Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Биткойнът и златото – съюзници или врагове?

Биткойнът и златото – съюзници или врагове?

Биткойнът и златото –  съюзници или врагове?

Прилики между биткойн и злато

Златото и биткойнът са свързани помежду си по доста интересен начин. От една страна, инвеститорите им се припокриват – едни и същи хора искат да влагат пари и в двата актива. Но от друга, инициативи като #DropGold се стремят да позиционират биткойн като по-преносима, делима и по-оскъдна форма на злато. Могат ли биткойнът и златото да съществуват съвместно, или върховенството на единия актив заплашва по някакъв начин другия?


Напоследък битката „биткойн срещу злато“ е представена като игра, в която само единият актив може да процъфтява за сметка на другия. Грейскейл Инвестмънтс, създатели на кампанията „Остави злато. Купи биткойн!“ твърдят, че биткойнът е много по-добра алтернатива. Това обаче със сигурност е тема за оспорван дебат.


За щастие, не е необходимо да симпатизирате на единия актив повече, отколкото на другия. Целта е да се възползвате максимално и от двата. Без значение е дали смятате, че биткойнът е най-подходящата валута за запаметяване на ценности, или го приемате за най-доброто средство за обмен. Също така, никой не се интересува от това дали смятате, че златото е по-сигурното убежище, несвързано със световните валути, или пък по-надеждната алтернатива на биткойна, подкрепена с хилядолетната си репутация. При условие, че виждате стойност и в двата актива, определено има полза от придобиването им.


Известният борсов посредник Питър Шиф, например, насърчава инвеститорите да купуват злато и сребро, използвайки BCH и BTC, чрез Schiffgold.com. Закупуването на благородни метали не изисква поемане на попечителство, разбира се. Доходната крипто-компания Kinesis стартира програма за дебитни карти на територията на ЕС и Великобритания съвместно с Contis Group, използвайки реални активи от злато и сребро като основа за цифровите валути с разпределение 1:1 с физически кюлчета.

Прилики между биткойн и злато

Несъмнено и двата актива са привлекателни като част от добре закръгления инвестиционен портфейл. Инвестирането в активи, които имат ниска корелация един с друг, може да повиши дохода, коригиран с рисково отношение към портфейла. Макар да не са имунизирани от глобалния икономически спад, биткойнът и златото показаха забележителна устойчивост по време на събития, отслабили световната икономика.


Красотата на всеки актив е, че той има различно значение за различните хора – всеки има свои собствени причини за придобиването му. Не е от значение дали предпочитате златото заради свойствата му, неговата оскъдност или присъщата му стойност. Същото е и с биткойна, който може да бъде заключен в хардуерен портфейл или да се използва за закупуване на ежедневни стоки и услуги. Ако имате средства, не е нужно да „оставяте“ злато, за да купувате биткойн или обратно – можете просто да притежавате и двете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *