Какви такси удържат банките при теглене на потребителски кредит?

Потребителският кредит. Определена сума пари, която използваме, за да постигаме различни цели, да реагираме в екстремни ситуации или дори да превърнем жилището си в дом. Всеки поне веднъж се е докосвал до възможността да изтегли потребителски кредит. Банките в България предлагат голямо разнообразие от различни видове продукти с различни преференциални условия по лихвите. Всичко, което трябва да направите, ако имате нужда от средства, е да изберете банката, която предлага най-изгодната лихва, нали?

Но освен лихви, потребителските кредити идват и с такси, на които също трябва да обърнете внимание, ако искате да откриете коя банка дава най-изгодните потребителски кредити. Ние, от Izbiram.bg, сме тук, за да помогнем. През последните години, нашата основна цел е да предоставяме на читателите си професионална, финансова помощ. Така, искаме да създадем общество от финансово грамотни хора, които взимат информирани решения и живеят спокоен и щастлив живот. Ето защо, в този материал ще се насочим към един аспект на потребителските кредити, който често остава на заден план – таксите.

Сравнете условията на потребителските кредити на банките тук.

Колко и какви са таксите, които банките събират за потребителските си кредити?

Ако се чудите какви са различните видове такси, които банките събират за потребителските си кредити, ето кратък списък:

  • Такса за кандидатстване – такса, която покрива обработката на необходимите документи по кредита.
  • Такса за усвояване – такса, която се удържа след като бъдете одобрени за кредит.
  • Такса за оценка на кредитоспособността – такса, която се удържа, за да се направи оценка на вашата кредитоспособност от експертите на банката. Тази такса често покрива и проверка в ЦКР, НАП и други институции.
  • Месечна такса за обслужване – такса, която се изтегля всеки месец от сметката Ви и покрива действията, които са необходими за обслужването на кредита.
  • Такса ангажимент – това е такса, която се удържа от банката, в случай че не погасявате вноските си на време. Ако обслужвате редовно и в срок кредита си, такава такса няма да се удържа.
  • Застраховка на кредита – застраховка, при която застрахователя поема разноските по кредита, в случай, че Вие не можете заради болест, загуба на работа и др.

Какви са таксите, които удържат банките при кандидатстване за потребителски кредит?

Списъкът по-горе дава само информация за различните видове такси, които банките може да удържат. Всяка банка сама определя кои такси и в какъв размер да ги удържа. Ето защо, създадохме таблица, в която може да видите какви такси и в какъв размер удържат някои от най-големите български банки. За целта използвахме нашия калкулатор и кандидатствахме за сума от 10000 лева със срок на погасяване 5 години. Ето и резултатите:

И така, кой кредитор предлага най-малко и ниски допълнителни такси по потребителски кредит?

С нашето проучване стигнахме до извода, че ЦКБ предлага най-ниски допълнителни такси при кандидатстване за потребителски кредит. Сумите, които ще трябва да заплатите допълнително при тях са 1% от одобрения кредит, като до края на м. юли 2021 този процент е по-нисък, благодарение на промоцията, която банката организира. Другата сума, която трябва да плащате по този кредит е 2.5BGN на месец, такса поддръжка на сметката.

В гореопоменатия пример, в който теглим кредит с размер 10 000 и срок на погасяване 5 години, таксата за анализ на кредитоспособността е в размер на 100 лв., а таксите за поддръжка са с общ размер 150 лв. за целия срок.

Спокойно може да заключим, че потребителският кредит на ЦКБ е с най-ниските банкови такси за 2021.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.