Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви такси удържат банките при теглене на потребителски кредит?

Какви такси удържат банките при теглене на потребителски кредит?

Потребителският кредит. Определена сума пари, която използваме, за да постигаме различни цели, да реагираме в екстремни ситуации или дори да превърнем жилището си в дом. Всеки поне веднъж се е докосвал до възможността да изтегли потребителски кредит. Банките в България предлагат голямо разнообразие от различни видове продукти с различни преференциални условия по лихвите. Всичко, което трябва да направите, ако имате нужда от средства, е да изберете банката, която предлага най-изгодната лихва, нали?

Но освен лихви, потребителските кредити идват и с такси, на които също трябва да обърнете внимание, ако искате да откриете коя банка дава най-изгодните потребителски кредити. Ние, от Izbiram.bg, сме тук, за да помогнем. През последните години, нашата основна цел е да предоставяме на читателите си професионална, финансова помощ. Така, искаме да създадем общество от финансово грамотни хора, които взимат информирани решения и живеят спокоен и щастлив живот. Ето защо, в този материал ще се насочим към един аспект на потребителските кредити, който често остава на заден план – таксите.

Сравнете условията на потребителските кредити на банките тук.

Колко и какви са таксите, които банките събират за потребителските си кредити?

Ако се чудите какви са различните видове такси, които банките събират за потребителските си кредити, ето кратък списък:

  • Такса за кандидатстване – такса, която покрива обработката на необходимите документи по кредита.
  • Такса за усвояване – такса, която се удържа след като бъдете одобрени за кредит.
  • Такса за оценка на кредитоспособността – такса, която се удържа, за да се направи оценка на вашата кредитоспособност от експертите на банката. Тази такса често покрива и проверка в ЦКР, НАП и други институции.
  • Месечна такса за обслужване – такса, която се изтегля всеки месец от сметката Ви и покрива действията, които са необходими за обслужването на кредита.
  • Такса ангажимент – това е такса, която се удържа от банката, в случай че не погасявате вноските си на време. Ако обслужвате редовно и в срок кредита си, такава такса няма да се удържа.
  • Застраховка на кредита – застраховка, при която застрахователя поема разноските по кредита, в случай, че Вие не можете заради болест, загуба на работа и др.

Какви са таксите, които удържат банките при кандидатстване за потребителски кредит?

Списъкът по-горе дава само информация за различните видове такси, които банките може да удържат. Всяка банка сама определя кои такси и в какъв размер да ги удържа. Ето защо, създадохме таблица, в която може да видите какви такси и в какъв размер удържат някои от най-големите български банки. За целта използвахме нашия калкулатор и кандидатствахме за сума от 10000 лева със срок на погасяване 5 години. Ето и резултатите:

И така, кой кредитор предлага най-малко и ниски допълнителни такси по потребителски кредит?

С нашето проучване стигнахме до извода, че ЦКБ предлага най-ниски допълнителни такси при кандидатстване за потребителски кредит. Сумите, които ще трябва да заплатите допълнително при тях са 1% от одобрения кредит, като до края на м. юли 2021 този процент е по-нисък, благодарение на промоцията, която банката организира. Другата сума, която трябва да плащате по този кредит е 2.5BGN на месец, такса поддръжка на сметката.

В гореопоменатия пример, в който теглим кредит с размер 10 000 и срок на погасяване 5 години, таксата за анализ на кредитоспособността е в размер на 100 лв., а таксите за поддръжка са с общ размер 150 лв. за целия срок.

Спокойно може да заключим, че потребителският кредит на ЦКБ е с най-ниските банкови такси за 2021.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *