Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Десет съвета за безопасно онлайн банкиране

Десет съвета за безопасно онлайн банкиране

Десет съвета за безопасно онлайн банкиране

По-интелигентно и по-безопасно онлайн банкиране

Сега, през XXI век, банковото дело е изключително лесно. Всъщност, никога досега не е било по-елементарно. Помните ли годините, в които човек трябваше да си си свали пижамата и да отиде до местната банка в почивния си ден само за да депозира един чек? Да, звучи така, сякаш е било преди сто години – толкова сме отвикнали от тези практики. Сега вече можем да извършим почти всяка една транзакция, докато сме в движение през мобилния си телефон, или пък у дома пред екрана на компютъра си.


Въпреки че онлайн банкирането е изключително удобно, то не пристига без определен брой рискове. Трябва да сте наясно, че Вашата самоличност и информацията за банковата Ви сметка могат да бъдат компрометирани, ако не сте внимателни.


Специално за Вас сме изброили десет съвета, които е добре да имате предвид следващия път, когато решите да влезете в банковия си акаунт през дадено устройство.


1.Сменяйте паролите си често


Осъзнаваме, че е изключително натоварващо да сменяте паролата си отново и отново. Вероятно вече сте напрегнати от факта, че когато си избирате парола, трябва да използвате всевъзможни символи, главни букви, цифри и така нататък, че и сега трябва да променяте и без това трудната за запомняне комбинация често… Да, неприятно е. За сметка на това, тази практика е най-надеждният начин да защитите акаунта си от хакери.


Ако се притеснявате от това, че може да забравите паролата си, трябва да помислите използването на мениджър на пароли, където можете да съхранявате информацията за всичките си акаунти. Като използвате тази иновация, вече няма да Ви се налага да кликвате върху „Забравена парола“ и да се натоварвате с всичките стъпки за възстановяване на информацията.


2.Не използвайте обществен Wi-Fi при влизане в банковите си акаунти


Общественият Wi-Fi притежава изключително много недостатъци. Едно на ръка че в повечето случаи е свръх бавен. Освен това, понякога не осигурява сигурна интернет връзка. Когато даден хакер се свърже към същата Wi-Fi мрежа като Вас, той може да види всичко, включително и данните Ви за влизане в банковия Ви акаунт.


Криптираните уеб страници обаче могат да Ви спасят от любопитните погледи на хакерите. Не забравяйте да проверите дали URL адресът на банката Ви започва с „https: //“, а не с „http: //“. Буквата „s“ Ви показва, че страницата е безопасна за използване.


Въпреки това, дори дадена страница да има криптиране, все пак би било по-добре да избягвате публичния Wi-Fi. Използването на виртуална частна мрежа или на Вашата лична мрежа за достъп до интернет са далеч по-добрият избор при работата с онлайн банкиране. Ако наистина искате да сте обезопасени откъм изтичане на информация през интернет, най-добре би било да влизате в банковия си акаунт само от Wi-Fi мрежата в дома си.


3.Активирайте си двуфакторната идентификация


Повечето банки ще Ви предоставят възможността да активирате двуфакторната си автентификация (2FA). Въпреки че 2FA има и своите слаби страни, тази опция все пак осигурява допълнителна защита на чувствителната Ви информация.


Ако се регистрирате за 2FA, обикновено ще получавате текстово съобщение с еднократна парола всеки път, когато влизате в акаунта си. Може да Ви се струва натоварващо ежедневно да преминавате през още една допълнителната стъпка, но бъдете сигурни, че си струва.


Ако хакер се опита да влезе в акаунта Ви, автоматично ще получите текст с код. След като разберете, че не сте направили тази заявка, можете веднага да отчетете измамната дейност и да я прекратите още от самото ѝ начало.


4.Не отваряйте подозрителни имейли


Имейлите, които изискват предоставянето на лична информация, се наричат фишинг имейли. Основната им цел е да Ви подведат в разкриването на информацията за банкова Ви сметка и кредитната Ви карта. Може да изглежда, че имейлите са изпратени от законен източник, но човекът от другия край на това съобщение най-често е просто хакер.

Добре е да не забравяте, че банката Ви никога няма да поиска личната Ви информация чрез имейл или текстово съобщение. Ако някога получите имейл от „финансова институция“, който изглежда подозрително, незабавно съобщете на банката си.


5.Избягвайте да използвате опцията за автоматично логване


С автоматично влизане Вашият браузър запазва потребителското Ви име и паролата Ви, като Ви позволява да влезете в банковия си акаунт, без дори да си спомняте данните си за вход. Въпреки че тази опция навярно Ви улеснява изключително много, бъдете сигурни, че това не е най-безопасното нещо на света.


Трябва да избягвате автоматичното логване на всяка цена, особено ако използвате телефона си за онлайн банкиране. Ами ако някой случайно открадне телефона Ви? Този човек дори няма да се нуждае от потребителското Ви име или парола, за да влезе в банковата Ви сметка.


Ако все още използвате тази функция, незабавно я деактивирайте от телефона и компютъра си!


6.Използвайте приложението за онлайн банкиране


Изтеглете мобилното приложение на банката си и използвайте него, вместо всеки път да влизате в акаунта си от лаптопа или компютъра си. За съжаление компютрите биват засегнати от най-злонамерените атаки.


Въпреки че всяко отделно устройство може да бъде хакнато, това не се случва толкова често при мобилните устройства. Ако влизате в банковия си акаунт, като използвате мобилния си интернет, ще бъдете възможно най-защитени.


7.Актуализирайте компютъра и мобилното си устройство


Актуализациите понякога могат да отнемат няколко часа, така че разбираме защо бихте ги отложили. Ако обаче компютърът или телефонът Ви изостават с месеци или години по отношение на актуализациите, няма да имате най-новата защита срещу нарушения на сигурността и добра антивирусна система.


8.Защитете мобилното си устройство


Не забравяйте да използвате всички мерки за сигурност, които смартфонът Ви предлага, особено ако сте почитател на мобилното банкиране. Уверете се, че можете да заключите телефона си с парола, разпознаване на лице или пръстов отпечатък. Ако телефонът Ви някога бъде откраднат, би било по-трудно виновникът да проникне в устройството и да се възползва от личната Ви информация.


9.Регистрирайте се за сигнали чрез SMS


Ако банката Ви предостави възможност да получавате текстови известия за сметката си, не се колебайте да се регистрирате. Идеята е, че ще получавате съобщение всеки път, когато от сметката Ви се тегли голяма сума. Надяваме се, че ще получавате известия само когато Вие теглите пари и всичко ще бъде спокойно.


Текстовите известия Ви позволяват да прекъснете всякаква подозрителна дейност, свързана с банковата Ви сметка. Ако получите съобщение, че салдото Ви внезапно е спаднало, а в същото време не сте извършили никакви транзакции, можете да се свържете с банката си и бързо да спрете измамната дейност на всеки един престъпник.


10.Следете банковите си извлечения


Последно, но не на последно място, трябва да наблюдавате внимателно всичките си месечни банкови извлечения. Реално погледнато, банката Ви може да пренебрегне измамна дейност и да пропусне да Ви предупреди.


Преминавайки внимателно през изявленията си, ще можете да сканирате всякакви странни транзакции. Ако намерите нещо подозрително, необходимо е да се свържете с банката си възможно най-скоро.

По-интелигентно и по-безопасно онлайн банкиране

Въпреки че онлайн банкирането може потенциално да доведе до хакерство и фалшиви такси, използването на горепосочените практики ще Ви помогне да избегнете проблеми с банковата си сметка. За безопасно онлайн банкиране просто трябва да използвате здравия си разум. Ако даден имейл Ви изглежда подозрителен или мрежата не е сигурна, просто ги избягвайте и няма да имате никакви проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *