Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви са ползите за фирмите от избора на доставчик на електроенергия?

Какви са ползите за фирмите от избора на доставчик на електроенергия?

Замисляли ли сте се някога за предлагането на електроенергия? Вероятно отговорът е Не! Тя просто е там и се предлага от един единствен доставчик за Вашия регион, нали?

Това беше случаят до сега, но от 1-ви юли нещата ще се променят. По същият начин, както можете да промените мобилния си оператор, доставчика на интернет и телевизия, така ще може да променяте и доставчика на електроенергия. Но защо да го правите? Какво представлява самата процедура? И как да направите своя избор на доставчик на ток?

Ние, от Izbiram.bg сме тук на помощ. През последните няколко години, нашата цел е да информираме своите читатели за най-добрите условия, които различните институции предлагат. Така, целта ни е да Ви помогнем да вземете информирани решения, щом става въпрос за разпределението, управлението и контрола над личните ви финанси. И с това на ум, в следващите редове ще отговорим на въпроса: Кой доставчик на електроенергия да избера?

Свободен пазар на електроенергия

От 1-ви юни 2020 година, България може да се похвали със Свободен пазар на електроенергия. Това означава, че вече можете да сменяте своя доставчик на ток по същия начин, по който сменяте мобилния си оператор, например. Единственото, което се изисква от Вас, е да изберете доставчика, чиито условия най-добре отговарят на нуждите Ви.

От 1-ви юли 2021 година, изборът на нов доставчик на ток е задължителен за фирмите в България. Ако до този срок не направите своя избор, ще бъдете прехвърлени към т. нар. доставчик от последна инстанция, при който обаче цените за електроенергия може да бъдат значително по високи.

Какви са ползите от тази промяна?

  1. Ще може да плащате по-ниски сметки за ток

Точно както при мобилните оператори, така и тук ще може да избирате офертите, които са най-изгодни за Вас. На пазара вече има множество лицензирани доставчици на електроенергия, които могат да изготвят индивидуална оферта за Вас, осигурявайки Ви по-ниски от досегашните сметки за ток.

  1. Може да контролирате потреблението

Тъй като имате избор между много лицензирани търговци на електроенергия, ще имате и възможността да следите и контролирате потреблението и разходите си. Голяма част от компаниите предлагат на своите клиенти изцяло онлайн услуга, която им позволява да виждат, контролират и плащат месечното си потребление.

  1. Избирате между различни услуги

Едно от най-хубавите неща на свободния пазар на електроенергия е, че вече ще можете да избирате между различни услуги. До този момент, всички използвахме електроенергия с фиксирана цена и нямахме особено голям избор над това какви сметки за ток да плащаме. Това е на път да се промени. Сега можете да се възползвате от различни услуги и гъвкави решения. Такава например е възможността да фиксирате и заплащате месечно потребление, което е по-ниско от това, което сте заплащали до момента.

  1. Помагате за опазването на околната среда

Ако сте от онези, които искат да помогнат за опазването на околната среда, то ще се радвате да научите, че една от най-новите услуги на доставчиците на ток е т. нар. Зелена енергия – електричество, произведено от ВЕИ генератори. Този тип електроенергия е с около 6% по-скъпа, но в същото време е природосъобразна и чудесен избор за онези, които са се посветили на идеята за по-чиста природа.

  1. Дигитализация при управлението на електроенергията

Плащането, проследяването и управлението на потреблението за ток е по-лесно от всякога. Вече може да избирате доставчика си на електроенергия и заради онлайн услугите, които предлагат. Някои от най-големите търговци на електроенергия вече предлагат изцяло дигитализирана услуга, която Ви позволява да проследявате, контролирате и плащате сметките си, без да се налага да напускате дома си. Можете също така да промените доставчика си на електроенергия като просто подадете електронно заявление.

Как да промените своя доставчик на електроенергия?

Ако се чудите кой е най-подходящият за избор на доставчик на ток срок, то добре е да знаете, че доставчикът на електроенергия може да се променя веднъж месечно. Ако нямате допълнителни клаузи в договора, които работят в разрез с това, можете да подадете заявление до 10-то число на съответния месец и от следващия ще бъдете с нов доставчик на ток. Ако изпуснете този срок и подадете заявлението след това, промяната ще бъде в сила от по-следващия месец.

За да направите промяната, необходимо е само да подадете заявление при доставчика, който сте избрали. Често, това се случва изцяло онлайн, за Ваше максимално улеснение.

Кои са най-добрите предлагани от доставчици на електроенергия цени?

Ако искате да преминете към свободен пазар на електроенергия и се чудите към коя компания да се насочите, правилният отговор е да потърсите оферта от няколко компании. Тъй като те са изцяло ориентирани към клиента, те често предлагат индивидуална оферта за електроенергия, базирана на досегашното Ви потребление. Открийте кой са най-известните компании, предлагащи електроенергия ТУК.

Получете индивидуална оферта за доставка на електроенергия!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *