Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви карти да избера при пътуване в чужбина?

Какви карти да избера при пътуване в чужбина?

Ако планирате пътуване в чужбина, от решаващо значение е да сте сигурни, че ще можете да плащате за нещата на мястото, на което се намирате. Но мнозина не обичат да вземат твърде много пари в случай, че бъдат изгубени или откраднати. В този случай, кредитните и дебитни карти са тук на помощ.

Но как да изберете каква карта да използвате?

Как да я използвате, така че да не бъдете таксувани допълнително?

Какви такси при плащане с карта в чужбина да очаквате?

В този случай, предплатената карта за пътуване може да бъде решение – този тип  карти ви позволяват да заредите избраната от вас валута, преди да тръгнете, след което да я използвате по време на пътуването си като всяка нормална дебитна карта.

Разгледайте калкулатора ни за банкови карти!

И така, как да осигурите финансите си по време на пътуване и каква карта да изберете? В следващите редове ще разгледаме различните видове карти и кои са плюсовете и минусите на плащане с карта в чужбина.

Банкови кредитни и дебитни карти при пътуване в чужбина

Когато пътувате в чужбина и сте решили да не обменяте пари в кеш, добре е да обърнете внимание на обменния курс, за да получите най-изгодната оферта. Ето кои са плюсовете и минусите на използването на кредитна или дебитна карта в чужбина.

Плюсове

Картата може да предложи по-добър обменен курс, отколкото при използване на пари в брой.

Ако бъде изгубена или открадната, картата е по-лесна за подмяна и евентуално да получите парите си обратно.

По-сигурна от носенето на пари в брой.

Печелете точки по бонус програми, които могат да се използват за бъдещи пътувания и други покупки. Просто трябва да направите плащане с кредитна карта в чужбина.

Минуси

Ако забравите да предупредите банката си, таксите ви могат да бъдат обозначени като измамни и те може да изключат картата ви, оставяйки ви блокирани и без пари.

Може да бъдете начислени такси за международни транзакции при всяка покупка. Ето защо е важно преди пътуване да проверите какви са банковите такси за вашата карта, за да не бъдете изненадани.

 

Използване на предплатена карта при пътуване в чужбина

Всички сме запознати с идеята на банковите кредитни и дебитни карти. Но през последните няколко години, вече имаме възможност да се възползваме лесно и бързо от предплатени карти, с които можем да пазаруваме навсякъде.

Системата е проста. Просто теглите приложение на телефона си, правите си профил и поръчвате своята предплатена карта. Свързвате приложението с банковата си карта и веднага може да започвате да зареждате пари в профила си, които да харчите за покупки онлайн или офлайн.  Още по-хубавото е, че предплатената карта поддържа множество валути, които можете да обменяте по всяко време на добър обменен курс. В България, най-известните предплатени системи са Revolut и Wise. Ето кои са най-основните неща, които трябва да знаете за тях:

  Revolut Wise
Такса за доставка на картата 12 лв. 12 лв.
Използват ли стандартен обменен курс Да, освен през уикендите Да, плюс такса от поне 0,41%
Такси при теглене на банкомат в чужбина Първите 5 трансакции за месеца са безплатни, за следващите: 2% от сумата Първите 2 трансакции за месеца са безплатни, за следващите: 1,75% от сумата
Брой поддържани валути 30 54
Такса, ако картата не се използва Не Не
Как управлявате картата? С приложение С приложение или онлайн

 

Плюсове

Ако картата ви е открадната, загубата ви е ограничена до сумата на картата.

Лесно може да обменяте различни валути в зависимост от държавата, в която се намирате. Това елиминира нуждата да посещавате обменно бюро.

Минуси

Таксите могат да се повишат – някои издатели начисляват такса за активиране и ще ви таксуват за всяка употреба на картата, така че не забравяйте да проверите условията.

Още една важна стъпка, когато пътувате в чужбина

Когато става въпрос за пътуване е в чужбина, много детайли изискват вашето внимание. След като сте решили въпроса с парите и сте избрали с карта да осигурите престоя си, добре е да помислите и за застраховка при пътуване в чужбина. Когато осъществявате плащане с Mастъркард в чужбина или теглите пари от банкомат със своята Виза, добре е да имате застраховка, за да сте спокойни, че при евентуално объркване средствата ви ще останат защитени.

Открийте най-изгодната застраховка за пътуване в нашия калкулатор. Просто отбележете данните си и подробности около пътуването, а той от своя страна ще ви покаже кои са най-добрите застрахователи според вашите желания и нужди. Така бързо и лесно може да закупите своята онлайн застраховка пътуване в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *