Продължете към съдържанието
Начало » Новини » „Всичко за всеки“- за или против онлайн покупките

„Всичко за всеки“- за или против онлайн покупките

онлайн пазаруване

Като всяко нещо и при онлайн търговията има и предимства, и недостатъци.

С развитието на новите технологии всички ние сме свидетели и на бързото развитие на търговията в онлайн пространството. В наши дни пазаруването по интернет става все по-привлекателно. Защото не само изборът е по-голям, а и защото по-лесно човек може да получи съвет и консултация от други клиенти на определена компания или фенове на определена марка. Повечето от младите хора са на „ти“ не само с новите технологични джаджи. Те знаят много добре кога, къде и какво точно да търсят. И то на възможно най-изгодната цена.

Струва ли си пазаруването от онлайн магазин?

Като всяко нещо и при онлайн търговията има и предимства, и недостатъци.

Предимства на онлайн пазаруването:

 1. Евтино
  Не се налага да обикаляш по магазините и да губиш време, да харчиш пари за бензин, да се редиш по опашки, за да търсиш оригинален подарък за приятел или близък човек.
  Просто си седиш по пантофи на топло в къщи и обикаляш света – в буквалния смисъл на думата /защо пък не, нали сме си на уютния диван в къщи/. И за половин или един, може и повече часове, откриваш най-оригиналното нещо, за което твоят приятел само си е мечтал – и то на смешна цена, че и с безплатна доставка чак от далечния Китай. Или от Лондон. Вероятно и от САЩ, а може и от Сингапур или Тайланд…Може да изреждаме още доста.
 2. Бързо и изгодно.
  Само с няколко клика на мишката пред компютъра в къщи, можеш да видиш и сравниш цените при различните търговци. И да направиш своя избор откъде да поръчаш. Телефони, джаджи, бижута, дрехи, обувки, аксесоари, …и всичко е на перфектната цена, с перфектните условия за доставка.
 3. Лесно и удобно
  Не се чудиш каква вечеря да спретнеш, когато са те изненадали приятели с непредвидена визита. Просто отваряш някой от любимите си сайтове за доставка на храна до адрес и поръчваш. Докато избистрите политиката и споделите футболните си терзания, на вратата ви ще се звънне и токущо приготвената, ароматно ухаеща, вечеря ще е в ръцете ви. Остава само да сервирате. И да продължите с анализите на световните събития или семейните перипетии.

Недостатъци:

 1. Непредвидени покупки.
  Привлечени от богатия избор, добрите цени и перфектните условия за доставка, бъркаме по-дълбоко в иначе лимитираната си банкова сметка или кредитна карта. И олекваме доста, неусетно почти, сдобивайки се с дреха, обувки, бижу или уред, които не са сред приоритетите ни.
 2. Закъснели доставки.
  Получаваме стоката, но с голямо закъснение /и важното събитие, за което е била предназначена, вече отдавна е в миналото ни/.
 3. Разминаване с очакванията ни
  Получаваме стоката в срок, но цветът и материята на дрехата не са точно тези, които сме видели и харесали на снимките от нашия монитор. Или мярката на дрехата или обувките не отговарят на размерите, с които ние сме свикнали и си знаем, че ни стават.
  Затова е от особено значение да внимаваме при пазаруването по интернет.

Важно е да знаем и да внимаваме за скритите уловки.

 • Тук няма дребен шрифт, но има скрити такси /при преводи, митници и др/.
 • Има търговски трикове, с които ни заблуждават, че има големи намаления. Задраскана е предварително завишената цена, за да ни предложат стоката с нейната реална търговска стойност.
 • Рекламните послания са по-агресивни и досадни. Новите технологични достижения направиха възможно следенето на вкуса и интереса на всеки един от нас. Кликвайки на привлеклия погледа ни банер, тази стока всеки ден ще ни преследва, в който и сайт да надникнем.

Едно от важните условия за покупките от онлайн магазините е, да имаме средства. Защото дори цените да са смешно ниски, когато не разполагаме с нужните средства, всичко си остава просто блян.

Затова е добре предварително да сме си направили план и разчет на необходимите средства. И когато се обяви „черен петък“ или промоция, да сме подготвени.

Ако не разполагаме с достатъчно средства, а имаме неотложна нужда от нещо, което в момента е на изгодна цена, можем спокойно да потърсим услугите на някоя компания, предлагаща бързи кредити.

Всяка технологична новост е полезна за хората. Стига те да се възползват разумно от нея. Със своите немалко предимства, онлайн пазаруването ще става все по-привлекателно и мащабно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *