Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво трябва да знаете, преди да тръгнете в чужбина?

Какво трябва да знаете, преди да тръгнете в чужбина?

Какво трябва да знаете, преди да тръгнете в чужбина, дори по време на Covid-19?
Независимо, че изминалите две години сериозно повлияха върху плановете за пътуване извън страната на много от нас, сега си  задаваме въпроса: “Трябва ли да отменим и тази година плановете си за пътуване или да направим нови? В днешния динамичен свят, все повече хора пътуват в чужбина, за да почиват, работят, учат или да се срещнат с роднини. Каквато и да е причината, ние от Izbiram.bg ще Ви дадем няколко практични съвета за по-леко, безпроблемно и приятно пътуване. Да не забравяме, че за някои страни все още важат различни рестрикции и не трябва да забравяте да проверите на сайта на МнВР какво ще ви е необходимо за страната, в която ще пътувате. Не забравяйте да си вземете за всеки случай и маска, тъй като на определени места и държави са препоръчителни, а и може да ви предпази при различни вируси при пътуване със самолет, влакове или други видове обществен транспорт. Случвало ли Ви се е при пътуване в чужбина да бъдете спрени на границата и да се окаже, че не може да продължите, защото сте забравили важни документи? Да се окажете без здравна застраховка или без да знаете какво да направите в една чужда страна? Какво е важно да знаете за документите, които трябва да носите със себе си:
 • Направете ксерокопие на всички важни документи, като паспорт, виза, медицински документи и т.н.
 • Проверете валидността на Вашите документи за самоличност, международен паспорт, свидетелство за управление на МПС… Основно правило е паспортът Ви да е с валидност за най-малко 6 месеца от датата на пътуването.
 • Ако пътувате с кола е необходимо, освен да проверите техническото състояние на автомобила си, да не забравите да вземете сертификата си „Зелена карта” към гражданската си отговорност. Този сертификат ще Ви осигури покритие, съгласно закона на държавата, в която възникне събитие (държави членки на ЕИП, както и Швейцария, Андора и Сърбия). Поверете дали не е изтекла полицата Ви и Намерете най-изгодната оферта за гражданска отговорност. Ако автомобилът Ви има застраховка „Автокаско” уверете се от застрахователя дали е включено покритие за чужбина, тъй като в масовия случай е валидна основно за територията на Република България. Не забравяйте да вземете и големия талон на автомобила със себе си.
 • Вземете актуална карта на района, за който ще отпътувате или се снабдете с навигация, като може да проверите в кои страни е допустимо да ползвате антирадарни устройства.
Ако пътувате с деца не забравяйте:
 • Винаги носете паспорта на детето/децата. За всеки случай може да направите ксерокопие на паспортите.
 • Носете акта за раждане на детето/децата.
 • Ако пътувате сам, без другия родител, на границата задължително ще поискат нотариално заверено пълномощно, за съгласието на другия родител. Ако сте близък или роднина, пълномощното трябва да е със съгласието на двамата родители.
 • Задължително носете актуална снимка на децата, по възможност и на мобилния телефон.
Ако ще наемате rent-a-car, не забравяйте:
 • Много фирми изискват да имате валидна кредитна (а не дебитна) карта, за да могат да блокират определена сума като гаранция от Ваша страна. Може да намерите на място и такива, които ще се съгласят да им оставите депозит в брой, но не оставяйте всичко на случайността.
Нещо полезно за парите в брой и платежните Ви карти:
 • Ако носите парите си, кредитните карти и личните документи в портфейл, нека той да е във вътрешния Ви джоб. Ако са в ръчна чанта – не я изпускайте от поглед.
 • Осведомете се от сигурен източник относно обмяната на валута в страната, която ще посетите. Има много пътеписи в интернет пространството за всички точки на света. Не е лошо да знаете също и какъв е обичая на страната, която ще посетите спрямо бакшишите. Това ще Ви спести „лоши” погледи.
 • Винаги носете дребни банкноти и монети.
Калкулатор банкови карти Кратки съвети свързани с пътуването:
 • Надпишете куфарите си, по-възможност добавете адреса си.
 • Ако пътувате със самолет бъдете на летището поне два часа по-рано. Ако имате възможност чекирайте се онлайн, така ще си спестите дългото чакане пред гишето
 • Запознайте се с местните закони и норми на държавата и региона в който ще пътувате.
 • Най-добрият начин да се справите с часовата разлика е да се движите според местното време. Ако там е ден, стойте будни, ако е тъмно – спете. Така ще се адаптирате бързо и няма да чувствате постоянна умора по време на престоя си.
Сключете медицинска застраховка при пътуване в чужбина:
 • Застраховката е евтина и срещу скромната сума от няколко лева, ще покрие разходите на вас, и близките ви, в случаи на внезапно заболяване или претърпяна злополука.
 • Застрахователите използват асистираща компания. Нейната роля е при настъпило събитие да Ви насочи към най-близкия лекар или здравно заведение. За целта трябва само да се обадите на посочените в полицата телефони. За ваше улеснение обслужването е на български език.
 • Застрахователят се разплаща директно с болничното заведение от Ваше име,т.е. не е необходимо да плащате в брой или да имате голяма сума пари по кредитната си карта.
За да проверите точната цена на застраховката, в зависимост от мястото и продължителността на престоя, разгледайте нашия Калкулатор за застраховка при пътуване в чужбина Да не забравим най-важното, където и да отивате, Вие носите със себе си, очакванията и доброто си настроение, затова не позволявайте непредвидени събития да ги помрачат.

9 коментара за “Какво трябва да знаете, преди да тръгнете в чужбина?”

 1. Лиляна Дзафеста

  Благодаря!Статията е много полезна.

 2. Калинка Попова

  Полезна и много добре структурирана информацията!

 3. Анонимен

  Кузманова Благодаря Ви!Пишете пак ако се сетите за още нещо.

 4. К.Атанасова

  БЛАГОДАРЯ.Много добра и полезна информация

 5. К.Атанаасова

  Често се налага да пътувам и ви благодаря с изложената информация.Всичко е точно.

 6. Пламен Петров

  Сложете на телефона си програма за гласов превод. Мноо е полезпа там където имате интернет. Т.е. вече навсякъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *