Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Гражданска отговорност – чия е отговорността и чия отговорност покрива застраховката?

Гражданска отговорност – чия е отговорността и чия отговорност покрива застраховката?

Гражданска отговорност

Тази застраховка покрива отговорността на застрахованите за вреди причинени на територията на всички държави, членуващи в системата „Зелена карта“.

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” е регламентирана в чл.480 от Кодекса за застраховането. Тази застраховка покрива отговорността на застрахованите за вреди причинени на територията на всички държави, членуващи в системата „Зелена карта“.

Или иначе казано, ако сте виновен за ПТП в България и в чужбина и нанесете повреди по друг автомобил, къща ограда, гараж и всякакво друго имущество. Вашият застраховател ще покрие тези щети. Покриват се и щети нанесени към водача на другия автомобил, пътници или други лица, участвали в произшествието. Повредите по Вашия автомобил не се покриват съгласно тази застраховка. Безплатен сертификат „Зелена карта се издава към всяка полица.Съветваме Ви да го изисквате при сключването или при плащане на поредна вноска.

Важно е да знаете, че застрахователя няма да плати за вашата вина за ПТП в следните случаи:

  • Ако сте употребили алкохол и в кръвта ви се установи съдържание над допустимата норма, наркотици или други упойващи вещества.
  • Ако управлявате автомобила без свидетелство за правоспособност.
  • Ако откажете проверка за алкохол, наркотици или други упойващи вещества.
  • В случай, че не сте правоспособен водач-нямате свидетелство за управление на МПС.
  • Вслучай, че МПС-то е неизправно.

В случай, че участвате в ПТП, за което не сте виновни, а виновния водач няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, Гарнционният фонд е институцията, която изплаща обезщетенията на пострадалите, когато виновния водач нама застраховка.

На страницата на Гаранционният фонд може да намерите информация за сключена застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” или справка за причинени ПТП-та от даден автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *