Продължете към съдържанието
Начало » Новини » ВНИМАНИЕ! Вижте как никога да не допуснете грешка при тегленето на жилищен кредит!

ВНИМАНИЕ! Вижте как никога да не допуснете грешка при тегленето на жилищен кредит!

ВНИМАНИЕ! Вижте как никога да не допуснете грешка при тегленето на жилищен кредит!

13 трика при вземането на ипотечен кредит, за които ще ни благодарите!

Следващите редове са посветени на онези от вас, който имат нужда от жилище, но нямат достатъчно средства да го закупят и възнамеряват да ползват банково финансиране. В това няма нищо обезпокоително, когато имате правилния съветник насреща или така наречения кредитен консултант.

На вашето внимание сме селектирали 13 важни детайли при вземането на ипотечен кредит, за които ще ни благодарите, защото няма да допуснете грешки при този важен процес! Ако имате нужда от безплатен професионален съвет може да ни се обадите на телефон +359 897 571 869 или да подадете заявка за безплатна консултация ТУК.

1. Никога не капарирайте жилище преди да сте 100% наясно как ще финансирате цялата необходима сума.

Това важи в случаите на:

 • купуване на жилище „на зелено“
 • купуване на жилище едновременно с потребителски и ипотечен кредит, т.е. търсене на максималното възможно финансиране от страна на банката
 • неяснота със статута на прилежащи площи, например тераси, които е възможно да не са вписани в нотариалния акт и съответно няма да бъдат обект на оценка, извършвана от банката, което ще намали максималния размер на кредита.
 • неяснота по отношение на собствеността на имота, включително наследствени права, съпружески права, имоти от съдебни изпълнители и други.

2. Ако нямате гарантирани във времето високи доходи, или не сте 100% сигурни че дори и да останете без работа ще можете да плащате безпроблемно вноските си, теглете ипотечния кредит за максималния срок, който отпуска банката. .

Към настоящия момент в България той е за период 30-35 години, като допълнително изискване на банките е кредитополучателя да не е достигнал пенсионна възраст до изтичането на кредита. Някои банки дават възможност за кредитиране и до 70-75 годишна възраст. Избирайки максимален период на кредита си – избирате по-ниска вноска по кредита. Вноската трябва да е адекватна на бюджета ви. Не може да си позволите да се напрягате с голяма вноска, защото не трябва да се пренебрегва ситуация, в която оставате без работа, появяват се непредвидени разходи, които трябва да покриете, особено ако сте младо семейство или с деца. Не забравяйте, че винаги имате възможността да предоговорите условията си като увеличите размера на вноската си, когато имате по-големи възможности и намалите периода на кредита, или можете просто да погасите сума накуп, ако разполагате със спестена такава. Съветваме ви да не погасявате предсрочно в първата година на кредита, тъй като има наказателна лихва в размер на 1% от стойността на ипотеката.

3. Осигурете си налични поне 15-20% от сумата на имота.

В масовия случай банките финансират до 85% от стойността на желания за покупка имот. Единици са банките, които финансират по-нисък % , ако да речем типа строителство е панел. Точно за тази цел е необходим съвет от консултант, който е запознат с преференциалните условия на всяка банка и начинът на финансиране. Различните банки имат различна методика на оценяване на имота. Има банки, които вземат предвид предварителния договор за покупко-продажба когато правят оценката, а има и такива, които не го правят. Когато разполагате с по-малко средства за самоучастие е по-добре оценката да бъде предварително съгласувана с банката, за да сте сигурни че ще получите необходимото финансиране. Не забравяйте, че всяка една банка има такси за обработка на документите по кредита, всяка на различен принцип, има и промоционални кампании за тези такси, затова най-добре се обърнете за съвет към кредитен консултант!

4. Внимавайте при тегленето на потребителски кредит, за да осигурите своето самоучастие в жилищния кредит!

Доста често клиентите прибягват към нуждата от потребителски кредит, за да финансират частта със самоучастието по ипотечния, в което разбира се няма нищо лошо, само че съобразете срока на кредита с вашите доходи, за да ви остане месечен доход, за да може да плащате вноските по ипотечния кредит, и вземете минималния необходим размер, не се изкушавайте да вземате повече от необходимото. Също така много от банките имат вътрешни правила, които водят до редица ограничения при тегленето на жилищни и потребителски кредити едновременно, затова най-добре е да получите съвет от консултант, преди да предприемете каквото и да е!

5. Банката финансира и жилища на зелено, когато сградата е с акт. 14, но трябва да внимавате много в детайлите!

Не всички, но повечето финансови институции финансират жилища на етап груб строеж. Тези банки, които предлагат кредит на груб строеж имат списък с одобрени инвеститори и строителни обекти. Тук ключов момент е времето, тъй като предварителното одобрение от банката важи за няколко месеца (3-6). За отпускането на такъв кредит трябва задължително да бъде прехвърлена собствеността на купувача, като направената вече експертна оценка е с давност няколко месеца, в зависимост от банката. Различните Банките отпускат различен % финансиране на база степента на завършване на сградата. Ако преди получаването на акт 14 сте изтеглили потребителски кредит, трябва много внимателно да се проучи кога се предвижда акт 16, защото в много банки се нарушават вътрешните им правила, според които не трябва да имате потребителски кредит 6 месеца, пред получаването на акт 16.

6. Ако се чудите в каква валута да изтеглите ипотечен кредит – изберете в лева.

Защо? Лихвите по ипотечните заеми в лева са по-ниски от тези в евро. Статистиката сочи, че през последните три години 90% от отпуснатите и предоговорени кредити са били в лева. Банките имат по-голям ресурс в лева от спестяванията на домакинствата под формата на депозити. Най-разумната стъпка е да вземете кредита във валута, в която е доходът ви. В случай на влизане в еврозоната, кредитът ще се превалутира в евро. Нека не забравяме, че разходите за валутни междубанкови преводи са по-скъпи от преводите в лева. Освен това за кредит в евро трябва да разкриете и допълнителна сметка, което също са допълнителни разходи.

Ако имате нужда от безплатен професионален съвет може да ни се обадите на телефон +359 897 571 869 или да подадете заявка за безплатна консултация ТУК.

7. Изберете ипотечен кредит с плаваща/нефиксирана лихва.

Много хора си задават въпроса, кой е по-изгодния вариант, като разбира се това е много индивидуално. Основната разлика в изчисляването на лихвения процент произтича от това дали той е фиксиран или плаващ. Лихвата се образува като сбор от референтния лихвен процент, който не е константна величина и зависи от основната пазарна лихва и фиксираната надбавка, чийто размер остава без промяна за целия срок на кредита.
Всяка кредитна институция публикува методът за изчисляване на референтния лихвен процент, която показва как се определя и при какви условия може се променя.
Ние ви съветваме да изберете нефиксирана лихва, при която размерът на месечните вноски по кредита са променя. Много често клиентите се подвеждат теглейки ипотечен кредит на промоционални условия с фиксирана лихва за първите 3 години да речем, но не обръщат внимание на условията след изтичането на този период. Нека не забравяме, че ипотечния кредит не е за кратък период и трябва да мислим дългосрочно и премерено. Прочетете добре условията си по кредита, преди да пристъпите към подписване, където имате погасителен план, в който ясно са описани колко често и как варира лихвата. Плаващите ставки отразяват динамиката на пазара – ако лихвите падат, то и потребителят ще плаща по-малка месечна вноска. Когато лихвата е плаваща, кредиторът няма право да начислява такса за предсрочно погасяване. В случай, че прецените , че може да изплатите заема си в по-кратки срокове или че лихвите няма да се покачват драстично – плаващата лихва е по-изгодния за вас вариант.

8. Може да вземете ипотечен кредит, ако сте българин работещ в чужбина.

Документите, които ще изиска банката са в зависимост от страната, в която кредитоискателят получава дохода. Те трябва да бъдат преведени и легализирани. Искаме да обърнем внимание, че кредитоискателя трябва да осигури съдлъжник по кредита, живеещ на територията на България. Може да кандидатствате за ипотечен кредит и ако сте чужденец в България, стига да разполагате с трудов договор и доходи, достатъчни за покриването на вноските по кредита.

9. Направете си застраховка Живот към ипотечния кредит.

Много от банките не изискват задължителна застраховка живот към кредита , но е важно да я имате, в случай че се случи нещо. Тази застраховка не е задължителна, но е добре да я имате, особено ако е ипотекирано основното ви жилище, защото при негативно стечение на обстоятелствата, застрахователят ще покрие кредита и наследниците ви ще наследят имота, а няма да наследят кредита…. Имате и още една възможност, в случай че цената за индивидуална застраховка ви се струва по-висока, и тя е като се застраховате към груповата застрахователна полица, която банката предлага. Тя обикновено е по-евтина, защото са застраховани много лица и рискът за застрахователя е добре разграничен, а и е по-удобно да си плащате премията заедно с месечната вноска по кредита.

Напомняме ви и, че застраховката на имуществото е задължителна за всеки ипотечен кредит. В някои от случаите тя влиза в цената на кредита, т. е. съгласно договор за кредит, банката поема изплащането към избран от нея застраховател за целия срок. По-често полицата се сключва за сметка на длъжника всяка година и вие носите отговорност да я сключвате и заплащате. Съветваме Ви да сключите такава застраховка, при която вноските са намаляващи с времето.

Ако имате нужда от безплатен професионален съвет може да ни се обадите на телефон +359 897 571 869 или да подадете заявка за безплатна консултация ТУК.

10. Сравнете условията за ипотечен кредит с кредитен калкулатор.

Преди вземането на какъвто и да е кредит, е добре да сте запознати дали може да си го позволите. Ние имаме готови калкулатори, които позволяват на потребителите да разберат какво могат да си позволят, според бюджета, с който разполагат. Нека припомним, че месечната вноска се формира от размера на кредита; срока, за който се взима; лихвения процент и вида на вноските (дали ще са фиксирани или плаващи). Застраховката на имота обикновено не влиза тук, а се изчислява като % от стойността на имота.

11. Попитайте кредитния си консултант за преференциални условия при теглене на ипотечен кредит според Вашия профил.

Някои финансови институции, предлагат преференциални условия, ако сте държавен служител или служител на фирма, с която банката е договорила по-изгодни условия – не пропускайте да го отбележите още на първата си среща с консултанта.

12. Информирайте се какви документи ще ви изиска банката.

 • Основни документи, свързани с имота:
  • Нотариален акт;
  • Удостоверение за данъчна оценка – издава се от общината;
  • Кадастрална скица – издава се от агенцията по геодезия, картография и кадастър (В случай, че за имота няма изготвена такава, се взима бележка, че няма скица от същата институция);
  • Удостоверение за тежести за период от 10 години назад (за новопостроените имоти за периода от разрешението за строеж към днешна дата) – издава се от агенция по вписванията.
  • Предварителен договор на покупко-продажба;
  • Пазарна оценка на имота.


 • Необходими документи от кредитополучателя:
  • Молба – искане за жилищен кредит (от банката);
  • Документ за самоличност в оригинал и копие от кредитоискателите;
  • Удостоверение за семейно положение, съпруг(а) и деца от кредитоискателите и от собствениците на имота,– издава се от общинска служба ЕСГРАОН;
  • Удостоверение за липса на публични задължения по чл. 87 ал. 6 от ДОПК за кредитоискателите, ипотекарните длъжници и за продавача на имота – издава се от НАП;
  • Удостоверение за избран режим на имуществени отношения на съпрузите – издава се от агенцията по вписванията;
  • Документ за доказване на доходите на кредитоискателите/съдлъжниците (служебна бележка от работодателя) по образец на банката.


13. НАЙ-ВАЖНИЯ СЪВЕТ: Ползвайте услугите на професионален кредитен консултант:

  Това е лицето, което ще Ви консултира при нужда от жилищен кредит – предоставяме Ви тази услуга напълно БЕЗПЛАТНО.
  Той е човекът, който ще изготви вашия профил и ще намери най-добрия ипотечен кредит сред всички банки в България, без да се налага да губите Вие от личното си време, посещавайки всяка една.
  Това е лицето, което ще Ви информира какви документи са необходими за кандидатстване, таксите, условията, сроковете и задвижването на цялата документацията.
  Кредитният консултант е компетентното лице, което ще намери решение за всеки частен случай, ако сте имали лоша кредитна история или друг проблем с някоя финансова институция.

Неизбежна е нуждата от такъв съветник преди да вземете решение за теглене на най-разумния кредит срещу ипотека. Консултантът работи за интереса на кредитоискателя, като води преговори с всяка банка за предоставянето на най-ниския лихвен процент и най-изгодни условия. Не допускайте грешката да избързвате, преди да сте проучили пазара и всички алтернативи към момента на предприемане на тази така важна стъпка във вашия живот.

Не забравяйте да се свържете с кредитен консултант преди предприемането на кандидатстване за ипотечен кредит. Оставете на него ангажимента да намери най-добрия кредит, според вашия профил, напълно безплатно.

Ако имате нужда от безплатен професионален съвет може да ни се обадите на телефон +359 897 571 869 или да подадете заявка за безплатна консултация ТУК.

5 коментара за “ВНИМАНИЕ! Вижте как никога да не допуснете грешка при тегленето на жилищен кредит!”

 1. Много подробна информация.
  Благодаря!

 2. Не съм съгласна със застраховката с намаляваща вноска само.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *