Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво означава отговорно кредитиране?

Какво означава отговорно кредитиране?

кредитиране

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Какво са парите?
За парите историята е много дълга. Преди много, много години те не са съществували – всички сделки се осъществявали чрез бартер. А днес дори не можем да си представим светът без парите. Те не са просто парче хартия – те са средство за по-бързо осъществяване на сделки в различни аспекти. Ако не беше тази им роля в нашия живот, те щяха да са просто някакво парче хартия без никаква стойност. Но днес всичко около нас е обвързано с тях.

Какво е отговорно кредитиране?
Отговорното кредитиране е разумната оценка на ситуацията, свързана с нуждата от кредит. В това число влизат още и правилната самооценка на съотношението между приходи и разходи, което е най-важното условие за избягване на лошите последици от евентуални закъснели плащания.

Към тегленето на кредит трябва да подхождаме преди всичко разумно, а не под влияние на емоции или при наличието на поредните „промоционални оферти“. Трябва да предприемаме тази стъпка, само когато причините са наистина основателни и бързото им разрешаване е от изключително значение за нашият нормален ритъм на живот.

Една спешна и непредвидена интервенция в здравословен план или неприятна и непланирана ситуация с належащ ремонт, предизвикан от пожар или наводнение, разбира се, са повече от основателни причини за търсенето на кредит. Защото тези неща обикновено се случват, когато най-малко сме ги очаквали или когато нямаме необходимите за средства, за да ги посрещнем и да се справим с тях.

Но ако сте решили да подновите интериора или гардероба си, а не сте оценили правилно възможностите си, то това е повече от неоснователна причина. И е по-разумно да изчакате по-подходящ за това момент.

Защото фирмите, предлагащи кредитиране, проявяват разбиране и коректност, но искат същото от вас в замяна. Затова винаги, преди да потърсите кредит, си задайте въпроса: „Разумно ли е това, точно сега?“

Банките и фирмите, предоставящи бързи кредити, казват ли ни всички детайли по кредита или остават и скрити такива?
За да няма неприятни изненади, най-добре е преди да се спрете на определен кредитор, да се запознаете с подробностите от общите им условия. Много е важно да знаете предварително каква сума трябва да върнете, в какъв срок, какви са условията по връщането, какво следва, ако по някаква причина забавите погасяването на дълга и има ли условия, при които кредитът ви може да стане предсрочно изискуем. Освен това е хубаво да знаете коя институция би следвало да разрешила спора между двете страни, ако изникне такъв. Ако това не са съдът и легитимните такива органи, то има голяма вероятност да попаднете на некоректна фирма, разрешаваща споровете по некоректен начин.

За да се предпазите от капана на „лошия кредит“, то непременно се информирайте /днес с Интернет това е най-лесното нещо/ и проучете подробно кредитната институция, която ви е направила първоначално добро впечатление.

Съветваме ви да не вярвате на първото впечатление, а да направите своя информиран избор. Съветваме ви винаги да правите това, за да не се събудите някой ден потънали в дългове заради дребен шрифт и скрити такси и лихви.

Тази статия достига до вас със съдействието на експертите от Вивус – онлайн дружество, подпомагащо всеки, чийто живот му е поднесъл трудности и изпитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *