите, за да закупите отдавна планирана вещ или да покриете текущи нужди, ремонти или непредвидени плащания.

След това започвате да връщате кредита на вноски всеки месец по определена схема до пълното му изплащане. Но какво се случва, ако управлявате бизнес?

Без значение дали става въпрос за стартиращ бизнес или за дългогодишен такъв, поне веднъж ви се е налагало да разполагате с повече пари. В тези моменти, в съзнанието ви няма как да не се прокрадне идеята за бизнес кредит.

Ние, от Izbiram.bg, искаме да помогнем на нашите читатели да взимат правилните решения щом стане въпрос за финанси и планиране. Ето защо събрахме в този материал всичко, което трябва да знаете, ако обмисляте да кандидатствате за бизнес кредит.

Какво представляват бизнес кредитите?

Бизнес кредитите са заеми, които се отпускат на стартиращи, малки или големи бизнеси, с цел покриване на текущи нужди за бизнеса или инвестиция с цел развитие на бизнеса . Те най-често са:

 • Кредити за оборотни нужди – оврдрафти, кредитни линии и револвиращи кредити. Тяхната цел е да ви осигурят средства, когато имате нужда от тях: за заплащане на месечи сметки, заплати, разходи към доставчици и други.
 • Кредити за инвестиционни нужди – към този тип кредити спадат инвестиционните, ипотечните кредити и лизингите. Тяхната цел е да подпомогнат разрастването на бизнеса – наемането на още хора, закупуването на техника, купуването или наемането на по-голямо работно помещение.

За каква сума можете да кандидатствате?

Разликата между бизнес кредитите и кредитите за индивидуални клиенти е в това, че докато кредитите за индивидуални клиенти имат лимит на кандидатстване, при бизнес кредитите той липсва.

Парите, които можете да получите, зависят от състоянието на бизнеса и целта на кредита. Един от основните показатели, от които зависи сумата, която може да получите, е годишният финансов отчет на фирмата. Спрямо него, кредиторът определя каква сума може да ви отпусне.

Имате ли нужда от обезпечение?

Когато кандидатствате за бизнес кредит, може да се наложи да предоставите обезпечение по кредита в зависимост от типа кредит, за който кандидатствате. Обезпечение се налага най-вече в случаите, когато кандидатствате за ипотечен кредит или лизинг за закупуване на техника.

Какво да направите, за да сте сигурни, че ще получите кредит?

Когато кандидатствате за бизнес кредит, добре е да проучите предварителнмо всички условия, за да сте сигурни, че сте добре запознати с всички тънкости. Ето още 3 съвета, които да следвате, ако искате кандидатстването за бизнес кредит да бъде успешно:


 1. Погрижете се за документите

  Прозрачността във финансовото състояние на вашия бизнес е абсолютно задължителна! Процесът на кандидатстване ще бъде по-безпроблемен, ако отделите време да поддържате вашите финансови, счетоводни и данъчни записи актуални и точни. Уверете се, че фирмата ви има въведена система за поддържане на всичко организирано.
 2. Плащайте всички сметки на време
  Освен че трябва всички документи да бъдат изрядни, уверете се, че плащате сметките си навреме. За да получите кредит ще трябва да изпълните някои критерии, така че е важно да имате възможно най-добрия кредитен рейтинг. Избягвайте всякакви видове забавяне на плащанията. Всяка банка има различни кредитни изисквания, но добрият кредит е съществена част от процеса.

  Това също означава, че трябва да кандидатствате за един заем наведнъж! Кредиторите често изискват кредитен доклад, който може да повлияе на кредита Ви. Кандидатстването за твърде много кредити наведнъж може да убие шансовете ви за получаване на каквото и да е финансиране.

 3. Убедете кредитора, че ще можете да изплащате кредита си
  Ако сте съществуващ бизнес, банките ще искат да видят паричен поток, достатъчен да направите месечните си плащания по кредита. Те ще направят този анализ, като погледнат миналите данъчни декларации и съществуващия дълг. Ако сте стартиращ бизнес и започвате от нулата, трябва да можете да покажете подробни финансови прогнози. Осигурете финансов план, който ясно показва, че ще можете да правите месечните си плащания по кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *