Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Инвестиране и спестяване по време на инфлация

Инвестиране и спестяване по време на инфлация

През изминалия месец Федералният резерв в САЩ одобри най-голямото си увеличение на лихвените проценти от 1991г., като по този начин иска да овладее инфлацията, която достигна близо 9%. Това звучи притеснително и за България, следвайки последователната логика на случващото се на запад.  Без никакво съмнение високата инфлация кара инвеститорите и тези, които имат заделени суми да се притесняват какво да правят с парите си. Монетарната  система в днешни дни  работи на принципа, че ако няма инфлация, то няма да има и ръст в икономиката.

Нека не забравяме, че има огромна вероятност да загубим спестяванията си, ако само ги трупаме в банката или още по-лошо вкъщи, тъй като покупателната стойност на парите ни намалява непрекъснато и те биват обезценявани. Ако не вземем адекватно решение към настоящия момент какво да правим в случай, че разполагаме със заделени средства, рискуваме да загубим, ако не всичко, то голяма сума пари.

Ето и част от съветите на някои експерти по въпросите, свързани с инвестирането и спестяването от страна на потребителите по време на инфлация:

  • Отворете си депозитна сметка.

В случай, че нямате ясна идея в момента какво да правите с парите си – не ви пречи да ги сложите на влог. Независимо, че лихвите по депозит през последните години са незначителни, е по-добре да печелите някакви пари, отколкото никакви. Влогът ви ще бъде гарантиран при условията и реда на Закона за гарантиране на влоговете в банките и ще имате възможността да разполагате с тях по всяко време.

  • Търгувайте на фондовата борса

Ако сте от хората, които държат голямо количество ликвидни пари в наличност, извън необходимото ви, помислете да инвестирате излишъка. В момента фондовият пазар е нисък, но в рамките на по-дълъг бъдещ период тази инвестиция може да донесе повече пари, отколкото лихва от спестовната сметка. Разбира се, хората без опит в това направление трябва внимателно да проучат фондовата борса, търгуваните акционерни дружества и подходящите финансови инструменти, заедно с факторите, които влияят върху формирането на цената.

  • Инвестирайте разумно в бизнес

Инвестирайте в компания, чийто бизнес върви добре, т.е. продуктите или предлаганите ѝ услуги са търсени. Обикновено компаниите, които издържат по време на инфлация имат способността лесно да повишат цените си без да се страхуват от загуба. Както е казал Кийосаки – „ Активите вкарват пари в джоба ни, докато пасивите ги изкарват“. Инвестирайте в бизнеси, които могат да издържат по-дълго време в период на криза и ще отговорят на критериите ви за дългосрочна инвестиция, а не в първата срещната възможност.

  • Инвестирайте разумно в недвижими имоти

Най-добрите бизнеси по време на инфлация са тези, които купувате веднъж и след това не е необходимо да продължавате с капиталовите инвестиции.  Макар в момента да е спорен въпроса за инвестиция в недвижим имот заради пика на цените им, заедно с тези на строителните материали, все пак е по-добре да я направите в имот на хубава локация, отколкото да задържите парите си. Този тип актив обикновено е слабо обвързан с акции и облигации, а и интересът е актуален, заради евентуалното повишаване на лихвите и ограниченото предлагане (особено за апетитните райони). Имотите са алтернатива на фондовия пазар, тъй като хората инвестират в тях поради аналогичните причини, заради които инвестират в криптовалути.

  • Инвестирайте в стоки или услуги от първа необходимост

Използвайте силата на човекопотока като например инвестирате в магазинче за храна и напитки или услуги, които неминуемо са част от ежедневието ни.  Инвестицията в стоки от първа необходимост е с почти сигурна възвръщаемост, а изборът е умен, защото компаниите които ги продават имат способността да повишават цените на артикулите повече, докато са на вълната на инфлацията.

  • Инвестиране в различни P2P платформи за групово финансиране

Тази възможност съществува, както за инвестиране в заеми, които са обезпечени с имот, така и за заеми на физически лица.  В тези платформи кредитните компании показват публично предлаганите заеми и размерът на лихвите, които предлагат, а потребителите решават дали искат да ги финансират. След приключването на определения срок на даден заем, вие като инвеститор получавате обратно инвестираните суми заедно със събраните лихви. Както всяка инвестиция и тази има своите рискове като неспазване на условията за плащане от кредитните компании или фалит.

Българинът сякаш винаги е обичал да върви по утъпкания път, да си закупи собствен дом, да образова децата си и да получи така чаканата пенсия. По пътя обаче не се замисля, че мечтаейки за по-висок жизнен стандарт трябва инвестиция. Ако инвестирате разумно, вместо да разчитате само на  спестявания (съпътствани с безброй лишения докато животът си тече) натрупването на конкретна сума може да ви коства по-малко усилия. Ако пък имате желание да инвестирате, но нямате нужните средства, това не трябва да ви спира, дори с цената на потребителски кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *