Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да не „стресираме” портфейла си по Коледа?

Как да не „стресираме” портфейла си по Коледа?

Коледа

Дните около Коледа и Нова година са едни от най-хубавите

Дните около Коледа и Нова година са едни от най-хубавите за всеки от нас. Празнична украса, коледни сладки, ароматни свещички, подаръци, уют, топлината на дома. Но наред с всички хубави неща, това е и времето, когато хората са най-склонни на стрес и депресия. Една от основните причини е, че тези няколко празнични дни понякога успяват да „фалират” семейния бюджет до такава степен, че излизането от финансовата дупка отнема месеци.

И тогава всеки започва да си задава въпроса – мога ли да го избегна? Дали мога да направя така, че празникът да е наистина празник, а не безкрайно въртележка от стрес и притеснение за гостите, трапезата, пътуването, куфара, украсата, парите?

Ние от Izbiram.bg имаме за Вас добра новина: Коледата вече може да е уютна и спокойна! Без да претендираме за изчерпателност, ще Ви дадем няколко идеи как да имате Коледа, без излишен стрес за Вас и портфейла Ви. Накрая ще Ви покажем и най-удобния начин да си осигурите безпроблемно и бързо пари, с които да покриете нуждите си!

Подаръците:

И малки и големи тръпнат в очакване на подарък от Дядо Коледа. И ако за малките вълнението е свързано само с това, дали „добрият старец” е прочел писмото и дали са слушали достатъчно, за да получат мечтаната играчка, то за нас – възрастните, вълнението е свързано и с това какво да подарим и ще ни стигнат ли парите. Затова:

 • Направете списък на хората, на които искате да направите подарък
  Прочетете го отново и обмислете още веднъж имената вътре. Дали наистина искате да купите подарък на свекървата? Шегичка… Оставете в списъка само хората, които наистина са важни за Вас. А за всички останали може да направите малки коледни пликчета, например пълни с лакомства.
 • Определете сумата, която ще отделите за подарък на всеки от списъка
  След което разделете подаръците на броя седмици и започнете да ги купувате от сега. Така ще пазарувате равномерно през оставащото до Коледа време и няма да „стресирате” портфейла си в последните дни.
 • Подаръци за децата
  Всички знаем, че това може да се окаже наистина огромен разход, ако искате да ги зарадвате с написаните в писмото до Дядо Коледа подаръци. Затова внимателно планирайте разхода и обиколете поне няколко магазина за играчки и сверете цените. А защо не разгледате сайтовете за онлайн продажби за по-ниска цена?

Пътуване за Коледа и Нова година:

По Коледно-новогодишните празници настъпва едно от най-големите преселения на народите. Едни тръгват на поредната екскурзия, други при роднини в села и градове, а трети решават да покажат на децата си част от красотата на България. Независимо каква е крайната цел на пътуването, парите за билети или гориво за колата са разход, който трябва да предвидите.

 • Вземете решение как ще пътувате
  Много важно е да решите как ще е най-изгодно за Вас да се придвижвате – с кола, с автобус или с влак. Ако например отивате при роднини, семейството Ви се състои от 4 човека и имате автомобил, то за Вас ще е най-евтино да пътувате с него. Но ако отивате за празниците в чужбина, дори почивката да е за цялото семейство, предпочетете автобус. Така няма да се притеснявате за това дали ще има къде да държите колата и колко ще Ви струва паркинга за нея.
 • Ако пътувате с влак или автобус
  Първо преценете как ще е по-изгодно за Вас, като вземете под внимание цената на билетите, времето за пътуване, водата и храната, които ще купите за него. Каквото и да решите, купете билетите по-рано. Така ще сте спокойни, че сте подсигурили пътуването и ще имате един разход по-малко в последната седмица преди празниците.
 • Ако пътувате с автомобил
  Изчислете километрите, които ще изминете и парите, които ще са Ви необходими за да заредите. Изчислете ги според цената на горивото днес, а ако бензиностанциите направят Коледна промоция ще Ви останат за почерпка. Не забравяйте, че колата ще повиши разхода си, както заради задръстванията, в които неминуемо ще попаднете, така и заради зимните условия. Така, че предвидете повече гориво и съответно повече пари. А имате ли винетка? Ако не – прибавете към сметката още 15 лева за нея. Не забравяйте да съобразите и времето на пътуване, спрямо километрите, които трябва да изминете. За да пътувате комфортно и спокойно карайте внимателно и в светлата част на денонощието.

Празничната трапеза и празничната украса

Богатата трапеза е неотменна част от празниците. Множество постни и месни блюда, солидно количество алкохол и безалкохолни напитки. И всичко това може да изпразни портфейла, и то до дъно. Да не говорим, че ако оставите пазаруването за последния момент ще чакате на безкрайни опашки в хипермаркетите. И ето Ви още стрес и нерви.

Затова, седнете от сега и помислете: ще каните ли гости, колко човека ще са, какво ще им сервирате?

 • Направете списък на храните и напитките, които трябва да купите
  След като решите дали и колко гости ще посрещнете определете менюто, което ще поднесете и направете списък на необходимите продукти. Част от тях, като алкохол и безалкохолни можете да купите още от сега, като разбира се внимавате за срока на годност. Една седмица преди Коледа или Нова година започнете да подготвяте трапезата. Ако например сте решили да направите домашни сладки, спрете се на такива, които можете да приготвите по-рано и с времето да станат още по-вкусни.
 • Украса на дома и трапезата
  Защо тази Коледа не помислите за нещо по-различно и уникално? Спомняте ли си часовете по труд и творчество? Защо не се позабавлявате, като сами си направите украсата тази година? Интернет е пълен не само с идеи, но и с практически указания за изработката на различни гирлянди, звездички, играчки, както и с безброй съвети за украса на трапезата и ястията. Повярвайте, не само ще доставите удоволствие на себе си и децата и ще имате една наистина уникална Коледно-новогодишна украса, но и ще спестите не малка сума пари.

И въпреки това…

Дори да направите идеалния финансов план за празниците, пак ще имате нужда от пари. Имате ли ги? А може би мечтаете за една по-различна Коледа за Вас и семейството Ви, например на о-в Санторини? Можете ли да си го позволите?

Вече ДА. Ние сравнихме за Вас всички оферти на фирмите за бързи кредити и избрахме най-изгодните. Перфектната Коледа вече е не само възможна, но и лесна, ако се доверите на Izbiram.bg – Вашия финансов партньор за Коледно-новогодишните празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *