Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво да правим с парите си?

Какво да правим с парите си?

Какво да правим с парите си

Шест съвета за по-ефикасно управление на финансите Ви

Понякога управлението на финансите Ви може да изглежда изключително сложно. За да управлявате добре парите си, трябва да се научите как да опростите процеса, така че да поддържате финансовото си положение стабилно.

Шест съвета за по-ефикасно управление на финансите Ви

Обикновено, най-големите усложнения, които правят финансите Ви неорганизирани, възникват от това, че не правите няколко прости неща. Когато дълго време не се придържате към тях, рано или късно финансите Ви се превръщат в един от най-големите Ви врагове и започват да Ви създават сериозни проблеми.

Ето шест неща, които можете да направите, за да започнете да управлявате парите си по-ефикасно и за да се научите по-лесно да държите нещата под контрол:


1. Проследете харчовете си

Започнете да записвате буквално всяка една стотинка, която харчите, в продължение на 30 дни. След като го направите и се ориентирате за какво харчите най-много пари, тогава вече можете да започнете да планирате своя месечен бюджет.

Осъзнаваме, че планирането на бюджета Ви може да звучи сложно, но ако отделите време и в действителност си изготвите план за харчене, ще си спестите доста пари в дългосрочен план. Има вероятност да Ви се стори малко трудно в началото, но с течение на времето ще става все по и по-лесно, повярвайте ни.

2. Ако имате съпруг или съпруга, комбинирайте финансите си с него/нея

Ако сте едно семейство, не трябва да има „неговите“ и „нейните“ пари или пък „неговите“ и „нейните“ сметки. Всичко принадлежи и на двамата – толкова е просто.

Затова е добре винаги да депозирате всичките пари в една централна разплащателна сметка и оттам вече да ги разпределяте заедно. Постигането на този синхрон насърчава добрата комуникация между двама души и със сигурност намалява караниците за пари, тъй като нищо не остава покрито за някой от двамата.

3. Напревете си календар за сметките

Ако имате проблеми с организацията на плащането на сметките си, направете календар „сметки“, в който да се показва датата, на която трябва да платите дадена вноска и съответната сума. Преглеждайте го веднъж седмично и плащайте дължимите сметки за тази седмица – това е най-лесният вариант.

4. Създайте си фонд за спешни случаи

Когато имате заделени пари за спешни случаи, не се изкушавайте да изтеглите парите оттам, за да си купите нещо или пък за да платите задължението си по кредитната карта.

След като сте го създали, придържайте се към идеята и използвайте парите само и единствено в кризисни ситуации, когато вече сте пробвали всичко и въпросният фонд е последната Ви възможност.

5. Плащайте в брой

Този навик се появява след системното изграждане на месечен бюджет. След като бюджетът Ви е направен, поставете си пари в пликове за всяка категория разходи и ги харчете по предназначение.

Тази тактика ще опрости нещата, защото ще имате план да харчите само дадена сума пари така, че да не превишавате въпросния лимит и да не се окажете в ситуация, в която изразходвате повече от това, което сте спечелили.

6. Продавайте ненужните си вещи

Повечето хора притежават твърде много вещи, които не използват. Те просто заемат място и събират прах – никаква полза. Ако наистина не Ви трябват и не смятате, че ще влязат в употреба в близкото бъдеще, най-добрият вариант е да ги продадете, макар и за много по-ниска цена от това, което Вие сте дали преди време.

Тези неща не добавят стойност към живота Ви и не Ви носят никаква радост – следователно, не са Ви необходими. Всичко, което правят, е да заемат място и да Ви „влачат надолу“. Затова се отървете от боклуците и ги предайте на човек, който може да им се наслади по някакъв начин. Така всички страни ще бъдат щастливи от сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *