Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво трябва да знаете за допълнителното здравно осигуряване?

Какво трябва да знаете за допълнителното здравно осигуряване?

Допълнителното Здравно Осигуряване

Ето нещата, които трябва да знаете за Допълнителното Здравно Осигуряване!

Колко често се е случвало да имате нужда да посетите личния си лекар, но да Ви ужасява мисълта, че трябва да прекарате часове в чакане на опашка пред кабинета? Или да имате нужда от бърза консултация или преглед, за който чакането е в пъти по-дълго от самия преглед?

Ако отговорът е: Доста често, то не сте сами.

Ние в Izbiram.bg искаме да помогнем на своите читатели да живеят по-спокоен живот, не само от финансова гледна точка, но и от здравна. Ето защо, решихме да съберем в едно малко повече информация за допълнителното здравно осигуряване (ДЗО). Благодарение на нея, ще разберете не само какво представлява, но и как то е полезно за Вас, как спестява време и как да се сдобиете с такова.

Ето нещата, които трябва да знаете за Допълнителното Здравно Осигуряване!

Какво представлява Допълнителното Здравно Осигуряване?

Както знаете, задължителното здравно осигуряване е това, което всеки човек заплаща от момента, в който навърши пълнолетие. То позволява използването на здравни услуги, прегледи и консултации на територията на страната. То се поддържа от Здравната каса и вноските за него отиват именно там. За разлика от Задължителното, Доброволното здравно осигуряване се поддържа от лицензирани здравноосигурителни дружества. То позволява използването на здравни услуги, сред които такива, включени в ЗЗО и такива, които се добавят допълнително. Всички тези услуги са описани в различните пакети, които дружествата предлагат и зависят най-вече от цената на самия пакет. Периодът на този вид застраховка е една година.

Допълнително здравно осигуряване често е част от т.н. Социален пакет, който компаниите предлагат на своите служители. Ето защо и то е най-изгодно, ако работите в голяма компания с много служители. Колкото повече служители, толкова по-ниска е цената на ДЗО. Разбира се, можете да сключите ДЗО и отделно, но цената на пакета за едно лице е различна от тази за работодател. Месечната вноска може да варира между 20-60лв.

Какво Ви дава ДЗО?

Ако решите да се възползвате от ДЗО, ще си осигурите достъп до:

 • Посещение при специалист без нуждата от направление;
 • Насрочване на точен час за преглед, с което ще забравите за чакането на опашка пред лекарския кабинет;
 • Покрити средства за годишни, профилактични прегледи, които ще ви помогнат да следите и поддържате здравословното си състояние;
 • Възстановяване на средства за лекарства, дентални услуги, диоптрични стъкла;
 • Възможността да получите специални цени за пакети, ако член на семейството Ви също иска да се възползва от ДЗО.

Какви варианти на допълнително здравно осигуряване има?

 • Чрез възстановяване на направените разходи. Тук клиентът има свобода сам да избира къде да отиде на лекар и в кое лечебно заведение. Недостатъкът е, че трябва да заплати предварително направените разходи, след което да ги отчете с фактура и прилежащите документи към нея (амбулаторен лист, касов бон, рецепта…) към застрахователя. Обикновено направените разходи се възстановяват на клиента до 15 работни дни.
 • Със здравноосигурителна карта, предоставена от здравноосигурителното дружество. Удобството е, че може да я използвате във всички лечебни заведения и при специалисти, с които здравноосигурителното дружесто е сключило договор. Не се налага да заплащате услугата и да предостаяте документи, стига да се побирате в лимита за конкретната медицинска услуга, от която се възползвате.

За какво да внимавате?

Ако работите в компания, която предлага на своите служители ДЗО към социален пакет, запознайте се много добре с това какво покрива тази застраховка, от какво можете и не можете да се възползвате.

Ако искате да се възползвате от ДЗО като частно лице, трябва първо да откриете компания, която предлага тази услуга. Имайте в предвид, че голяма част от застрахователните дружества предлагат ДЗО само на фирми. Съответно, когато намерите компания, която може да ви предложи пакет ДЗО, запознайте се добре с услугите, които влизат в този пакет. Имайте в предвид, че цената се заплаща еднократно за цялата година.

Как да изберете компания, която предлага ДЗО?

Преди да започнете търсенето си, отговорете си на следните въпроси:

 • Какво искам да включва моето ДЗО, какви прегледи да покрива, при какви специалисти?
 • Каква сума мога да отделя за подобна услуга?
 • Само себе си ли ще застраховам или и членовете на семейството си?
 • Какво е моментното ми здравословно състояние?

След като имате ясни и изчерпателни отговори, можете да започнете търсенето си. Ако изпитвате затруднения, можете да получите консултация от нас, а нашите експерти ще се постараят да Ви улеснят максимално при избора на застрахователно дружество, като получите оферта с цени на допълнително здравно осигуряване.

Допълнителното Здравно Осигуряване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *