Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да постигнем неограничените си цели с ограничени средства?

Как да постигнем неограничените си цели с ограничени средства?

неограничени цели с ограничени средства

Вижте как да сбъднем мечтите си!

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Всеки от нас има мечти и цели. Някои искат собствен дом, други екскурзии до екзотични дестинации. И колкото и различни да са те, едно е сигурно: всяка от тях изисква пари. И колкото по-голяма е мечтата ни, толкова повече средства изисква. Когато доходите ни са ограничени, това може да доведе до разочарование и недоволство. Така се появява и въпросът:

Можем ли да постигнем неограничените си цели с ограничени средства?

За щастие, можем. И това ще стане по-лесно отколкото предполагаме. Нужно е единствено да следваме няколко прости стъпки и да се заредим с достатъчно търпение и целеустременост.

Ето как да сбъднем мечтите си:

 • Конкретизирайте мечтата
  Без значение дали става въпрос за нов дом, екскурзия, нова кола или каквото и да било, важното е мечтата ви да бъде конкретна и да има финансово измерение. Проучете всичко и запишете някъде мечтата си, като включите в нея и финансовата й страна.
  Пример: „Искам новото Ауди А5, което струва 100 000 лева” .
 • Анализирайте приходите си
  Как харчите парите си? Имате ли спестявания? Харчите ли повече от колкото изкарвате? Изкарвате ли достатъчно, за да живеете по начина, по който искате? Запомнете, че ако искате да постигнете мечтата си с ограничени средства, може би ще трябва да се лишите от нещо. Помислете добре какво би било то. Със сигурност имате разходи, които можете да съкратите, без това да се отрази на начина ви на живот. Направете го.
 • Създайте си план
  Направете си ясен план, според който да спестявате, за да достигнете мечтата си. Нека той има срок и сума, която трябва да отделяте всеки месец. И нека те са реалистични – такива, които няма да променят по никакъв начин качеството ви на живот.
 • Потърсете допълнителни източници на доходи
  Ако решите, че спестяването ще ви отнеме прекалено много време, което не искате да изчакате, можете да потърсите допълнителни източници на доход. Това може да е работа като фрийлансър, допълнителни смени в настоящата работа или инвестиране на средства. Последното може да ви донесе сериозен доход, ако го направите правилно.
 • Бъдете търпеливи
  След като сте направили всичко останало, остава само да започнете с изпълнението. То може да ви отнеме време, но ако сте достатъчно целеустремени и сериозни ще можете да постигате всяка своя мечта, без значение колко голяма е тя.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *