Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Застраховка „Пътуване в чужбина“ – добра идея или загуба на пари

Застраховка „Пътуване в чужбина“ – добра идея или загуба на пари

Застраховка

За да вземете по-информирано решение следващия път, когато тръгвате на път, трябва да знаете няколко неща за застраховката за пътуване.

Ако сте човек, който обича да пътува, със сигурно сте наясно, че съществува нещо, наречено застраховка „Пътуване в чужбина“. В случай обаче, че не Ви са съвсем ясни тънкостите около този тип застраховка, със сигурност се колебаете дали да доплащате за нея, или да пропуснете и този харч винаги когато тръгнете към нова дестинация.

Всеки път, когато планирате дълга почивка, има сериозен риск нещо да се обърка и да загубите много пари впоследствие. За да вземете по-информирано решение следващия път, когато тръгвате на път, трябва да знаете няколко неща за застраховката за пътуване.

Основна концепция на застраховката за пътуване

Пътуването винаги включва рискове – като например риск от разболяване или злополука, загуба или кражба на ценности, пропуснати полети и дори смърт по време на екстремни преживявания. Пътната застраховка може да Ви даде спокойствие, като Ви осигури покритие на финансовите загуби, свързани с тези рискове. Предлагат се пет основни вида застраховки за пътуване, въпреки че можете да закупите допълнителни полици, за да осигурите покритие на специфични по-деликатни и рядко срещани проблеми, като например кражба на самоличност. Предлагат се пет основни вида застраховки за пътуване.

Повечето от тези видове застраховки за пътуване могат да бъдат закупени в комбиниран пакет:

  • Застраховка на полети – този тип застраховка е в основата на застрахователната Ви полица, която Ви покрива медицинските и всякакви останали разходи в случай, че самолетът се разбие по време на полет.
  • Застраховка на багаж – тя покрива Вашия багаж, който може да бъде забавен, загубен или повреден по време на пътуване или полет. Тази застраховка е включена в повечето застрахователни полици за туристически пътувания. Възможно е да има изключения или ограничения на цените на бижута, електроника или други скъпи вещи.
  • Застраховка за прекъсване или анулиране на пътуването – тази застраховка ще покрие разходите Ви, ако пътуването Ви бъде прекъснато по някаква непредвидена причина, като например проблеми със здравето, или ако организирано пътуване, което сте предплатили, трябва да бъде анулирано. Застраховката покрива невъзстановими такси, които вече сте платили. Този вид застраховка може да Ви покрие и в случай, че трябва да пропуснете пътуване поради злополука или неблагоприятно време.
  • Медицинска застраховка – медицинската полица за пътуване осигурява допълнително покритие, ако пътувате в чужбина, и може да Ви помогне да платите приспадания или такси на доставчика извън мрежата, които текущата Ви здравна застраховка не покрива. По принцип този вид застраховка заплаща разходите Ви за здравеопазване, които основната Ви здравна полица не покрива.
  • Застраховка за евакуация – ако закупите застраховка за евакуация, това ще покрие разходите за транспортиране до медицинско заведение, където можете да получите подходящо лечение в случай на спешност. Този вид полица изключва покриването на разходи по щети, нанесени по време на опасни дейности като скачане с парашут, въпреки че може да добавите допълнителна застраховка за покриване на спортни приключенски дейности.

Кога имате нужда от застраховка за пътуване и кога можете да си спестите разходите за закупуване на такава?

Някои застрахователни компании правят само застраховка за пътуване – занимават се само с това. Пътната застраховка обаче може да Ви бъде предложена и в част от договор за наем на кола като част от ваканционен пакет, закупен от туристическа компания.

За някой, който пътува често и иска да бъде спокоен, знаейки, че разходите му ще се покрият в случай, че най-лошото се случи по време на пътуване, застраховката за пътуване може да бъде добра идея. Ако обаче пътувате рядко или вече имате подобно покритие от друг вид застрахователна полица, купуването на застраховка за пътуване може да бъде само загуба на пари.

Какво покритие евентуално можете вече да притежавате?

В някои случаи загубите, свързани с пътуването, могат да бъдат покрити от Вашата застраховка за отговорност на наематели, застраховката на собственици на жилища, медицинската Ви застраховка или дори покритие за загуба, предоставено от компанията Ви за кредитни карти.

Нашият съвет е да проверите какво покритие имате, преди да решите да закупите допълнителна застраховка за пътуване, която може изобщо да не Ви трябва.

Закупуване на застраховка за пътуване при покупка на билети

Ако се интересувате от закупуване на застраховка за пътуване, може да Ви бъде дадена възможност да го направите още при закупуването на самолетни билети.

В момента, в който резервирате своя полет, ако съответната авиокомпания има партньорство с доставчик на туристически застраховки, ще Ви бъде предоставена информация за наличния план, включително лимити за покритие и разходи. В някои случаи е възможно да използвате и бонус точките на авиокомпанията, ако имате събрани такива, за да платите застраховката си.

Заключение

Само и единствено Вие можете да решите дали спокойствието да бъдете защитени срещу финансовия риск, свързан с пътуването, оправдава цената на застраховката за пътуване. Ако пътувате много и искате да сте сигурни, че сте защитени, отделете време да се огледате на застрахователния пазар и да си изберете застрахователната полица, която най-добре пасва на изискванията и предпочитанията Ви.

Най-добрият вариант би бил да се уверите, че нямате съществуващо покритие на пътни рискове от друга текуща застрахователна полица, преди да вземете решение за закупуване на допълнителна застраховка за пътуване.
Ако все пак решите да си закупите застраховка за пътуване, прочетете добре дребния шрифт, за да сте сигурни, че знаете какво се покрива от полицата Ви и какви са сумата на лимитите за рекламация и срокът на полицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *