Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво представлява финансовата независимост и как лесно да я достигнем?

Какво представлява финансовата независимост и как лесно да я достигнем?

финансова независимост

Финансовата независимост зависи само и единствено от нас самите.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

В днешно време въпросът с финансовата независимост и стабилност е един от най-често обсъжданите, щом стане въпрос за парите и спокойният начин на живот. Много хора мислят че тази независимост идва от сигурната работа и редовното внасяне на осигуровки, но истината е, че те нямат много голямо значение. Финансовата независимост зависи само и единствено от нас самите, а за да я достигнем, трябва да сме добре запознати както с това какво представлява, така и с нещата, които трябва да направим, за да я постигнем.

Какво представлява финансовата независимост?

Финансовата независимост е състояние, при което финансите са така планирани, че да устоят на различни промени и стресови ситуации, без да се създава нуждата от допълнителна помощ. С други думи, когато управлявате финансите си така, че да имате достатъчно средства както за ежедневните си нужди, така и за спестявания, пенсионно осигуряване или застраховка. По този начин, в случай на нужда от повече пари ще можете лесно да се справите със ситуацията, без това да създава нуждата от кредити или заеми. Финансовата независимост ще ви донесе едно спокойствие и сигурност, че каквото и да се случи, ще можете да реагирате.

Как да достигнем финансова независимост?

За да достигнете финансова независимост трябва много добре да познавате парите си. Да имате ясна представа от къде идват и къде отиват. Така ще можете да направите нужните промени, за да достигнете до така желаното финансово спокойствие. Другото нещо, от което имате нужда, е постоянство. Само с постоянни действия ще успеете да постигнете целта си. А ето и навиците, които трябва да си създадете:

 1. Автоматизирайте спестяванията
  Настройте банковите си сметки автоматично да прехвърлят определени суми в спестявания, пенсионно осигуряване и застраховки. Така процеса ще бъде лесен и без усилие от ваша страна.
 2. Контролирайте импулсивните харчове
  Преди да купите нещо, отделете 2-3 минути и помислете, наистина ли имате нужда от него. Така ще елиминирате голяма част от разходите си и ще разполагате с повече пари за по-важните неща.
 3. Следете разходите си
  Да знаете къде отиват парите ви е от съществено значение, ако искате да бъдете финансово независими. Затова е добре да започнете да записвате всички разходи, които правите. Така в края на месеца ще можете да видите за какво сте похарчили парите си и да съкратите някои ненужни разходи.
 4. Увеличете приходите си
  Ако искате да бъдете финансово независими, никога не разчитайте на един източник на доход. Винаги търсете допълнителни начини да печелите повече. Така в случай на криза, уволнение, банкрут или друг проблем, ще можете да реагирате, без това да съсипе финансите ви.
 5. Учете
  Колкото повече знаете за парите, спестяването, осигуряването и управлението, толкова по-сигурни ще се чувствате щом стане въпрос за финансова стабилност. Затова не спирайте да се образовате в тази сфера, четете книги и образователни материали. Така, освен допълнителна информация, ще имате достъп и до нови идеи.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *