Продължете към съдържанието
Начало » Новини » За или против застраховка Каско? Как да откриете най-изгодната застраховка за своя автомобил?

За или против застраховка Каско? Как да откриете най-изгодната застраховка за своя автомобил?

За или против застраховка Каско? Как да откриете най-изгодната застраховка за своя автомобил?

Преди да закупите автомобилна застраховка, трябва да направите своите изследвания и да определите най-добрия вариант за Вас.

Разполагате с личен автомобил. Вече сте платили задължителната застраховка Г.О. и се чудите дали да се възползвате от застраховка Каско. Заслужава ли си? Каква защита ще получите допълнително, която още нямате? Колко ще Ви струва?

Всички тези въпроси са важни, но и са напълно индивидуални при всеки. Нуждата от застраховка Каско се определя от вида и възрастта на колата, от възрастта на шофьора и застрахователната сума, и не на последно място – от наличието на застрахователна култура.

Ето защо няма как да получите категоричен отговор на въпроса: За или против каското.

От друга страна, в тази статия ще Ви дадем отправните точки, върху които да помислите, за да може лесно да откриете най-доброто решение за себе си. Ще можете също така да откриете лесно най-изгодната застраховка с помощта на нашия калкулатор Каско. Но преди това:

Какво представлява застраховката Каско?

Въпреки популярността на термина „Пълно Каско“, всъщност няма „застраховка с пълно покритие“. С други думи, застрахователите не предлагат полица, която покрива всичко.

Обаче, това, което се счита за Каско с пълно покритие от някои, е комбинацията от:

  • Застраховка срещу сблъсък (ПТП), която може да покрие щети по Вашето превозно средство
  • Застраховка, която покрива определени щети на Вашия автомобил, които не са причинени от сблъсък с друга кола (например аварии, свързани с времето, кражба, пожар и други).

Предимства на застраховката Каско

Въпреки, че ще струва повече, има няколко причини, поради които е добре да обмислите сключване на Каско, ако имате финансовите възможности:

  • Основната застраховка на автомобила (Гражданска отговорност) няма да покрие щети по Вашия автомобил, ако причините виновно ПТП, или само-катастрофирате! Това може да извади много пари от джоба Ви, особено ако колата Ви струва добра сума…
  • В случай на щета по начин, различен от катастрофа, включително кражба, или щети от пожар или наводнения, каското ще покрие необходимите разходи.

Тези неща са особено важни, ако колата Ви е на лизинг.

Недостатъци на застраховката Каско

Въпреки че е много удобна и осигурява допълнителна защита за Вас и автомобила, застраховката Каско идва и със следните условия:

  • Каското струва повече от застраховката Гражданска отговорност, но все още можете да откриете най-добрите цени, като сравняват онлайн оферти в нашия калкулатор Каско;
  • Застрахователят може да изиска самоучастие от клиента; може да изиска да се платят всички оставащи вноски накуп при завеждане на щета; може да ограничава броят щети на паркинг
  • Както при всички застраховки – застрахователят може да завишава премиите на клиенти с лоша история на щетимост

За или против Каското? – финалното решение

Преди да закупите автомобилна застраховка, трябва да направите своите изследвания и да определите най-добрия вариант за Вас.

Ако финансите Ви са ограничени и карате по-старо превозно средство с ниска стойност, тогава може просто да останете със задължителната застраховка ГО.


Ако превозното средство е по-ново, добре е да помислите за по-високо ниво на защита. Ако купувате кола на лизинг, пълното каско ще бъде задължителен елемент към лизинга.

В повечето случаи най-добрият вариант е да закупите застраховка Каско, която ще защити Вас, Вашето превозно средство и Вашите активи. Така ще спестите много пари в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *