Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Има ли реално спестяване от данъци при спестовните застраховки „Живот”?

Има ли реално спестяване от данъци при спестовните застраховки „Живот”?

спестяване от данъци при спестовните застраховки „Живот”

За да постигнете максимален данъчен ефект при спестовни застраховки „Живот“ трябва да направите следното:

Тази статия е част от нашата образователна кампания за животозастраховането в България, която ще Ви даде полезни познания при избор на подобен финансов инструмент.

Най-голямото предимство на Застраховките „Живот“ е застрахователната защита. Този финансов инструмент дава сигурност, че ще постигнете целите си независимо от непредвидените обстоятелства в живота Ви.

Законодателството предвижда данъчни облекчения при ползването на такъв тип продукт, а именно до 10% от облагаемия доход са освободени от данък, ако се внасят по лична застраховка ”Живот”.

Работодателите, които желаят да сключат застраховки на служителите си също ползват такива данъчни преференции, но при тях се признават за разход до 60.00 лв. месечно на служител.

При настъпило застрахователно събитие по такава застраховка се изплащат обезщетения на застрахования, които не се облагат с данък или обезщетения на наследниците на застрахования, също необлагаеми.

Когато изтече срока на застраховката или се наложи предсрочното й прекратяване, застрахования получава застрахователната сума или част от нея. Тогава е моментът, в който се декларира дали са ползвани данъчни облекчения за направените през годините вноски и за каква част от тях. В този случай на данъчно облагане подлежат само сумите внесени по спестовната част, данъкът е еднократен и се удържа при изплащане на сумата.

Размерът на данъка, с който се облагат сумите при изтекъл срок е 10 % за застраховки със срок до 15 години и 7 % за застраховки със срок над 15 години.

По спестовните застраховки, застрахователите разпределят доходност по подобие на частните пенсионни фондове. Сумата, получена от натрупана доходност при застраховки „Живот” не се облага с данък!

За да постигнете максимален данъчен ефект при спестовни застраховки „Живот“ трябва да направите следното:

  1. Да сключите застраховка със срок от 15 години или повече;
  2. Да не прекратявате предсрочно застраховката, което означава дисциплинирано да изготвяте и следвате своето лично финансово планиране;
  3. Да се възползвате от силния ефект на отлагане на данъчното плащане във времето и ефекта на липсата на данък върху натрупаната доходност, което също има своето предимство, което е особено силно при застраховки с 15 годишен срок. Например, ако 15 години ползвате данъчно облекчение от 100 лв. на месец вие ще сте внесли за периода 18 000 лв. и ще сте спестили допълнително 1 800 лв. от данъци. В същото време, при 3% годишна лихва (разпределена равномерно по месеци), Вашата натрупана сума ще нарасне до 22 910 лв. В края на периода, при изплащане на застраховката, Вие ще дължите окончателен данък от 7% върху внесената главница в размер на 1 260 лв., а комбинирания ефект за Вас от спестен данък и натрупана доходност ще бъде 5 450 лв., което е 30% спрямо внесените от Вас суми!

Сключвайки застраховка „Живот” на служителите си, работодателят също ползва данъчни преференции при плащането на вноските. Когато изтече срокът на застраховката и служителите получават сумата, те не дължат данък.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *