Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво трябва да знаете за Централния кредитен регистър (ЦКР), своята кредитна история, и какво да правите, ако не можете да обслужвате кредитите си?

Какво трябва да знаете за Централния кредитен регистър (ЦКР), своята кредитна история, и какво да правите, ако не можете да обслужвате кредитите си?

Централния кредитен регистър (ЦКР)

Направихме малко проучване за централния кредитен регистър, кредитния рейтинг и всичко, което трябва да знаете за кредитната си история.

В днешно време, тегленето на кредит е едно от най-нормалните неща в живота на всеки. Без значение дали става въпрос за голям банков заем, бърз кредит за покриване на текущи нужди или просто стока на изплащане, това са все неща, които изискват допълнителна отговорност и най-вече средства. Вероятно знаете, че ако не успявате да правите редовно плащанията си, това ще се отрази в Централния кредитен регистър. Но знаете ли какво точно означава това? Какво представлява вашата кредитна история? Как се формира вашият кредитен рейтинг? Кога е добър и кога лош? Как ви се отразява?

Ако искаш най-добрия финансов продукт за нуждите си ние ще анализираме финансовото ти състояние и ще ти предложим най-доброто решение, специално за теб. Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!

В Izbiram.bg нашата основна цел е да помогнем на читателите си, като представим най-добрите и изгодни финансови услуги, предлагани на родния пазар. Така ще ви спестим време, което ще прекарате в чудене и пресмятане. Izbiram.bg постоянно разглежда различните продукти и услуги на финансовите компании, като набляга на следните техни характеристики – цена, условия, удобство, бързина и качество на обслужването. Ето за това, направихме малко проучване за централния кредитен регистър, кредитния рейтинг и всичко, което трябва да знаете за кредитната си история.

Какво представлява кредитният рейтинг?

Кредитната история е индивидуално досие, което всеки човек получава в момента, в който изтегли първия си кредит. В нея може да се открие информация както за текущото състояние на кредитите, така и за това как са били обслужвани задълженията 5 години назад, разделени по категории според начина на обслужване:

  • Редовни – кредитите, при които няма забавяния в обслужването;
  • Под наблюдение – кредити, при които има закъснение в обслужването между 31- 90 дни;
  • Необслужван кредит – кредити, при които са натрупани просрочени плащания по главницата и лихвата между 91 и 180 дни;
  • Загуба – кредити, при които са натрупани просрочени плащания по главницата и лихвата повече от 180 дни.

Тази информация се съхранява в Централния кредитен регистър, като може да бъде използвана при нужда. Когато кандидатствате за кредит, кредитната институция прави справка в ЦКР, за да провери дали сте надежден кредитоискател. Тази справка съдържа следната информация:

  • Текущото състояние на кредитите през последния месец;
  • Просрочия по активни и погасени кредити. Тази справка включва информацията както за кредитите, които имате към момента, така и за тези, които сте имали през изминалите 5 години;
  • Новоразрешени кредити. Размерът на кредитите, отпуснати през последния месец

Така компанията/банката може да прецени дали ще можете да обслужвате кредита, за който кандидатствате.

Ето какво трябва да знаете за Централния кредитен регистър

Информацията в ЦКР се формира на база справките, които банките и финансовите и други институции подават за своите клиенти. Това се случва до 15-то число на всеки месец, следващ отчетния.

Корекция в регистъра може да се направи само от кредитора, който е подал информацията. И въпреки че справка може да бъде издадена от БНБ, корекция по информацията в нея не може да бъде направена.

Справката, която може да бъде извадена от регистъра предоставя информация за активните и погасени кредити, без обаче да се дава информация за институцията, към която са кредитите, както и за размера им.

Когато изминат 5 години от изплащането на един кредит, информацията в регистъра се заличава автоматично.

Какво се случва, ако имам лоша кредитна история?

Имате кредити, които не сте обслужвали и това е довело до влошаване на кредитната ви история? В зависимост от просрочието, както и от броя кредити, при които имате забавяне, това може да се отрази на възможността да изтеглите кредит в бъдеще.

Пример: Ако през последните 5 години сте теглили 3 кредита, по един от които имате просрочие в категория „под наблюдение” или „необслужван кредит”, при следващо кандидатстване за кредит, новия ви кредитор може да изиска повече информация за причината за тези забавяния. При това положение, възможността да получите кредит е по-голяма. Ако и трите кредита имат забавяния, възможността да получите нов кредит се свежда до минимум. За новия кредитор вие ще бъдете ненадежден платец и отпускането на кредит ще бъде рисковано за компанията. Най-добрия случай, разбира се, е да нямате просрочия и всички кредити през последните години да бъдат обслужвани редовно.

Банките и финансовите институции държат на изрядната кредитна история, за да отпуснат кредит. Въпреки това, все още можете да получите кредит, ако просрочията са в категория „Под наблюдение”.

Как мога да „изчистя” лошата си кредитна история?

„Изчистването” на кредитите с лошо обслужване става единствено след като мине 5-годишния период, за който информацията се пази в регистъра. Междувременно, ако имате нови кредити и ги погасявате по план, кредитната ви история ще се изчисти напълно.

Какво да направя, ако имам кредит, но имам финансови затруднения и не мога да го изплащам?

Никой не е застрахован срещу финансови проблеми и затруднения. Ето защо, ако попаднете в тази ситуация и имате активен кредит, най-доброто, което можете да направите, е да се свържете с кредитора си. Често компаниите предлагат на своите клиенти, попаднали в просрочие, отсрочки, предоговаряне, рефинансиране, кредит срещу залог или друг тип решение на проблема.

Предимството, което осигурява кредит срещу залог е одобрение дори с лоша кредитна история. Всеки клиент получава реален шанс за одобрение, ако банката му е отказала кредит, поради недоказан доход или друг аргумент.

Ако имате лоша кредитна история или изпитвате финансови затруднения и искате да избегнете това да се отрази в ЦКР, консултирайте се със специалист. Това може да бъде кредитора, който да ви предложи отсрочка или рефинансиране, а може да бъде и финансов консултант, с който да прегледате приходите и разходите си и да намерите най-разумното решение на проблема.

Надяваме се тази информация да е била полезна за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *