Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Един ден от живота на състезател в лагера Капчорва

Един ден от живота на състезател в лагера Капчорва

Един ден от живота на състезател в лагера Капчорва
В този материал за NN Running Team ви представяме Стивън Киса и Джоел Айеко, които ще ни разкажат как протича един тренировъчен ден в Капчорва – тренировъчната база на професионалния отбор в Уганда.


Кои са Стивън и Джоел?


22-годишният Стивън израства в окръг Тегерес, Капчорва, заедно с петте си сестри. Тичането открива в училище през 2011 г. Кариерата на Стивън като бегач започва ударно през 2017 г. с класирането му за угандийския национален отбор и 52-рото му място в Световния шампионат по кроскънтри в Кампала, Уганда. Същата година участва и в дисциплината 5000 метра на Световния шампионат в Лондон.


Джоел е най-малкото от десетте деца в семейството си. Започва да бяга още в ранните си ученически години. Той се радва на големи успехи като планински бегач, печелейки и златото при младежите на Световния шампионат по планинско бягане в България през 2016 г. В последно време се концентрира върху различен тип трасета от планинските, като кроскънтри и шосейно бягане. Личният рекорд на 20-годишния Джоел за 10 километра шосейно бягане е 29:06.


Ето как протича един ден от живота на състезателите…


5:30 ч. – Събуждане


Стивън Киса (С.К.): Ставаме и се приготвяме за първото ни лесно бягане за деня. Не ядем нищо преди него, но пием вода.


6:00 ч. – Първо лесно бягане


С.К.: Това бягане е между 10 и 15 километра. Понеже дистанцията е къса и не толкова уморителна, можем да се наслаждаваме на гледките и природата на Уганда. В тренировъчния лагер сме около 20 състезатели, но като прибавим атлетите, които не са от лагера, достигаме до 50 човека.


Джоел Айеко (Д.А.): Говорим си с приятелите ни и понякога се опитваме да ги разсмеем. Абел Сиково, който е един от състезателите в групата, е много забавен. Обича да дава прякори на всеки. Моят е Kapkwoma Lady и съм кръстен на един музикант.


7:15 ч. – Закуска


С.К.: След тичането си вземаме душ и отиваме да закусваме всички заедно. Най-често ядем хляб, чапати (вид тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно, без мая) и пием чай.


8:30 ч. – Почивка и възстановяване


След толкова ранно начало на тренировъчния ден, идва времето за спане и качествена почивка на тялото.


С.К.: Зависи, но най-често спим между 1 и 2 часа.


10:30 ч. – Време за разтоварване и забавление


Слушане на угандийска музика и игра на известната настолна игра „Лудо” са от най-популярните начини за разтоварване между атлетите.


Д.А.: След като съм си починал, много обичам да играя „Лудо”, защото е доста оспорвано.


13:00 ч. – Време за обяд


Групата се събира още веднъж за второто ядене за деня.


С.К.: Често за обяд ядем ориз, говеждо, боб и зеленчуци.


14:00-16:00 ч. – Разходка в града


Много от атлетите си правят разходки в центъра на Капчорва, за да си купят плодове и зеленчуци, и за да прекарат време с приятели преди втората част от тренировъчния ден.


С.К.: Центърът на града не е много голям, но там можем да се срещнем с приятели и да пием по чай или сода.


Хората от градчето проявяват голямо уважение към състезателите на NN Running Team.


Д.А.: Когато ни видят, местните хора често ни питат как и те могат да станат бегачи. Ние им казваме, че е доста трудно и изисква отдаденост и бързо адаптиране към нашия начин на живот. Те ни уважават.


16:30 ч. – Второ лесно бягане за деня


След първото бягане, второто добавя още няколко километра към общите за деня. То е под ръководството на треньора Ади Руитер.


С.К.: Това е доста лесно бягане и понякога е само 4-5 километра.


17:00 ч.- Време за малка следобедна закуска


След смяна на дрехите, групата взема по нещо малко за следобедно хапване. Много често това е овесена каша.


17:30 ч. – Почивка и възстановяване


Играта „Лудо” се доказва като добро занимание и по време на втората почивка за деня. Много от атлетите на NN Running Team са също така фенове и на Английската висша лига, а тази почвика им дава възможност да гледат мачовете от кръговете ѝ. Стивън е фен на Манчестър Юнайтед, а Джоел на Арсенал.


С.К.: Имаме доста забавни спорове с другите от групата относно футбол. Аз съм един от най-големите фенове в лагера.


20:00 ч. – Вечеря


На последното ядене за деня отново всички са заедно.


Д.А.: Ядем угали (вид овесена каша с царевично брашно), месо, зеленчуци и боб. Също така пием мляко.


21:00 ч. – Време за лягане


След двете тренировки атлетите си лягат към 21:00 ч., за да могат пълноценно да починат за следващия ден. Животът в лагера е труден и стриктно организиран, но играе ключова роля за подобряването на постиженията на атлетите от NN Running Team.


С.К.: Да живееш в лагера ти помага да се изолираш от всякакви външни фактори, които могат да те разсеят. Помага ти да останеш спокоен, а да си спокоен е важно качество за бегачи на нашето разстояние.


Д.А.: Лагерът ти помага да останеш фокусиран. Най-добрата част на това да живееш в лагера е, че ти дава възможността да си постоянно заедно с „братята си” (другите атлети).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *