Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви са видовете лихви по жилищен кредит?

Какви са видовете лихви по жилищен кредит?

Когато става въпрос за купуване на недвижим имот, голяма част от нас се доверяват на помощта на жилищните кредити. Те са надеждни, поемат по-голямата част от сумата и ни позволяват да се сдобием с нов дом, дори когато нямаме цялата необходима сума.

Ако кандидатствате за жилищен кредит, трябва да обърнете внимание на няколко детайла като сума, процент от цената на имота, който покрива, срок за погасяване и лихва. В следващите редове ще обърнем внимание на лихвата, видовете лихви и как да изберете най-доброто с нашия калкулатор жилищни кредити.

В Izbiram.bg имаме една основна цел – да предоставяме на своите читатели най-изчерпателната и полезна информация за различните финансови продукти и услуги на пазара. Така, когато имате нужда от средства или от начин да спестявате, ако се нуждаете от застраховка или осигуряване, при нас може да откриете необходимата информация и съдействие от нашите консултанти. Когато става въпрос за жилищен кредит, лихвата е едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание. Ето какво трябва да знаете за видовете лихви по ипотечни кредити.

Ако за пръв път проучвате въпроса с ипотечните кредити, ще се сблъскате с въпроса: какъв вид да бъде лихвата. Този въпрос може да ви озадачи, ако не знаете какъв избор имате.

Когато става въпрос за жилищен кредит, има два вида лихви, на които трябва да обърнете внимание:

Фиксиран лихвен процент – лихвата не се променя през целия период на кредита.

Плаващ лихвен процент –  лихвеният процент, който плащате, може да се промени.

Ето какво трябва да знаете за всеки от тези видове лихви, какви са ползите и недостатъците, кой е по-добрият избор.

Фиксиран лихвен процент

Лихвеният процент, който плащате, ще остане същият през целия период, упоменат в договора, независимо какво се случва с лихвените проценти на пазара.

Ползи

Ако изберете фиксиран лихвен процент, можете да сте спокойни, че вноската по кредита ви ще бъде в един и същ размер. Така ще можете да определите по-лесно бюджета си и да заделяте спокойно необходимата сума.

Недостатъци

Най-големият недостатък на този вид лихва е, че ако лихвите по жилищните кредити паднат, това няма да ви се отрази по никакъв начин. Лихвата и вноската ще продължат да бъдат такива, каквито са били в началото.

Плаващ лихвен процент

Както може би се досещате, плаващият лихвен процент е такъв, който може да се променя с времето. За да се образува един плаващ лихвен процент, отново се взима фиксирана част, която остава една и съща за целия период на договора, и референтен лихвен процент, който може да се променя.

Предимства

При този лихвен процент, ако се отбележи спад в цените на лихвите, този спад веднага се отразява и на вашите лихва и вноска. Така в един момент може да плащате по-малко и да ви останат допълнителни средства.

Недостатъци

Референтният лихвен процент при плаващата лихва е както предимство, така и недостатък. Ако стойността на лихвите се вдигне, това също ще се отрази на лихвата и вноската ви. Ще се наложи да имате заделени достатъчно пари, за да покриете разликите без това да се отрази на ежедневието ви.

Как да направите най-добрия избор?

Изправени сте пред избор. Чудите се дали да изберете кредит с фиксирана или с плаваща лихва. Ето няколко неща, които ще ви помогнат при избора.

  • Ако търсите сигурност, за вас бюджетирането е важно и искате да сте спокойни, че ще плащате една и съща сума всеки месец, изберете жилищен кредит с фиксирана лихва.
  • Ако имате заделени средства, които ви осигуряват сигурност, ако искате да се възползвате от промените в лихвените проценти и има тенденция, че те ще намаляват с времето, възползвайте се от кредит с плаваща лихва.

Изборът на вид лихва е важен, защото често жилищните кредити са с продължителност повече от 10 години. Ето защо е важно да бъдете добре информирани, когато взимате такова решение.  Нашият калкулатор ипотечен кредит може да помогне да изберете най-добрата оферта според нуждите си. Ако изпитвате затруднение и не сте сигурни какво да правите, не се колебайте да се свържете с наш кредитен консултант.  Той ще прегледа случаят ви и ще ви помогне да вземете най-доброто решение, което излезе максимално изгодно и сигурно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *