Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво трябва да знаете, преди да се решите да станете поръчител?

Какво трябва да знаете, преди да се решите да станете поръчител?

Какво трябва да знаете, преди да се  решите да станете поръчител?

Да бъдеш поръчител означава да помагаш на някой друг да получи кредит, като например заем или ипотека.

Заемите, изискващи поръчител, и ипотеките са начини да се помогне на човек, на който банките отказват да отпуснат кредит. Това може да бъде млад човек с кратка кредитна история или някой с лошо кредитно досие. Разбира се, съществуват рискове както за кредитополучателя, така и за поръчителя, така че ако възнамерявате да помагате на някого да изтегли кредит, трябва да сте готови да сключите определен договор, в който да посочите, че сте напълно съгласни да отговаряте за действията на кредитоискателя.


Какво означава да бъдеш поръчител?


Да бъдеш поръчител означава да помагаш на някой друг да получи кредит, като например заем или ипотека. Като поръчител, Вие гарантирате, че ще изплатите изтегления дълг, ако кредитополучателят спре да си внася месечните вноски по определени причини.


Може би е излишно да споменаваме, че е разумно да бъдете поръчител на човек, когото познавате добре. Често родителите стават гаранти на децата си, за да им помогнат да направят първата стъпка в самостоятелния живот.


Може ли всеки човек да бъде поръчител?


Почти всеки човек може да стане поръчител. Най-често гаранти стават родители, съпрузи, сестри, братя, чичовци или лели, приятели, а понякога дори баби или дядовци. Основната причина за това е, че за да станете поръчител на някого, Вие трябва да познавате човека наистина добре, да му имате безусловно доверие и да сте готови да му доизплатите дълга, ако възникнат някакви затруднения.


За да станете поръчител, Вие трябва да имате навършени 18 години, добра кредитна история и финансова стабилност. Би било още по-добре, ако можете да предоставите собственост на Ваше име.


Независимо дали сте кредитоискател и обмисляте да помолите някого да Ви стане поръчител, или пък сте от другата страна и някой Ваш близък вече Ви е помолил да гарантирате за него, задължително трябва да сте наясно с възможните финансови рискове, които могат да последват.


Защо някой би имал нужда от Вас да му станете поръчител?


Най-вероятно причината е една от тези:

  • Кредитоискателят няма кредитна история (може да е прекалено млад или новодошъл в страната).
  • Този човек току-що е започнал нова работа.
  • Кредитоискателят има ниска заплата.
  • Кредитоискателят има нисък кредитен рейтинг.

Навярно даденият човек се нуждае от поръчител, за да наеме имот, да изтегли заем или да финансира автомобил или ипотека. Каквато и да е причината, Вие трябва да сте нащрек и да обсъждате открито финансовото си състояние само с хора, на които наистина вярвате безусловно.


Преди да се съгласите да станете нечий поръчител, запитайте се:

  • Защо даденият човек търси поръчител – дали е заради лошата му кредитна история? И ако в действителност е така, дали той ще успява да се справя с месечните си плащания така, както подобава?
  • Човекът отговорен ли е?
  • Наистина ли се нуждае от заема?
  • Можете ли Вие да си позволите да върнете кредита, ако човекът спре да го изплаща?
  • Ще се афектират ли взаимоотношенията Ви с дадения човек, ако се наложи Вие да доизплатите заема?

Да станете поръчител за отдаване на имот под наем означава, че Вие гарантирате за наемателя. Ако той не е в състояние да изпълни задълженията си по договора за наем, Вие (поръчителят) ще бъдете правно задължени да платите – или за просрочен наем, или за повреда на имота.


Ще Ви струва ли пари да станете поръчител?


Да бъдеш поръчител би струвало пари само и единствено ако кредитоискателят не успява да си покрие месечните задължения. В такъв случай, гарантът ще трябва да внася пари. Помислете внимателно, тъй като може да се наложи да Ви бъде взето имуществото, ако не сте в състояние да покривате разходите по кредита.


Ще трябва ли да бъдете поръчител по време на цялата ипотека?


Не е задължително да бъдете гарант за целия срок на ипотеката (например 30 години). След като заемополучателят е изградил достатъчно капитал, повечето споразумения ще му позволят да Ви премахне като поръчител.


Можете ли да престанете да бъдете поръчител по кредит?


След като подпишете споразумение и кредитът е преведен по сметката на кредитоискателя, вече не можете да се измъкнете от това да бъдете поръчител. Заемодателят няма да Ви отстрани от споразумението, защото кредитната Ви история, състоянието на заетостта и други фактори са оказали поначало влияние върху одобрението на заема.


Можете ли да станете поръчител, ако имате лошо кредитно досие?


Поръчителите с лошо кредитно досие не биха били одобрени от кредиторите, така че е малко вероятно да можете да действате като гарант, ако имате нисък кредитен рейтинг.


Това да бъдете поръчител влияе ли на кредитния Ви рейтинг?


Ако кредитополучателят е коректен и се придържа към месечните си плащания, кредитният Ви рейтинг със сигурност няма да бъде засегнат. Въпреки това, ако има забавяния всеки месец и дори фигурират неплатени вноски, със сигурност тези данни ще фигурират и във Вашия кредитен доклад.


Да бъдете поръчител би ли Ви попречило да изтеглите ипотечен заем?


Да помогнете на член от семейството или на близък приятел да обезпечи кредита си може да повлияе на бъдещите Ви ипотечни заявки. Заемодателите разглеждат всеки аспект на вашите доходи и разходи, включително дълговете Ви. Като поръчител може да се наложи да изплащате дълга на кредитополучателя. Именно затова този вид заеми могат да имат отрицателно въздействие върху бъдещите Ви планове.


Какво представлява проверката на поръчителя?


Кредиторите извършват серия проверки, преди да отпуснат заема, за да преценят дали заемополучателят и гарантът ще могат да изплатят кредита. Кредитните проверки изследват кредитната Ви история и разкриват кредитния Ви рейтинг, като дават на кредитора поглед върху това колко добре сте погасявали други видове кредити и заеми в миналото. Така че, както споменахме по-горе, поръчител с добър кредитен рейтинг би добавил доста плюсове към дадена кандидатура.


Сравнявайте различни оферти


Ако някой е поискал да му станете поръчител, би било във Ваша полза да го насърчите да сравни няколко оферти от различни кредитори, за да се увери, че избира най-доброто предложение. Все пак… ако Ви се наложи да доизплатите въпросния заем по една или друга причина, би било по-добре за Вас поне да не Ви струва повече, отколкото трябва.

Заяви кредит с поръчител тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *