Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да планираме разходите през следващите месеци, така че да не останем без пари в отоплителния сезон?

Как да планираме разходите през следващите месеци, така че да не останем без пари в отоплителния сезон?

Как да планираме разходите през следващите месеци, така че да не останем без пари в отоплителния сезон?

Наличието на добре планиран бюджет за зимата ще Ви помогне значително при постигането на финансовите Ви цели

Колко често Ви се случва да гледате разходите от минали зими и да Ви се иска да бяхте планирали бюджета по-добре? Може би просто Ви се иска да не сте имали толкова разходи по време на Коледните празници? Или просто забелязвате как месечните Ви сметки значително се увеличават през зимата и искате да промените това?

Сега, когато новият зимен сезон чука на вратата, време е да започнете да мислите как да планирате бюджета си по-различен начин. Новият сезон означава нова възможност да поемете контрола върху финансите си! За много хора това означава намаляването на разходите и елиминирането на дълговете. За други – по-доброто планиране и разпределение на приходите.

Наличието на добре планиран бюджет за зимата ще Ви помогне значително при постигането на финансовите Ви цели. Ето няколко страхотни съвета, които ще Ви помогнат през идната зима… и всяка следваща:

1. Обърнете внимание на месечните си сметки и задължения

За да започнете да планирате по-добре бюджета си през зимата, трябва да сте наясно с какво си имате работа. Ето защо, първата стъпка е да се запознаете с миналогодишните разходи. Използвайте банкови извлечения или приложения, за да извадите всички разходи. Направете си таблица, в която са изброени всеки дълг, както и месечните разходи, датата на падежа им и минималното плащане, което трябва да направите.

2. Елиминирайте ненужните разходи

Тъй като през зимата месечните сметки се увеличават, за да избегнете прекалено големи харчове, както и оставането без пари през зимата, добре е да се лишите от някои ненужни разходи.

  • Можете ли да харчите по-малко пари за излизания?
  • Можете ли да намалите сметките си за телефон като редуцирате месечния си план и използвате безплатните приложения за разговори?
  • Можете ли да тренирате вкъщи, вместо да плащате месечен абонамент за фитнес?
  • Можете ли да планирате покупките си за храна и готвенето вкъщи, за да намалите разходите за храна и хранене навън?

Всички тези неща, както и много други, на пръв поглед Ви се струват елементарни, но приложени могат да Ви спестят много разходи, които да използвате, за да постигнете финансовите си цели и да планирате една спокойна зима.

3. Следете приходите и разходите си

Един от най-добрите начини да планирате финансите си тази зима е да следите добре приходите и разходите си. Независимо дали ще записвате приходите и разходите си на лист хартия, ще използвате таблица в Ексел или ще се доверите на приложение, ако искате да контролирате приходите и разходите си през зимата, трябва да знаете от къде идва и къде отива всеки лев, до който имате достъп.

4. Бъдете реалисти

След като имате пълен отчет на разходите от миналата година, време е да разпределите тези за предстоящата зима. Бъдете реалисти. Елиминирайте всички излишни разходи и покупки, за да сте сигурни, че след отоплителния сезон все още ще имате пари в сметката си.

5. Погрижете се за непредвидените ситуации

Друга стъпка в подготовката на Вашия бюджет за новия сезон е да сте сигурни, че той включва пари, постъпващи в спешен фонд. Тези пари се използват САМО за истинско, неочаквано обстоятелство. Например, ако някой в семейството се разболее. Разходите за коледни подаръци, обаче, не са пример за спешен разход! Спестяването на минимум 1000 лева за спешни случаи ще ви попречи да объркате бюджета си, когато трябва да харчите повече пари от обикновено.

6. Стартирайте „потъващ фонд“

Това е един от най-лесните начини да си спестите харченето на прекалено големи суми по време на коледните празници. Терминът идва от английски (sinking fund), a основната му концепция е, че спестявате пари с течение на времето за нещо конкретно.


Добър пример за това са коледните празници. Тогава харчим най-много пари за подаръци, храна, декор и други… Ако започнете да отделяте малки суми от началото на есента, до края на декември ще имате средства, които да похарчите за коледните празници, без това да влияе на бюджета Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *