Продължете към съдържанието
Начало » Новини » България e водещ лидер в Европа по броя на финтех компании

България e водещ лидер в Европа по броя на финтех компании

България e водещ лидер в Европа  по броя на финтех компании

в момента в България са регистрирани и работят повече от 110 финтех фирми

Проучване на Уникредит разкрива, че в момента в България са регистрирани и работят повече от 110 финтех фирми. Броят на технологичните компании, предлагащи дигитализирани финансови услуги, е най-висок за районите на Централна и Източна Европа. След България се нарежда Чехия с 67 финтех компании, следвана от Румъния с 59 и Словакия с 30. България е на върха и на още една статистика – най-големият размер на средства, натрупани от една единствена финтех компания (25 млн. евро). Компанията обаче остава неназована.


В момента в Централна и Източна Европа има общо 608 фирми в индустрията на финансовите технологии и 60 от тях са в криптовалутния сектор. Повечето от услугите, предлагани от финтех компаниите, са свързани с транзакции, управление на ресурси и инвестиции. Дигиталното банкиране също набира популярност. Счита се, че от 2010 г. насам страни като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на клиентите, използващи цифровите услуги на финтех компаниите.Допринасящият фактор е, че хората от региона, родени в ерата на дигитализацията, са почти 50% от населението. Контрастно, в Западна Европа хората под 35-годишна възраст съставляват само 40% от населението.Друг благоприятен фактор е, че съгласно правото на Европейския съюз финансовите институции, лицензирани в една държава, могат да предоставят услуги във всички други държави-членки на ЕС при същите условия като местните фирми – дори банките не се нуждаят от нови лицензи, за да преминат на нови пазари.


Специално за Вас направихме подбор и отделихме десетте най-успешни фирми. Ето какъв списък създадохме:

CashCredit
CashCredit е технологична финансова институция, която работи в партньорство с операторите на мобилни мрежи, за да предоставя микрофинансови услуги на мобилните абонати. Компанията използва подход на кредитен скоринг, за да предложи на потребителите бързи кредитни решения, като фактурирането се извършва чрез техните партньорски оператори. CashCredit си партнира с двата най-големи мобилни оператора в страната – A1 и Telenor. Компанията притежава автоматизиран процес на одобрение и предоставяне. Размерът на кредита варира от 200 до 2000 лв. за период от 1 до 18 месеца. Заемите трябва да бъдат гарантирани от един или двама поръчители.

Основаване: 2011
Локация: София, България
Общо финансиране: 25 млн. щатски долара
Инвеститори: Delta Partners

Investor.bg
Investor.bg е онлайн портал, който предоставя новини, анализи и интервюта от света на икономиката, бизнеса и финансите. Компанията предлага информация за пазара на недвижими имоти, фондовите борси, валутните и стоковите пазари. Платформата предоставя и информационни статии за обучение на начинаещи в инвестиционната област.

Основаване: 2012
Локация: София, България
Общо финансиране: 2 млн. щатски долара
Инвеститори: 3TS Capital Partners

Loanbase
BitLendingClub (по-рано известен като LoanBase) е „peer-to-peer“ платформа за кредитиране на биткойни. Помага на кредитополучателите да получат онлайн заеми на най-конкурентни цени и при най-ниски такси за транзакции. Кредиторите се конкурират в стил „Холандски търг“, за да оценят риска на всеки заем и да предложат най-ниската възможна ставка за даден кредитополучател. За да се избегне неизпълнения на заеми, компанията си партнира с фирма, проверяваща документи – Jumio, която валидира документите за проверка на кредитополучателите. Тя начислява 1% от стойността на кредита като такси. Компанията притежава 35-процентов дял на пазара на биткойн „peer-to-peer“ кредитирането. От стартирането си насам BitLendingClub обслужва над
2 200 кредита, възлизащи на над 3500 биткойна.

Основаване: 2013
Локация: София, България
Общо финансиране: 253 000 щатски долара
Инвеститори: LAUNCHub

Eins
Eins е технологична компания, предоставяща интернет ориентирана информационна система на застрахователни компании, базирана на облачни услуги (cloud services). Това е отворена система, която осигурява многолинейни застрахователни функции, като например актюерски изчисления, поемане на договори и управление, управление на фактуриране и др.

Основаване: 2009
Локация: София, България
Инвеститори: Fintech Fusion

Virtual Broker
Virtual Broker е софтуерна платформа за застрахователни брокери и потребители. Компанията предлага множество решения за всевъзможни застрахователни продукти, като например: застраховка на автомобил, животозастраховка, застраховка на дома и бизнеса и др.

Основаване: 2015
Локация: София, България
Инвеститори: Startupbootcamp

Crypto Academy
Crypto Academy предоставя онлайн курсове по криптовалути. Темите на курсовете включват дивергентна търговия, суинг търговия, анализ на обема на крипто-търговията и др. Компанията обслужва криптовалутни търговци, експерти по криптовалута, специалисти по блокчейн и разработчици. Предлага се на месечен или годишен абонаментен модел.

Основаване: 2013
Локация: София, България
Инвеститори: Krypton Capital

Colndex.Online
Colndex предоставя индекси на криптовалути. Предлага списък с индекси на криптоиндустрията и такива на крипто-монети. Позволява на потребителите да виждат ценовите графики в реално време за първите 5 компонента по пазарна капитализация. Класирането на съставните елементи се актуализира и може да се променя, в зависимост от пазарната капитализация и променливите, използвани във формулата. Cryptocoin Index включва най-големите монети по пазарна капитализация.

Основаване: 2018
Локация: София, България
Инвеститори: Krypton Capital

Reloyalty
Reloyalty е базиран на биткойн мениджър на лоялни програми. Потребителите добавят стойност към приложението си в местна валута и заплащат за използването на услуги от един от участващите търговци, по избор. За всяка направена транзакция потребителите получават обратно биткойни като част от програмата за лоялност.

Основаване: 2010
Локация: София, България
Инвеститори: LAUNCHub

Tixi
Tixi предлага решения за плащане и управление на транспортни компании. Техните предложения включват платформа за цялостно управление на обществения транспорт, решения за електронни билети, мониторинг и контрол на обществения транспорт в различните общини и т.н. Освен услугите за обществен транспорт, компанията предлага и платформи за търговска интеграция, мобилни портфейли и електронни платежни системи.

Основаване: 2006
Локация: София, България
Инвеститори: NEVEQ

Coins.Online
Coins.Online е онлайн платформа, предоставяща данни за пазара на криптовалути. Осигурява криптовалутни цени, заедно с актуални новини и статии. Също така предоставя списък на обмен на криптовалути. Предлага ICO (Initial Coin Offering) календар с информация за минали, предстоящи и активни ICO-и.

Основаване: 2018
Локация: България
Инвеститори: Krypton Capital

София – център на източноевропейското развитие

Разположена в сърцето на Източна Европа, българската столица е дом на близо една четвърт от населението на страната. Местоположението на града е уникално: планините на север, сръбската граница на запад и река Искър на изток правят София една от най-атрактивните дестинации в Европа. Тя привлича хора от цял свят с многобройните си образователни възможности, културни институции и големи компании. Величествените църкви, съчетани с вдъхновени театри, показват разнообразието на архитектурата в България. Градът не само е един от най-големите в Източна Европа, но и е изключително евтин и достъпен за посещение заради комунистическото минало на България.Достъпността обаче означава и лесен старт за много нови компании, особено за финтех фирмите. С бързо растящия пазар на финансови услуги, София се издига като водещ финтех център в Източна Европа. Още преди години международни инвеститори забелязаха уникалната възможност на столицата да комбинира технически специалисти и предприемачески ум. През 2012 г. Европейският инвестиционен фонд донесе 21 милиона евро в града, давайки перспектива на много новоразработени стартиращи фирми, сред които и няколко финтех компании.Например, LAUNCHub – фирма за рисков капитал със седалище в София – вече е направила повече от сто инвестиции в над 60 компании. Инициативи в града като кооперативното пространство Betahaus и пред-ускорителната програма Start it Smart са създадени, за да помогнат на предприемаческия пейзаж на града. Събития като CEE Fintech Sofia Meetup и DigitalK пък започват да се разширяват, като канят ентусиасти от цял свят да споделят своите знания пред българска публика.Виждайки непрекъснатия растеж на финтех индустрията в София, българското правителство започна открито да подкрепя основателите и инвеститорите, с цел да донесе повече капитал в града. Един от най-големите привличащи фактори все пак си остава талантът: по-младото население на България е широко известно със знанията и уменията си в сферата на информационните технологии и данните, което носи иновации и опит в новосформираните стартиращи фирми. Благодарение на изброените по-горе фактори, допринасящи за развитието на местни и интернационални компании във финансовата индустрия, столицата се е превърнала в център на източноевропейската мисъл и развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *