Продължете към съдържанието
Начало » Новини » БНБ пуска нова серия банкноти от 20 лева

БНБ пуска нова серия банкноти от 20 лева

БНБ пуска нова серия банкноти от 20 лева
Българската народна банка пуска в обращение от 20 март третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г.

Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи.

Сред тях е допълнителният знак за незрящи граждани, който се състои от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Банкнотата ще има и холограмна лента с оптични ефекти, редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв, както и цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на орден „За храброст“, изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото 20.

Допълнителната защита включна осигурителна нишка, вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променящ цвета си от зелено към синьо.

Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Новите банкноти имат воден знак с висока резолюция, който може да се види при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., продължават да бъдат в обращение заедно с новите 20-левки, които ще бъдат пуснати на 20 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *