Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво представляват различните видове застраховки на Отговорности, необходими както на физическите лица, така и на всеки бизнес?

Какво представляват различните видове застраховки на Отговорности, необходими както на физическите лица, така и на всеки бизнес?

видове застраховки

На застрахователния пазар присъстват различни застраховки на отговорности както за юридически, така и за физически лица.

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

Кой е отговорен, когато сте пострадали вследствие на лекарска грешка или дълго плануваната Ви почивка се отмени поради неплатежоспособност на агенцията, която Ви е организирала пътуването?

На застрахователния пазар присъстват различни застраховки на отговорности както за юридически, така и за физически лица.

Едни от тях имат задължителен характер произхождащ от държавни нормативни актове въвеждащи задължение за сключването им. Позната за всички е задължителната застраховка Гражданска отговорност покриваща отговорността на застрахованото лице във връзка с притежаването и ползването на МПС.

Други задължителни застраховки са въведени за лица упражняващи професия или дейност, която представлява особена опасност или от която могат да произтекат вредни последствия за трети лица. Задължения да сключат и поддържат застраховка на професионалната си отговорност имат:

  • адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители,синдици, регистрирани одитори, туроператори, превозвачи, охранители боравещи с огнестрелно оръжие и др.

Важно е преди да започнете нова дейност, да се запознаете с нормативните актове и изисквания, за да може да не се пропусне задължението за застраховане. Предвидена е и административна отговорност /глоба/ при несключването им.

Застраховка покриваща отговорността на физическо лице в качеството му на глава на семейство,собственик на жилищен имот -апартамент, къща, притежател на домашни животни; упражняващ спортни дейности и др.

Тази застраховка покрива всички суми, които Застрахованият е законово задължен да плати за вреди, причинени на трети лица.

Пример за това са щети произтекли от наводнение на съседа или от ремонтната дейност, която извършвате в жилището си. Също така отговорността на застрахования за причинените имуществени и неимуществени вреди на трети лица в качеството му на наемател или наемодател, отговорност за неизпълнение на договорни задължения и редица други.

Прочетете още за кампанията: Знаете ли как да регистрирате щета, да получите обезщетение и да възстановите своето имущество?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *