Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви са лихвите и таксите на кредитните карти?

Какви са лихвите и таксите на кредитните карти?

Кредитни карти. Един прекрасен начин да си осигурите повече средства, с които да покривате текущите си нужди или да си осигурявате допълнителни удоволствия. С кредитната карта може да пазарувате в супермаркета, да купувате подаръци за близките си, да зареждате автомобила си и всички услуги и продукти, които можете да платите с карта.

Но, ако нямате кредитна карта и тепърва се замисляте за такава, има някои основни неща, които трябва да знаете за този финансов продукт, за да сте спокойни, че го ползвате по най-добрия начин. Ние, от Izbiram.bg, сме тук на помощ. През последните години наша основна мисия е да даваме на своите читатели най-подробната и изчерпателна информация относно различни финансови продукти. В следващите редове, ще ви разкрием малко повече за кредитните карти, какво представляват, какви са таксите и лихвите по тях и как да изберете най-изгодната кредитна карта.

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е пластика, която има определен кредитен лимит, който може да варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Кредитната карта ви позволява да правите различни покупки, но да платите по-късно сумите за тях.

Когато направите покупка с вашата карта, тя ще се покаже като чакаща в акаунта ви и ще бъде публикувана в рамките на няколко дни. След като транзакцията бъде одобрена, сумата, която може да харчите ще намалее.

Когато получите одобрение за кредитна карта, очаквайте всеки месец да получавате сметка от издателя на вашата карта, която се състои от всички публикувани покупки, които сте направили по време на цикъла на фактуриране. За да поддържате акаунта си в добро състояние, ще трябва да платите поне минимална определена сума, най-често процент от кредитния лимит, до датата на падежа (която е една и съща дата всеки месец).

За щастие повечето карти предлагат гратисни периоди, които ви позволяват да изплащате баланса си без лихва за минимум 21 дни от края на цикъла на фактуриране. За всички останали салда след гратисния период ще има лихва, така че, препоръчително е винаги да плащате дължимите суми изцяло.

Проверете и изберете най-изгодната кредитна карта според вашите желания и предпочитания.

Какви видове такси да очаквате по кредитната си карта?

Когато започнете да използвате своята кредитна карта ще срещате различни видове такси. Ето защо е добре да се запознаете предварително с тях.

Годишна такса

Премиум кредитните карти (и дори няколко не толкова първокласни) често идват с годишни такси. Издателят на картата начислява годишна такса всяка година за държане на картата, въпреки че някои издатели може да се откажат от тази такса за година или две.

Такса за теглене на пари от банкомат

Най-добрият начин да използвате своята кредитна карта е като правите плащания с нея. Тегленето на пари от банкомат ще ви излезе скъпо. При него не само, че трябва да плащате по-висок лихвен процент, който започва да се натрупва веднага, но също така ви се начислява такса за тегленето.

Такса за плащане в чужбина

Преди да отидете на пътуване в чужбина, проверете коя от вашите карти начислява такси за чуждестранни транзакции. Такса за чуждестранни транзакции се начислява за покупки, които правите извън страната.

Такса за забавено плащане

Пропускането на плащане по кредитната ви карта никога не е добра новина, особено като се има предвид, че ще ви бъде начислена такса за забавено плащане.

Какви са лихвите, които българските банки предлагат по кредитни карти?

Когато става въпрос за кредитни карти, в България ще откриете много банки и финансови институции, в които може да кандидатствате за кредитна карта. Някои от тях дори предлагат онлайн издаване на кредитна карта. В таблицата по-долу ще разгледаме какви условия по кредитни карти предлагат най-известните финансови институции в България, кои са банките с най-ниски лихви по кредити:

Финансова институция Продукт Лихвен процен Гратисен период Годишна такса
iBank Кредитна карта Visa/Mastercard 10% 60дни 48лв.
CCB Международна кредитна карта Mastercard Stanadart 15% 45дни 40лв.
Trans Card Национална кредитна карта Транскарт Голд ИЗБЕРИ 15,70% 45дни 36лв.
ОББ Международна кредитна карта Visa/Mastercard 16,90% 55дни 24лв.
Уникредит Булбанк Кредитна карта Visa Classic 17,46% 45дни 50лв.
Банка ДСК Стандартна кредитна карта Galaxy 17,95% 45дни 49.8лв.
FiBank Кредитни карти VISA и MasterCard 18% 45дни 39лв
Пощенска банка Кредитна карта Visa Classic 18,90% 50дни 45лв.
Райфайзен банк Международна кредитна карта Visa Classic 18,90% 45дни 44лв.

Какви промоционални условия предлагат финансовите институции за кредитни карти?

Освен удобни, кредитните карти имат още един плюс. Голяма част от банките и финансовите институции предлагат на своите клиенти cash-back програми, които позволяват да трупат точки с всяка трансакция. Натрупаните точки могат да бъдат разменени за парични суми или като ваучери за подаръци. Често, картодържателите имат и отстъпки в определени магазини, партньори на банката.

Когато става въпрос за конкретни програми, всички известни родни банки имат такива.

При Банка ДСК програмата се казва Money-back. При нея получавате 1% отстъпка от всяка похарчена сума. Отстъпката се връща към лимита. Същият процент предлага и Райфайзен банк със своята cashback програма.

Уникредит Булбанк предлага на своите клиенти програма за лоялност PLUS, при която трупате точки, които може да използвате за суми. Ако например пазарувате за 100лв. и платите със своята кредитна карта, ще получите 500 точки, които след това ще се върнат към сметката ви като 5лв.

При ЦКБ ще получите точки обратно, ако пазарувате в търговски вериги, партньори на банката. Цената на върната сума е между 1% и 3% в зависимост от вида на кредитната карта. Пощенска банка предлага програма за лоялност My Rewards, при която, за всеки похарчен лев може да разменяте за парични суми.

Кредитна карта от банка или финансова институция?

Освен от стандартна банка, можете да кандидатствате за кредитна карта и от финансова институция. При този тип кредитни карти, одобрението често става изцяло онлайн, подписването на договора и предоставянето на картата също става дистанционно.

За разлика от банките, които често проучват сериозно финансовото състояние на клиента, небанковите институции често отпускат кредитни карти и при влошена кредитна история или без доказване на доход.

За разлика от банките, те често нямат такси за кандидатстване и обслужване, но имат по-високи лихвени проценти.

Да имате кредитна карта може да ви бъде помощ или да ви струва пари. Ето защо, когато кандидатствате за кредитна карта, обмислете добре вариантите си, финансовото си състояние и какви вноски можете да изплащате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *