Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Жилище под наем или жилище със заем?

Жилище под наем или жилище със заем?

Да има собствен имот е една от основните цели за българина. Изборът обаче дали да си вземе имот под наем или със заем е труден за голяма част от хората. Това важно решение засяга финансовото ни здраве, начина на живот и най-вече дългосрочните цели, които си поставяме. Който и от вариантите да изберем, едно е сигурно – необходим е стабилен редовен доход, с който да се поддържат ежемесечните разходи, било то за наем или ипотека. Наемът на имот е подходящо решение за краткосрочни цели, създава  по-малко ангажираност свързана с поддръжката на имота и  собствеността около нея. Ако сте в разцвета на младостта си, кариерата и семейството са пред вас и не се усещате достатъчно финансово стабилни – по-добре е да изберете наем на жилище.

Част от преимуществата, които ви осигурява наема на имот пред закупуването му са:

 • Не плащате данък на имота;
 • Не се ангажирате със сериозни ремонти и поддръжка, свързани с имота;
 • Може да напуснете жилището, когато си поискате, съобразявайки се с уговореното предизвестие;
 • Не се ангажирате с кредит, ако нямате нужните спестявания.

Ако повечето хора изберат да живеят под наем , може да се създаде балансирана структура, която да намали търсенето на имот за закупуване, което от своя страна да нормализира цените им.  Жителите на Източна Европа, в която попадаме и ние предпочитат да живеят в собствен имот, за разлика от тези на запад – като Германия и Австрия, които живеят под наем.

Част от преимуществата на това да имате собствен дом са ясни:

 • Живеете на собствен терен и го стопанисвате по-най-добрия начин;
 • Обзавеждате го в собствен стил и вкус, без да се съобразявате с наемодатели;
 • Добра дългосрочна инвестиция. Може да го продадете, когато желаете или да го отдадете под наем;
 • Оставяте дом на поколението след вас.

За част от хората има и емоционална страна в притежанието на имот, тъй като искат да го почувстват и направят „свой“ дом, а не просто чуждо жилище. Затова е важно да помислите как и къде бихте се чувствали по-добре.

Последните две години цените на имотите нараснаха драстично спрямо цените на наемите, като София бележи ръст близо от 20 % за новото строителство. Жилищата стават все по-недостъпни за много хора, защото темповете на нарастване на цените изпреварват тези на доходите им.  Една от причините за нарастване на цените на имотите е повишението в цените на строителните материали –дърво,  цимент, желязо, както и цената на труда.

Ако имате спестявания в момента и се чудите в какво да ги инвестирате – нов имот не е  никак лоша идея. Няма нужда да държите парите си в банките, защото имат много такси, а процентът на инфлацията в момента е висок и може да ги изяде. А дори и да нямате нужните средства – ипотечните заеми са добра алтернатива, независимо от високите цени на жилищата. Банките все още предлагат ниски лихвени проценти, които дават възможност на кредитоискателя да премисли и тази възможност. Факторът Covid също е предпоставка за високите цени на имотите, заради  материалите, чиято доставка е затруднена и ограничена. Но предвид това, че не знаем кога ще свърши – не може да кажем и кога би се нормализирала ситуацията на имотния пазар.

Не забравяйте задължително да се консултирате с лицензиран кредитен консултант преди покупка на имот с банков заем.

Другото преимущество да имате собствен имот е от инвестиционна гледна точка. Освен дом, имотът може да се превърне в бизнес инвестиция. Знаем, че последните години няма доходност от депозити, така че е безсмислено да спестявате пари в банката на депозит, защото почти нямат лихви. Така ако успеете да се сдобиете с имот в по-голям град, дори с кредит – ще може да покривате разхода за него, докато го отдавате под наем. Ако решите да закупите жилище, което не е ново с идеята, че ще спечелите от него, трябва да се замислите дали си заслужава инвестицията да купувате на високите цени, защото трябва да инвестирате в ремонт и да го продадете с печалба. А цената на новото строителство расте и въпреки масовото строителство – повечето такива имоти се разпродават бързо и на зелено.

Ако все пак решите да инвестирате в имот, не се настройвайте за бърза възвръщаемост и не хвърляйте всичките си спестявания в това, тъй като в последствие ще възникнат и други разходи.

Преди да вземете  решение дали искате да живеете под наем или в собствен дом е добре да съобразите някои фактори, като :

 • Месторабота. Имате ли възможност да работите дистанционно, планирате ли да смените града и района в който работите скоро? Последните две години дадоха възможност на много хора да работят дистанционно, което бе предпоставка да търсят имоти (предимно къщи) извън големия град на спокойствие сред природата;
 • Семейно положение. Когато човек живее сам е лесно, тъй като трябва да се съобразява само със себе си, но ако имате съпруг/а или дете – трябва да помислите за предпочитанията им, работното място, детски градини и училища в района, в който ще живеете;
 • Финансовото ви състояние към момента. Отделете необходимото време да се срещнете с финансов консултант, който да ви даде насоки спрямо състоянието, в което се намирате и кое би било най-рационалното решение за вас.

Каквото и решение да вземете – дали ще живеете под наем или в собствен дом е важно да проучите имотния пазар към момента, за да се чувствате добре там, където ще сте.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *