Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво влияние оказва „Коронавирусът“ върху парите ни?

Какво влияние оказва „Коронавирусът“ върху парите ни?

Портфейл-пари

Коронавирусът може не само да повлияе на вашето здраве, но и на портфейла ви.

Коронавирусът може не само да повлияе на вашето здраве, но и на портфейла ви.

Ето какво трябва да знаете – и какво да направите по въпроса за да не повлияе върху парите ви.

1. Оценете доходите си

Сигурно си задавате въпроса „Как Коронавирусът може да повлияе на доходите ви?“
Зависи. Ако например сте служител на заплата, по-малко вероятно е да се сблъскате с пряк икономически натиск. Ако обаче сте служител на непълно работно време или печелите комисионни за продажби, заплатата ви може да бъде повлияна. Глобалният ефект на пулсациите върху парите ви вече е осъществен. Конференции, събития, концерти и срещи са отменени или отложени. Помислете за ефекта пулсации. По-малкото срещи може да навреди на бъдещи сделки. Отменени или отложени концерти нараняват близките хотели и ресторанти. Отмяната на полети и хотели вреди на туризма, което вреди на местния бизнес и означава по-малко данъчни приходи за местната власт.

Трябва ли да изпадате в паника?
Не. Трябва спокойно да оцените финансовите последици, ако има такива, които Коронавирусът може да има върху доходите и заетостта ви, дори и само временно затишие (или нещо потенциално по-дълго).

2. Проверете портфолиото си

Фондовият пазар отчете рязък спад заради страховете от разпространяващия се COVID-19. Пазарът започва да се отдръпва и да е в затишие. Някои казват, че това е пряк резултат от страха от Коронавирус. Когато страхът отшуми, твърдят, че пазарът ще продължи да се увеличава. Други казват, че спадът на цените се дължи на основните опасения за икономиката, а коронавирусът беше само катализаторът. Смята се, че пазарът може да не се възстанови толкова бързо и може да има допълнителен спад.


Без значение в какво вярвате за фондовия пазар и икономиката, сега е подходящ момент да оцените портфейла си.Не се поддавайте на страх и не вземайте ирационални решения. Внимавайте какво има смисъл за вашето индивидуално финансово положение и цели. Няма универсален подход. Оценете рисковата си толерантност, апетита за нестабилност, краткосрочните и дългосрочните парични нужди и инвестиционния хоризонт. След това предприемете подходящи действия.

3. Рефинансирайте ипотеката си

Федералният резерв намали лихвите, а 30-годишните ипотечни лихви отново спаднаха до най-ниското си ниво. Ако имате ипотека, сега е чудесно време да рефинансирате ипотеката си. Средната 30-годишна фиксирана ипотека е под 3,5%. Ако искате да изплатите ипотеката си по-бързо, можете да помислите за ипотека от 15 години. Месечните плащания ще са по-високи, но ще спестите пари от общите лихвени плащания.

Получете повече информация и оферта за видовете ипотечни кредити ТУК!

4. Стартирайте „Спешен фонд“

Отстъплението на фондовата борса е добро напомняне, че имате нужда от спешен фонд. В идеалния случай се нуждаете от три месеца разходи (за предпочитане поне шест до девет месеца или повече). Започнете с малки парични суми. Примерно по пет лева на ден, след което може да го увеличавате постепенно. Независимо дали става въпрос за непредвидени медицински разходи, за ремонт на дома или за безработица, никога не знаете кога ще имате нужда от тях, затова е по-добре да имате такъв фонд. Започнете да изграждате тази основа днес.

5. Консолидирайте дълга на кредитната карта

Намаляването на лихвите може да намали дълга на кредитната ви карта с променлив лихвен процент, което може да ви спести малко пари. Ако обаче имате дълг по кредитна карта , не използвайте кредитна карта отново, докато не изплатите този дълг. Имате две възможности за изплащане на дълга по кредитна карта: прехвърлете баланса по дълга си на 0% APR кредитна карта, така че да имате по-дълъг период за изплащане на дълга на кредитната ви карта. Или консолидирайте дълга на кредитната си карта с личен заем с фиксирана лихва, за да не се сблъскате с по-високи променливи лихви.

Получете повече информация и оферта за заем тук!

6. Рефинансирай кредитите си

Намаляването на лихвите също означава, че можете да спестите още повече пари от заемите си. Ставките за рефинансиране на заеми спада. Ако искате да заключите по-ниски лихви, можете да рефинансирате заемите си. Дори ако вече сте рефинансирали преди, няма такси и няма ограничение за броя пъти, в които можете да рефинансирате.

Получете повече изгодни оферта за заем тук!

Следете внимателно ситуацията с коронавируса, според нас поне засега няма нужда от сериозни паника и размествания в портфейла ви. Най-вероятно ще последват добри възможности при овладяване на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *