Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво е по-добре – да харчиш или да пестиш?

Какво е по-добре – да харчиш или да пестиш?

да харчиш или да пестиш

За да вземе решение, да харчи или да пести пари, човек първо трябва да определи финансовата си цел

Това е добър въпрос, нали? От него зависи заветното ти благополучие, той е един от най-важните в системата от знанието „финансова грамотност“. Така че в тази статия ще разберем какво е най-доброто-да консумираме или да инвестираме, да спестяваме пари или ги харчим.

Цели, активи и пасиви

Както сме споменавали по-рано – финансовото планиране започва с определянето на цели.

Следващата стъпка в планирането – определяне източниците на разходи и приходи (активи и пасиви).

Активите са два вида:

  • Потребителски (Целта им е да поддържат жизнен стандарт. Машини, техника и т.н., те по-често не носят доходи, а обратното. Например телефонът се нуждае от попълване на сметката, а автомобилът трябва да бъде подменян и ремонтиран периодично. Активите са това, което може да бъде продадено и да се получават доходи, ако е необходимо). Тези активи са необходими в ежедневния живот, но бързо се обезценяват (колата, след като напусне дилърската фирма, незабавно губи повече от 10% от цената си).
  • Инвестиционни (това са активи в чиста форма – целта им е да генерират приходи). Очевидно е, че гаранцията за добър доход, това са АКТИВИТЕ. Обаче, за да направим избор, да харчим пари или да пестим, трябва да разберем какви активи има и кои от тях да изберем.

Правила за добри активи

В основата си всички активи трябва да се разглеждат по три параметъра:

  • ликвидност;
  • доходност;
  • надеждност.

Ликвидност: това е възможността бързо да превърнете всеки актив в „живи“ пари. Ликвидността на актива е толкова по-висока, колкото по-бързо може да се обмени за пари (например: банков депозит, кола, акции, злато и други благородни метали и камъни, апартаменти и др.).

Надеждност: тук и без друго всичко е ясно (с други думи, колкото по-малко сигурен е активът, толкова по-голяма е вероятността да се загубят средствата, инвестирани в него и изобщо неполучаването на доходи).

Именно поради тази причина днес повечето хора избират банките, считайки ги за въплъщение на надеждността. Между другото, това не е съвсем вярно (и голямата инфлация от края на 90-те го доказва). В този случай банките, за тази си „надеждност“, изплащат на клиентите си най-ниските лихви.

Заключението е, че най-печелившият актив, това са парите, но не всичко е толкова просто!

Доходност: Най-приятният и важен параметър на всеки актив е неговата способност да променя стойността му (да поскъпва). Най-лесният начин да разберете това, е стойността на валутата (еврото и доларът преди няколко години и днес, имат много различни стойности).

Същото е с недвижимите имоти, акции и др.

Същевременно рентабилността на даден актив е сумата от два елемента: генерираните приходи и увеличението на стойността.Инвестирали сте пари в компания-вашият дял не само ще ви носи дивиденти, но (с развитието на компанията) делът ще се увеличи, съответно и цената сама по себе си.Какво заключение може да се направи? Разберете къде е активът, който има по-малко пасив.

По принцип няма идеални активи, освен това с времето те губят своята надеждност, ликвидност и доходност.
Следователно, без да разбира същността на активите и своите собствени цели, човек не може да вземе правилното решение.

Да повторим:

  • За да вземе решение, да харчи или да пести пари, човек първо трябва да определи финансовата си цел;
  • Ако за да постигнете финансова си цел, са нужни спестявания, то тогава трябва да пестите пари, като инвестирате в надеждни, ликвидни и печеливши активи.

Предлагаме Ви пълноценна, напълно безплатна и необвързваща финансова консултация за вашите лични финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *