Какво трябва да знаете за допълнителното здравно осигуряване?

Допълнителното Здравно Осигуряване

Ето нещата, които трябва да знаете за Допълнителното Здравно Осигуряване!

Колко често се е случвало да имате нужда да посетите личния си лекар, но да Ви ужасява мисълта, че трябва да прекарате часове в чакане на опашка пред кабинета? Или да имате нужда от бърза консултация или преглед, за който чакането е в пъти по-дълго от самия преглед?

Ако отговорът е: Доста често, то не сте сами.

Ние в Izbiram.bg искаме да помогнем на своите читатели да живеят по-спокоен живот, не само от финансова гледна точка, но и от здравна. Ето защо, решихме да съберем в едно малко повече информация за допълнителното здравно осигуряване (ДЗО). Благодарение на нея, ще разберете не само какво представлява, но и как то е полезно за Вас, как спестява време и как да се сдобиете с такова.

Ето нещата, които трябва да знаете за Допълнителното Здравно Осигуряване!

Какво представлява Допълнителното Здравно Осигуряване?

Както знаете, задължителното здравно осигуряване е това, което всеки човек заплаща от момента, в който навърши пълнолетие. То позволява използването на здравни услуги, прегледи и консултации на територията на страната. То се поддържа от Здравната каса и вноските за него отиват именно там. За разлика от Задължителното, Доброволното здравно осигуряване се поддържа от лицензирани здравноосигурителни дружества. То позволява използването на здравни услуги, сред които такива, включени в ЗЗО и такива, които се добавят допълнително. Всички тези услуги са описани в различните пакети, които дружествата предлагат и зависят най-вече от цената на самия пакет. Периодът на този вид застраховка е една година.

Допълнително здравно осигуряване често е част от т.н. Социален пакет, който компаниите предлагат на своите служители. Ето защо и то е най-изгодно, ако работите в голяма компания с много служители. Колкото повече служители, толкова по-ниска е цената на ДЗО. Разбира се, можете да сключите ДЗО и отделно, но цената на пакета за едно лице е различна от тази за работодател. Месечната вноска може да варира между 20-60лв.

Какво Ви дава ДЗО?

Ако решите да се възползвате от ДЗО, ще си осигурите достъп до:

 • Посещение при специалист без нуждата от направление;
 • Насрочване на точен час за преглед, с което ще забравите за чакането на опашка пред лекарския кабинет;
 • Покрити средства за годишни, профилактични прегледи, които ще ви помогнат да следите и поддържате здравословното си състояние;
 • Възстановяване на средства за лекарства, дентални услуги, диоптрични стъкла;
 • Възможността да получите специални цени за пакети, ако член на семейството Ви също иска да се възползва от ДЗО.

Какви варианти на допълнително здравно осигуряване има?

 • Чрез възстановяване на направените разходи. Тук клиентът има свобода сам да избира къде да отиде на лекар и в кое лечебно заведение. Недостатъкът е, че трябва да заплати предварително направените разходи, след което да ги отчете с фактура и прилежащите документи към нея (амбулаторен лист, касов бон, рецепта…) към застрахователя. Обикновено направените разходи се възстановяват на клиента до 15 работни дни.
 • Със здравноосигурителна карта, предоставена от здравноосигурителното дружество. Удобството е, че може да я използвате във всички лечебни заведения и при специалисти, с които здравноосигурителното дружесто е сключило договор. Не се налага да заплащате услугата и да предостаяте документи, стига да се побирате в лимита за конкретната медицинска услуга, от която се възползвате.

За какво да внимавате?

Ако работите в компания, която предлага на своите служители ДЗО към социален пакет, запознайте се много добре с това какво покрива тази застраховка, от какво можете и не можете да се възползвате.

Ако искате да се възползвате от ДЗО като частно лице, трябва първо да откриете компания, която предлага тази услуга. Имайте в предвид, че голяма част от застрахователните дружества предлагат ДЗО само на фирми. Съответно, когато намерите компания, която може да ви предложи пакет ДЗО, запознайте се добре с услугите, които влизат в този пакет. Имайте в предвид, че цената се заплаща еднократно за цялата година.

Как да изберете компания, която предлага ДЗО?

Преди да започнете търсенето си, отговорете си на следните въпроси:

 • Какво искам да включва моето ДЗО, какви прегледи да покрива, при какви специалисти?
 • Каква сума мога да отделя за подобна услуга?
 • Само себе си ли ще застраховам или и членовете на семейството си?
 • Какво е моментното ми здравословно състояние?

След като имате ясни и изчерпателни отговори, можете да започнете търсенето си. Ако изпитвате затруднения, можете да получите консултация от нас, а нашите експерти ще се постараят да Ви улеснят максимално при избора на застрахователно дружество, като получите оферта с цени на допълнително здравно осигуряване.

Допълнителното Здравно Осигуряване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.