Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да повишим финансовата си грамотност?

Как да повишим финансовата си грамотност?

финансова грамотност

Попитайте експертите, за да сте сигурни, че вземате информирани решения за вашите лични финанси!

Тази статия е част от нашата образователна кампания за личното финансово планиране, която ще Ви даде полезни познания за постигане на вашите лични финансови цели.

Финансовата грамотност е набор от умения и знания, които позволяват на хората да вземат информирани и ефективни решения, касаещи на първо място управлението на личните им финанси.

Финансовата неграмотност, на свой ред, засяга хората във всички възрасти и от всички социално-икономически равнища. Те стават жертва на измами, високорискови заеми или ипотеки, непосилни кредити и фалити.

Всички ние сме потребители на финансови услуги, но като такива трябва да изберем най-добрите и най-подходящите за нас. За да успеем да го направим, е необходимо да сме финансово информирани и да притежаваме достатъчно знания и умения.

Никога не е късно да започнем да се учим, но това не се случва за една нощ, нито се постига само с четене. Необходим е и практически опит и уроци от живота.

Днес вече има много достъпни възможности за подобряване на знанията ни в сферата на финансите. Потърсете информация за това къде може да инвестирате, какво се случва на пазара на недвижими имоти, как функционират кредитните карти, какво спестяване предлагат банковите депозити, какви са вариантите за застраховане и пенсионно осигуряване, как може да спестите от данъци, и т.н.

Тъй-като областите са много и това е продължителен процес, можете да започнете с тази, от която се интересувате най-много. В интернет пространството съществуват много онлайн ресурси, които са леснодостъпни – от специализирани сайтове до блогове, форуми и видео материали. В допълнение съществуват и различни приложения за телефони, които могат да ни посъветват как да спестяваме или да си направим бюджет.

Потърсете информация и от финансови консултанти или институции, които са специалисти в сферата, представляваща интерес за вас. Попитайте експертите, за да сте сигурни, че вземате информирани решения за вашите лични финанси!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *