Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Заслужава ли си да си направите застраховка за пътуване?

Заслужава ли си да си направите застраховка за пътуване?

Заслужава ли си да си направите застраховка за пътуване?

Ето едно кратко резюме, съдържащо най-важната информация за пътната застраховка.

Прибрали сте самолетните билети, имате резервация за хотел, пътеводител, четка за зъби, плажно масло… всичко е готово за път! О, не, почакайте. Не забравяте ли нещо? Ами застраховката за пътуване?

Може би никога досега не сте се възползвали от застраховка за пътуване, но ако някога полетът Ви е бил анулиран, имали сте загубен багаж, кражба по време на пътуване или, още по-лошо, нараняване или заболяване, докато сте били далеч, навярно сте съжалили, че не сте платили малко повече и не сте си направили въпросната застраховка.

Ето едно кратко резюме, съдържащо най-важната информация за пътната застраховка.

Какво представлява застраховката за пътуване?

Този тип застраховка е такъв, който може да бъде закупен, за да покриете разходите си, които натрупвате по време на ваканция. Можете да закупите застраховка за пътуване в момента, в който резервирате дадена екскурзия, за да покриете само този период на ваканция. Другата опция е да закупите по-продължително покритие, за да застраховате всички пътувания, които ще предприемате в рамките на определен период.

Какво покрива застраховката за пътуване?
< Типичната полица за застраховка на пътуване обхваща евентуално анулиране на пътуването, загуба или повреда на личните Ви вещи, пари или документи за пътуване, разходи, направени в резултат на забавено отпътуване, загубен или закъснял багаж и резервни вещи, медицински разходи, погребални разходи, спешна евакуация, случайна смърт или нараняване и съдебни разноски, направени по време на пътуването. Обикновено може да се доплати за допълнително покритие на дейности с по-висок риск, като например екстремни спортове или пътувания до държави, в които има граждански войни. Кога трябва да закупите застраховката си за пътуване?
Повечето туристически агенции ще Ви кажат, че е добра идея да закупите пакета в момента, в който резервирате пътуването си, а не в деня, в който тръгвате на път. По този начин, ако пътуването ви бъде отменено или резервациите Ви пропаднат по всяко време преди пътуването, разходите Ви ще бъдат покрити.

Кои пътувания могат да бъдат покрити?

Ако става въпрос за пътуване през уикенда, вероятно нямате нужда от пътна застраховка. Но ако планирате пътуване за седмица или по-дълго, посещение на чужда държава, круиз, възнамерявате да вземете със себе си скъпо оборудване от типа на лаптоп или пък участвате в рискови дейности – като например скално катерене или гмуркане – навярно би било добра идея да помислите за закупуване на пътна застраховка.

Какво трябва да търсите в една застрахователна полица за пътуване?

Първо и най-важно, уверете се, че полицата е подходяща за това, което планирате да направите, както и за медицинската Ви история. Вашата полица за застраховка на пътуване трябва най-малко да покрива неочаквани разходи, свързани с кражба или повреда на имущество, анулиране на резервации и медицински разходи – включително цената на самолетните билети за цялото Ви семейство.

Ако имате определени медицински проблеми, те трябва да бъдат упоменати в полицата Ви.

Дали разходите, натрупани по време на път, няма да бъдат покрити от здравната Ви застраховка, застраховката на кредитната Ви карта и други подобни полици?

Обикновено не. Вашата здравна застраховка вероятно няма да покрие разходите, направени в здравни системи в чужбина. В зависимост от покритието Ви за здравно осигуряване, може да не сте в състояние да имате покритие дори при пътуване в собствената си държава.


Кредитната Ви карта има застраховка срещу злополука, но обикновено това включва само инциденти с коли под наем, влакове или самолети, платени с тази карта.

Кой е по-добрият вариант – еднократна застраховка или застраховка за много пътувания?

Определено зависи. Зависи от това колко често пътувате, къде планирате да отидете и така нататък. В някои страни застраховката е по-скъпа заради високата цена на лекарствата там.

Обикновено, ако предприемате повече от две големи пътувания годишно, навярно многостранната застраховка би била по-добрият избор.

С какви пропуски в покритието на полицата трябва да сте наясно?

Повечето полици за застраховка на пътуване имат списък от причини, поради които можете и, съответно, не можете да отмените пътуването си – и всички те зависят от отделните компании и полици. Например, повечето полици ще покрият разходите за отмяна или прекъсване на пътуването Ви поради болест или смърт в семейството. Някои застрахователни полици биха обхванали и отказ, възникнал по служебни причини.

Повечето застрахователи обаче няма да Ви покрият разходите, ако промените решението си в последния момент и просто решите, че не искате да ходите на почивка, без да имате валидна причина. Освен това, ако сте на круиз или групово пътуване и Вашият круизен оператор самосиндикално промени маршрута, напълно възможно е полицата Ви да не покрива разходите около тази промяна.


Пътната застраховка може да бъде полезен начин да си осигурите спокойствие по време на пътуване. Инвестицията обикновено не е голяма и може да Ви спести много пари, ако по време на почивката Ви се случи нещо неочаквано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *