Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Каква беше 2018 г. за бързото кредитиране? Какво да очакваме през 2019 г.?

Каква беше 2018 г. за бързото кредитиране? Какво да очакваме през 2019 г.?

Каква беше 2018 г. за бързото кредитиране. Какво да очакваме през 2019 г.

Анализът на пазара на бързи кредити за изминалата година показва, че годината е приключила с ръст на отпуснатите кредити.

Ние от Izbiram.bg имаме за основна цел да представяме напълно актуална и коректна информация в сферата на личните финанси, финансовото планиране и кредитирането. Именно заради това целим да запознаем българския потребител с всичко, което има нужда да знае, за да осигури спокойното си финансово бъдеще.


Днес, заедно с партньорите ни от Minizaem.bg поставяме на фокус състоянието на бързите кредити през изминалата година и тенденциите, които се очертава да превземат пазара през новата 2019 година.


Анализът на пазара на бързи кредити за изминалата година показва, че годината е приключила с 8 % ръст на отпуснатите кредити със срок на изплащане над 12 месеца и с 6% ръст до 12 месеца за кредити до заплата – това сподели управителя на кредитна компания Мини Заем – Борислав Николчев.


През изминалата година се е запазила и тенденцията за намаляване на просрочените кредити, което според г-н Николчев се дължи на събуждането на икономиката в страната ни, което е довело след себе си не само увеличаване на доходите на населението, но и до намаляване на безработицата в страната.


За никого не е тайна, че и през 2018 г. КЗП продължи да упражнява засилен натиск върху кредитните компании за намаляване на разходите по кредитите. Това обаче не оказа силно влияние върху големите компании за микрокредитиране, каза още управителя на MiniZaem.bg.

Възможно е най-големите кредитни компании да не се съобразяват с изискванията на КЗП, защото не могат да си позволят да намалят приходите от лихви поради високия си разход за овърхед, маркетинг и обезценки.


Изминалата година беше белязана и с появата на нови играчи на пазара, което засили конкуренцията. Повишаващия се брой на нови компании, които предлагат бързи кредити обаче не оправда очакванията на потребителите за по-добри условия, напротив.

В опита си да привлекат клиенти, новите компании отпускат кредити на потребители, които вече са влезли в дългова спирала или са с изключително ниски доходи.

Отпускането на кредити на потенциално некоректни платци не само води до несъбираемост на дълговете, но и засилващата се конкуренция в сектора повишава разходите за маркетинг, което допълнително ограничава възможностите за намаляване на разходите по кредитите. Получава се затворен кръг… Високите разходите за маркетинг и реклама, които трябва да отделят всички кредитни компании ограничават възможността да се намалят разходите по кредитите.Изминалата година беше и година, в която се наблюдаваше постепенно вдигане на максималната разрешена сума и срока на изплащане, което е в полза на потребителите, които обединяват кредити. Според Борислав Николчев обаче, макар и много удобно, обединяването на кредити, особено на бързи кредити не е много разумно, тъй като лихвите на компаниите за бързи кредити не са достатъчно ниски, така че месечната вноска да е съотносима с дохода на потребителите.

Затова и от кредитна компания MiniZaem.bg продължават да са на мнение, че за обединяване на задължения или при необходимост от по-високи суми, клиентите трябва да се обръщат към банки.

Що се отнася до банките, през изминалата година те навлизат много активно в сегмента на бързото кредитиране и това може да се окаже решаващ фактор, който да доведе до намаляване лихвите по кредитите.


2019 г. идва с евентуална рецесия, в която навлизат световните икономики и която едва ли ще подмине страната ни. Това ще забави, а може би ще спре тенденцията на увеличаването на доходите на населението, ще се увеличи безработицата и вероятността от повишаване на инфлацията ще стопи доходите. Всички тези фактори ще окажат влияние и върху бързите кредити, тъй като ще се увеличат просрочията по кредитите, което от своя страна ще увеличи разходите за обезценки на кредитните институции.


Въпреки не толкова добрата икономическа и финансова прогноза, от MiniZaem.bg стартират годината с подобряване на условията за най-търсените кредити със срок на изплащане 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 месеца. Според калкулатора на Избирам.бг, кредитната компания е една от компаниите, които предлагат едни от най-ниските лихви и то без начисляване на отстъпките за редовни клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *