Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Имате собствен бизнес? Как да изберете банка, която ще обслужва най-добре нуждите Ви, на най-изгодни цени?

Имате собствен бизнес? Как да изберете банка, която ще обслужва най-добре нуждите Ви, на най-изгодни цени?

Как да изберете банка

Тук на помощ идва екипът от експерти на Izbiram.bg, чиято основна цел е да ви запознае с предлаганите от родните банки услуги за фирмено банкиране.

Ако сте амбициозен човек с мечти за собствен бизнес и силно желание да ги превърнете в реалност, то най-вероятно сте се сблъскали или ви предстои да се сблъскате с въпросите, свързани с банковото обслужване на малък и среден бизнес. Когато това се случи, добре е да знаете какво да очаквате и какво да търсите, когато избирате най-подходящата банка за управление на бизнес средствата си, за да намалите до минимум излишните разходи.

Тук на помощ идва екипът от експерти на Izbiram.bg, чиято основна цел е да ви запознае с предлаганите от родните банки услуги за фирмено банкиране.

Какво представлява фирменото банкиране?

Фирменото банкиране е услуга, с която банките предлагат своите продукти с (или без) преференциални условия за малък и среден бизнес. Целта му е максимално улеснение на клиента и бързо изпълнение на желаните операции. В това число влизат: обслужване на вноски и тегления по разплащателни сметки, преводи в чужбина и в страната, преводи на заплати и осигуровки, спестовни продукти и кредитиране. За всяка фирма са изключително важни и предлаганите варианти за мобилно и/или онлайн банкиране.

Какво да проверите, преди да започнете проучването си?

Преди да започнете да проучвате различните банки е добре да си направите ясна равносметка от какво точно се нуждаете. Отговорете си на следните въпроси:

 • Ще ви бъдат ли необходими допълнителни средства под формата на кредити и кредитни карти?
 • Какъв е броят на преводите, които ще правите всеки месец?
 • Какъв е броят на преводите, които ще правите всеки месец?
 • Ще правите ли автоматични преводи всеки месец?
 • Ще използвате ли услугата „Директен дебит“, за автоматично разплащане на ваши текущи задължения за консумативи, телефони, интернет и други?
 • Каква сума можете да отделяте месечно за такси?
 • Ще правите ли и ще получавате ли преводи от чужбина?
 • Ще ползвате ли електронно или мобилно банкиране?
 • Ще ползвате ли други банкови услуги, като теглене или внасяне суми в брой, POS терминали, банкови гаранции или други – всяка банкова услуга има такса…

Едва след като си отговорите на тях, ще можете да започнете да сравнявате условията на банките и да изберете най-подходящият продукт.

Какво да очаквате като специални оферти от банките?

Голяма част от банките предлагат специални фирмени пакети, които освен че включват всичко необходимо за малкия и среден бизнес, ще ви помогнат да спестите голяма част от таксите, които иначе бихте заплатили при по-голям обем транзакции. Възползвайки се от тези корпоративни пакети, ще получите:

 • Откриване на разплащателна сметка;
 • Издаване на фирмени дебитни карти;
 • Издаване на фирмена кредитна карта;
 • Достъп до електронно банкиране;
 • Вноски и тегления над определения лимит без такса;
 • Безплатно издаване на дебитни карти за служители и превод на работни заплати без такси.
 • Преференциални условия при желание за кредит.

Всички тези неща получавате с обща месечна такса за обслужване, която често е с повече от 50% по-ниска от стандартните такси и тарифи на банката. А ако решите да платите таксата си за цяла година, ще получите допълнителен процент отстъпка.

Щом стане въпрос за фирменото кредитиране, можете да избирате между инвестиционни кредити за покупка на офис или техника, както и оборотни кредити, които ще подпомогнат ежемесечните ви нужди. И двата вида можете да получите с ниска лихва и дълъг срок на издължаване.

Как да направите своето проучване?

Следете поредицата от наши статии по тази тема, като ние ще ви помогнем да избирате най-добрите банкови услуги, на най-добрите цени, спрямо вашите ТОЧНИ ПОТРЕБНОСТИ!

Очаквайте съвсем скоро и продължението на темата какво предлагат българските банки за собствениците на малък и среден бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *