Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да изберете добър счетоводител за своя бизнес? Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат!

Как да изберете добър счетоводител за своя бизнес? Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат!

Как да изберете добър счетоводител за своя бизнес?

Как да изберете добър счетоводител за своя бизнес?

Като собственик на бизнес знаете, че Ви се налага да се справяте ежедневно с много задачи. Трябва да решавате проблеми от всякакво естество и да взимате решения, които ще Ви помогнат да отведете бизнеса си на следващото ниво.

Когато става въпрос за счетоводство, обаче, всеки собственик на бизнес знае, че не може да се справи сам. Данъците, таксите, всички счетоводни документи изискват специфични знания и умения, които само един добър счетоводител има. Ето защо, ако искате бизнесът Ви да върви напред, имате нужда точно от такъв. Но как да сте сигурни, че работите с правилния човек? 

През последните няколко години, ние от Izbiram.bg имаме за цел да даваме полезна и изчерпателна информация на своите читатели, граждани и собственици на фирми. С това искаме да създадем общество от развиващи се, финансово грамотни хора, които могат да взимат правилните решения, с които да си осигурят спокойно бъдеще. Ето защо в следващите редове обръщаме внимание на втория най-важен човек във фирмата – счетоводителят. Предоставяме възможност на всяка компания да се възползва от предлаганите ни счетоводни услуги.

Услугите на добър счетоводител могат да бъдат безценни за Вашия бизнес. Добрият счетоводител ще свърши чудесна работа не само с воденето на документацията. Той ще Ви помогне да се ориентирате в лабиринта на данъчните закони и ще Ви предостави финансови съвети, необходими за управлението и развитието на бизнеса Ви.

Въпреки че сме склонни да свързваме счетоводителите с данъци, да е в крак с данъчните промени не е единствената услуга, която добрият счетоводител предоставя. Независимо дали искате да наемете персонал или искате да купите имущество, добрият счетоводител ще може да Ви каже как подобен ход би се отразил на данъците и/или на растежа на Вашия бизнес . Ето защо е важно да отделите достатъчно време, за да откриете най-добрия счетоводител за своя бизнес. Тези съвети ще Ви помогнат да се справите с лекота със задачата:

Говорете с други собственици на бизнеси

Като собственик на бизнес най-вероятно имате контакти с други собственици на бизнес. Говорете с тях. Разпитайте ги за счетоводните услуги, които използват и дали са доволни. Най-добрият начин да откриете счетоводител, който ще Ви помогне да развиете бизнеса си, е чрез изпитания метод „от уста на уста“.

Друг добър метод, който може да използвате, е да публикувате запитване в бизнес група в социалните мрежи. Когато публикувате обявата, опишете дейността си. С Вас ще се свържат много счетоводители и счетоводни кантори, които могат да предложат услугата, която търсите. Ще получите и много отзиви от собственици на различни бизнеси. Ще имате и по-голям избор.

Използвайте информацията, която съберете, за да създадете кратък списък с бъдещите счетоводители, с които да се свържете.

Кое да изберете: Фирма или Фрийлансър?

За да си отговорите по най-добрия начин на този въпрос, важно е да разберете няколко разлики между услугите, предлагани от счетоводна къща, спрямо счетоводител на свободна практика:

Цена: Ако търсите по-ниска цена за предлаганите услуги, счетоводителят на свободна практика е Вашето решение. Ако избирате счетоводна компания, имайте предвид, че цените, които предлагат, са съобразени с фактори като: наем на офис, заплати и др.

Спазване на срокове: Когато работите със счетоводна компания няма нужда да се притеснявате за спазването на срокове. Служителите във фирмата имат ангажимент към определени срокове като обработка на заплати, плащане на данъци и други. Когато работите със счетоводител на свободна практика, трябва да имате предвид, че той може да попадне в затруднение, да се разболее, да е извън страната или да е ангажиран с друг клиент, което може да се отрази на спазването на срокове.

Опит: Когато става въпрос за опит, счетоводната компания е по-добър избор. Причината за това е, че тя има голям набор от клиенти и има опит с много и различни бизнеси. Този спектър от практически опит означава, че те трябва да предложат повече по отношение на финансовите услуги, необходими за вашата компания. Счетоводителят на свободна практика не може да предложи този опит.

Свържете се с няколко счетоводителя и си уговорете среща, за да обсъдите техните услуги

Някои от най-важните неща, които трябва да разберете при тези срещи, са:

  • Образованието на счетоводителя: кога и къде са придобили знанията си;
  • От колко време практикуват;
  • Какъв опит имат с клиенти в областта, в която е Вашият бизнес;

– Как се справя със спазването на крайни срокове и кои са най-важните срокове, за които трябва да следи: ДДС, осигуровки, приключване на счетоводна година, публикуване на финансови отчети и др.

Създайте си кратък списък с въпроси, които да зададете на потенциалния си избраник

След като посетите няколко счетоводителя, вероятността да сте се спрели на един-двама е много голяма. В този случай, за да си помогнете при избора, създайте си кратък списък с въпроси, на които Вашият човек трябва да отговори. Те трябва да са свързани изцяло с дейността, която извършвате:

  • Ако Вашият бизнес е свързан с интернет, важно е счетоводителят е запознат с електронната търговия.
  • Ако Вашият бизнес включва периоди на работа в други страни или с чуждестранни партньори, имате нужда от счетоводител, който е запознат с международните данъчни въпроси.
  • Ако мислите за износ, попитайте как счетоводителят може да Ви помогне да разработите стратегия за износ.

Искайте оферта за въпросните услуги

Освен че имате нужда от добър счетоводител, неговите услуги трябва да Ви бъдат изгодни, за да можете да си ги позволите без да се притеснявате. Ето защо е важно да получите ценова оферта за предлаганите услуги. Помолете счетоводителя да опише подробно сумите, които ще трябва да плащате, за да няма недоразумения в бъдеще.

Да изберете добър счетоводител за своя бизнес е също толкова важно, колкото и да изберете правилния партньор, с който да работите. Ето защо си струва да отделите достатъчно време, за да проучите и изберете точния човек. Бизнесът Ви ще Ви се отблагодари, когато го направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *