Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво представлява бюджетът и защо е необходим?

Какво представлява бюджетът и защо е необходим?

БЮДЖЕТ

Ако искате да поемете контрола върху парите си и да си осигурите финансово спокойствие и стабилност, добре е да отделите определено време за изграждането, поддържането и следенето на бюджета.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Когато стане въпрос за лично финансово планиране, една от най-често срещаните думи е „бюджет”. Колко от нас обаче знаят какво точно представлява бюджетът и най-важното – имат такъв за своите лични финанси? Оказва се, че създаването и поддържането на бюджет е едно от най-важните неща, ако искате да имате финансова стабилност, да избягате от дълговете и да сведете до минимум инцидентните разходи. Ето какво представлява бюджетът и каква е неговата функция.

Какво представлява бюджетът?

Бюджетът е финансов план, който обхваща определен период от време. Този план определя с какви средства разполагате в този период, какви разходи имате и какви финансови цели гоните. Целта на бюджета е да Ви даде ясна представа за финансовото Ви състояние към момента, както и да Ви помогне да си поставите и да постигате по-лесно финансовите си цели. Планиран и следван правилно, бюджетът ще Ви осигури финансова стабилност, ще Ви избави от непредвидени разходи и кредити.

Защо бюджетът е толкова важен?

Бюджетът Ви позволява да създадете план за това как харчите парите си. Така ще сте сигурни, че винаги, когато имате нужда от средства, те ще са налице за нещата, които искате да си купите. Бюджетът ще Ви позволи да планирате от рано и по-скъпи покупки като жилище, автомобил или ваканция до мечтана дестинация.

Какви са ползите от съставянето на бюджет?

Повечето хора избягват създаването на бюджет, защото той изисква допълнителна работа. Ползите, които ще получите от създаването и планирането на бюджет, обаче, напълно си заслужават усилията:

  • Поемате изцяло контрола върху парите си;
  • Бюджетът Ви помага да сте фокусирани върху финансовите си цели. Той може да Ви спаси от импулсивни харчове, за които след това ще съжалявате;
  • Дава Ви ясна информация какво точно се случва с парите Ви. Така ще знаете от къде идват и къде отиват парите Ви, без да се чудите защо пак сте изхарчили всичко;
  • Бюджетът Ви помага да контролирате харченията и спестяванията. Така ще можете и да следите по-лесно сумите, които се натрупват в спестовните Ви сметки, застраховките и пенсионното Ви осигуряване. Ще можете и да проследявате лесно разходите, както и да елиминирате ненужните такива;
  • – Помага Ви да решавате как точно парите Ви да работят за вас.

Бюджетът има един единствен недостатък. За да бъде ефективен, той изисква постоянство. Затова ако искате да поемете контрола върху парите си и да си осигурите финансово спокойствие и стабилност, добре е да отделите определено време за изграждането, поддържането и следенето на бюджета.

Очаквайте нашите образователни материали за ефективното създаване и поддържане на бюджет!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *