Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Защо да купуваме само необходимите играчки?

Защо да купуваме само необходимите играчки?

Дали децата в днешно време гледат с вълнение на играчките, които получават или станахме част от онова консуматорско общество, в което купуваме „за да имаме“. Повечето от вас помнят времето, в което с нетърпение се чакаше Коледа или рождения ден, за да получим мечтаната играчка. С  трепет си отваряхме подаръците, а усмивката в детските очи си заслужаваха всеки лев. Дали сега е така или вече се пренаситихме? Магазините за детски играчки и всякакви настолни игри са навсякъде около нас, вече е достъпно да се пазарува от комфорта на дома или офиса. Дали това, че всичко е толкова достъпно и по-лесно за придобиване отказа децата ни от това да изпитат по-дълго радост от получения подарък? Това радостно чувство започва да изчезва след 20-тата минута. Неусетно таблетите и телефоните започнаха да изместват обикновените игри. И не, не е от възрастта на която е детето? Има толкова богат асортимент от настолни, образователни и стратегически игри за всяка възраст.

Купете образователни, логически и стратегически играчки, които ще устоят на времето ТУК!

 

Ние сме примерът за следващото поколение. Ние, като родители и близки на деца започнахме да си „купуваме време“, като ги оставяме пред електронните устройства. Някои ще кажат, защото искат време за себе си, други ще изтъкнат оправдания като „Нямам време“, ‚Уморен съм“, но без значение какво ще си изберете – не забравяйте, че не детето е виновно, че търси внимание, а вие че не му го давате! Как ще върнем трепета и вълнението на детето от нова играчка , когато не прекарваме достатъчно време с него за да му обясним правилата, стратегиите и начините, по които да се забавлява с нея. Купувате, трупате, после ги забравяте и в някакъв момент ги изхвърляте.

Купувайте само играчки, от които имате нужда и с които възнамерявате да играете.

Не само децата обичат да играят на игри. И ние големите обичаме играчки, понякога са по-скъпи, по-сложни и изискващи повече време, търпение и стратегия. Не се затрупвайте с много игри. Вземете си една книга – прочетете я, ако не ви хареса- я оставете и я продължете, когато сте готови. Чак тогава си вземете нова. Практикувайте същото с играчките. Изчакайте да се наситите на една игра, оценете я, както и времето прекарано в игра с нея.

Наблюдавайте ефекта, който имат игрите върху децата! Нека не забравяме каква е целта на играчките/игрите:

  • научават децата на въображение;
  • развиват когнитивните им функции;
  • развиват фините и твърдите двигателни умения;
  • подпомагат социализацията;
  • развиват стратегическото мислене;
  • имат успокояващо действие.

Купете образователни, логически и стратегически играчки, които ще устоят на времето ТУК!

 

Играчките не са просто играчки. Те са градивните елементи на нашите деца. Те учат децата ни за света и за себе си. Затова бъдете мъдри родители и се замисляйте върху съдържанието на играчките и количеството им. Практикувайте минималистичния подход, като търсите ползата от тях и в дългосрочен план.

Освен положителните страни, които изброихме малко по-горе, голямото количество играчки могат да имат абсолютно идентичните негативни последици върху децата.

Както едно дете може да се научи на креативност с помощта на играчките, така може и да я загуби, ако бъде пренаситено с много. Голямото количество играчки им пречи да развият въображението си. В Германия например са правени експерименти за три месеца, като в детските градини са премахвали всички играчки. Разбира се първоначално се наблюдава скука от страна на децата, след което обаче те започват да използват основната си среда и да си измислят игри.

Когато ограничите броя на играчките и електронните устройства, децата ще се научат да говорят помежду си, дори и да не искат. Ще се научат да развият междуличностните отношения и с възрастните. По този начин ще направите по-приятен и щастлив прехода им към животът на големите.

Купете образователни, логически и стратегически играчки, които ще устоят на времето ТУК!

 

Развивайте любов към четенето, писането и изкуството. По малкия брой детски играчки, ще позволи на децата ви да обичат книжките, музиката, оцветяването, рисуването и всякакви игри на открито. Не подценявайте любовта към изкуството, защото тя ще им помогне занапред да изградят и възпитат красотата, емоцията и комуникацията с техния свят. Освен това, колкото по-ангажирани са с такава активност, все по-ограничено ще бъде времето пред екрана.

Децата, които имат много играчки се отказват твърде бързо от играта с нея. Ако притежават играчка, която не могат да разберат, бързо ще се откажат от нея в името на друга. Затова, колкото по-малко са те, толкова по-търпеливи, постоянни и решителни ще са. Много често игрите имат отговори и стъпки, които трябва да следва детето, за да ги изпълни. Това обаче има и негативни последици, защото по този начин те спират да мислят, а находчивостта е дарба с неограничен потенциал.

И не на последно място – голямото количество играчки, възпитава в децата егоизма. Когато получават всичко, което искат, те започват да растат така – и вярват, че винаги ще получават това, което поискат. А това би довело до неправилен начин на живот.  Децата, които са възпитавани да мислят, че желанията им могат да бъдат купени с пари, вярват в същата лъжа като родителите си.

А всъщност това, от което се нуждае детето е да бъде научено да намира радост и да търси истински смислените и ценни неща от живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *