Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Застраховките „Живот” или предимствата на този начин за подсигуряване на собственото и на близките спокойствие

Застраховките „Живот” или предимствата на този начин за подсигуряване на собственото и на близките спокойствие

Застраховка „Живот”

Застраховката „Живот” е начин да защитим себе си или близките си при непредвидени събития, касаещи живота и здравето ни.

Животозастраховането в България се развива динамично в последните години. Все повече хора осъзнават необходимостта от сключване на застраховка, която да осигури тяхното и на близките им спокойствие при непредвидени събития. Въпреки това все още много хора у нас не са запознати с богатите възможности за управление на риска и защитата, които тези застраховки предлагат. Затова Izbiram.bg стартира образователна кампания, с помощта на която ще може да научите повече за животозастраховането в България.

За да направите информиран избор за застраховка „Живот”, в рамките на нашата кампания ще Ви предоставим информация, която често пъти е поднесена неясно, объркващо или недостъпно.

Тук ще обясним как точно работят различните видове застраховки, защо са необходими, какви са предимствата и недостатъците им, как се спестява чрез тях от данъци, в чия полза могат да се сключат и какво печелим от тях. Ще се опитаме да Ви бъдем полезни в избора на най-подходящ за Вас продукт и да обясним защо застраховката „Живот” може да бъде една от най-важните и печеливши инвестиции, които сте правили.

Застраховката „Живот” е начин да защитим себе си или близките си при непредвидени събития, касаещи живота и здравето ни. На пазара съществуват различни видове застраховки, покриващи различни рискове. За улеснение ще ги обобщим в четири групи, като ще обясним накратко какво представлява всяка от тях.

Застраховката „Злополука”, както е видно и от името, покрива рискове единствено при нещастни събития, като например фрактури, болничен престой, хирургически операции, загуба на живот и други. При настъпване на подобно събитие получаваме застрахователно плащане, съгласно условията на полицата. Тези застраховки са краткосрочни и нямат спестовна част, т.е. плащаме за покриването на определени рискове в срока на застраховката и след изтичане на този срок не получаваме обратно суми. Този тип застраховки биват различни видове: индивидуални, групови, за спортисти, в полза на банка, при туризъм, и др.

Рисковата застраховка „Живот”, освен рискове при случайни нещастни събития, покрива и рискове, свързани със заболяване и свързаните с него последици. Различните компании предлагат различни комбинации от покрити рискове, като встрани от основните, могат да бъдат добавяни и доброволно избираеми, покриващи различни аспекти на защита на живота и здравето. При тези застраховки отново се носи риск през периода на застраховката, а при изтичане на срока няма натрупана сума.

Спестовните застраховки са комбинация от покрити рискове при злополука и заболяване и спестовна част. Тъй като идеята на този вид застраховка е, освен покрит риск, да има и спестяване, смисълът е те да са по-дългосрочни. При тези застраховки внасяме определена сума с определена периодичност – месечно тримесечно, годишно или еднократно, а застрахователната компания носи риска върху здравето и живота ни и ни гарантира определена сума – както в случай на настъпване на неблагоприятно събитие, така и при изтичане на срока на застраховката. Към тази сума добавяме и доходност, която не е гарантирана и не може да бъде предварително определена.

Четвъртият вид застраховки са инвестиционните. Те също имат за цел, освен да покрият рискове, да носят и допълнителен доход на застраховащия. Внесените суми се инвестират във фондове, обичайно опериращи на световните капиталови пазари. Фондовете, в които може да се инвестира, се разделят най-общо на консервативни (нискорискови, с нисък до умерен потенциал за доходност), умерени (среднорискови, с умерен до висок потенциал за доходност,) и агресивни (високорискови, но и с висок потенциал за доходност). Застраховащият решава къде и каква сума да инвестира, като има варианти за прехвърляне на сумата от един фонд в друг или в комбинация от фондове в определени съотношения.

Застрахователните компании предлагат различни комбинации от продукти и вариации на горните групи застраховки и покрити рискове.

Очаквайте нашите образователни материали за животозастраховането в България и в следващите ни материали.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *