Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Дигитализацията като неизменна част от бъдещето на финансовите услуги

Дигитализацията като неизменна част от бъдещето на финансовите услуги

През последните няколко години, голяма част от живота ни се прехвърли онлайн. Пандемията, която ни предизвика да прекарваме повече време у дома си, ни накара и да преоткрием света на дигиталните услуги.

Вече по-често пазаруваме онлайн, подновяваме договори, търсим нови услуги. И всичко това с цел да се развиваме, като в същото време ни е по-лесно да останем защитени.

Дигитализацията през последните няколко години даде своето отражение и върху финансовите услуги, като се превърна в неизменна част от тях. Докато преди няколко години кандидатстването за кредити онлайн беше запазено само за компаниите, предлагащи бързи кредити, то днес за онлайн кредит може да кандидатствате и в сайтовете на голяма част от българските банки.

Но дали това е всичко, когато става въпрос за дигитализация във финансовия сектор?

Ние, от Izbiram.bg, сме тук, за да отговорим на този въпрос. През последните няколко години нашата основна мисия е да информираме своите читатели за най-новите и най-добри услуги във финансовия сектор. Ето защо, в следващите редове ще се фокусираме върху дигитализацията в тази област и как можете да я използвате, за да улесните ежедневието си.

Какво представлява дигитализацията във финансовия сектор?

Дигиталното банкиране представлява дигитализация на всяко ниво на банкиране. Това означава, че банките и финансовите институции разчитат на изкуствен интелект за автоматизиране на операции, като административни задачи и обработка на данни, което от своя страна облекчава натиска върху служителите да изпълняват ежедневни задачи.

Дигитализацията не само позволява на потребителите да правят онлайн депозити и преводи от разстояние. Тя позволява на потребителите да кандидатстват за кредит онлайн от банка, дава им достъп до дигитален портфейл и кредити със сигурно одобрение.

Сравнете условията на банките с нашия калкулатор за жилищен и потребителски кредит!

Какви са ползите за потребителите от тази дигитализация?

Вече може би сте забелязали, че повечето банки предлагат дигитални услуги на своите клиенти. Може би дори сте изтеглили последното мобилно приложение на обслужващата ви банка. И сега е време да си зададете въпроса: Каква полза имам от това? За да отговорим на него, ето кои са 5-те най-големи предимства на дигитализацията.

 1. Удобство

Възможността да извършвате банкови операции, където и когато поискате е едно от основните предимства на дигитализацията във финансовия сектор. Онлайн и мобилното банкиране ни осигуряват възможността да се погрижим бързо за безброй задачи свързани с финансите ни.

С приложенията за онлайн и мобилно банкиране може лесно да:

 • Проверявате баланса по сметките си;
 • Да прехвърляте средства;
 • Да правите плащания;
 • Да кандидатствате за онлайн кредит;
 • Да подновявате кредитни и дебитни карти, които ще бъдат изпратени до дома ви.

Всичко това без да е необходимо да посещавате клон на банката, да се редите на опашка и да чакате одобрение.

 1. Разнообразие от функции

Мобилното и онлайн банкиране на много банки предлага разнообразие от различни функции. Банките могат да предложат персонализирани финансови съвети, инструменти за спестявания, калкулатори за големи покупки или дори виртуални асистенти, които могат да ви помогнат да решите кои са най-добрите продукти за вашите нужди. Най-ценните функции обикновено са тези, които могат да ви помогнат да извършвате основни ежедневни банкови операции:

 • Възможност за преглед на извлечения и салда по сметки;
 • Прехвърляне на средства;
 • Кандидатстване за кредити изцяло онлайн и получаване на отговор до минути;
 • Плащане на битови сметки, банкови и бързи кредити;
 • Изпращане на пари, които да пристигнат при получателя си за минути;
 • Намиране на близки банкомати и безконтактно теглене на пари.

 

 1. Сигурност

Сигурността е приоритет номер 1 за финансовите институции. И това се отнася както до мобилното, така и до онлайн банкирането. Много приложения за мобилно банкиране вече ви позволяват да използвате функции като разпознаване на пръстов отпечатък или лицево разпознаване, за да сте спокойни, че само вие имате достъп до средствата си.

 1. Контрол

Да имате контрол върху финансите си с възможността за самообслужване е друго значително предимство на дигиталното банкиране. С онлайн и мобилното банкиране имате достъп до средствата си в реално време и може незабавно да извършвате различни операции.

За разлика от посещението в клон, приложенията и уебсайтовете за мобилно банкиране обикновено нямат ограничения за това кога изпълнявате банкови задачи, като плащане на битови сметки или преместване на пари от една сметка в друга.

Светът на технологиите предлага възможността да можете да получавате и харчите пари по начини, които са много по-лесни, отколкото беше преди 5 години, например.

 1. Други дигитални услуги

Освен способността да разполагате и оперирате свободно с парите си, възможността да кандидатствате и да получите одобрение за банков кредит до минути, дигитализацията във финансовия сектор предлага още много и разнообразни услуги. Една такава е дигиталният портфейл, при който можете да използвате приложение на телефона си, с което да дигитализирате банковите си карти. Така ще може да правите бързо и лесно плащане през мобилния си телефон, дори когато сте забравили картата си вкъщи.

Дигиталното банкиране предлага множество важни предимства за потребителите, които могат да улеснят живота им и да ги направят по-добри стопани на парите си. Но в много по-голям мащаб, можем да използваме тази новооткрита свързаност, за да създадем финансова, социална и икономическа промяна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *