Как да проверя дали имам валидна застраховка Гражданска Отговорност?

Как да проверя дали имам валидна застраховка Гражданска Отговорност?

За да бъде всичко наред с Вашата гражданска отговорност и да шофирате спокойно, трябва да се убедите, че тя е валидна. Можете да направите това по следните няколко начина

Застраховката Гражданска отговорност е задължителна за всички собственици на автомобили, тя е нашата отговорност към другите шофьори и обществото. Но тя е и нещото, за което трябва да следите редовно, ако искате да бъдете изрядни при проверка от КАТ. Гражданската отговорност се издава електронно, като още в момента на издаването ѝ се вписва в регистъра, като номерът който се визуализира на полицата се дава от Гаранционен фонд. Покритието по тази застраховка е активно, независимо дали носите със себе си договора(полицата) и съпътстващите реквизити.

В днешно време можете да закупите своята застраховка Гражданска отговорност във всеки един застрахователен офис. А ако не искате да чакате и да се редите на опашки можете да го направите и онлайн. Но кога една застраховка е валидна? Как да сте сигурни, че закупената от Вас застраховка е валидна?

Отговорите на тези въпроси ще намерите в следващите редове. Ние, от Izbiram.bg искаме да предоставим на Вас, читателите ни, полезна и изчерпателна информация, която да направи ежедневието Ви по-леко и организирано. Ето защо, създадохме тази статия с цел да Ви информираме за всичко, което трябва да знаете за валидността на застраховка Гражданска отговорност.

Как да разбера дали моята застраховка Гражданска отговорност е валидна?

За да бъде всичко наред с Вашата гражданска отговорност и да шофирате спокойно, трябва да се убедите, че тя е валидна. Можете да направите това по следните няколко начина:

 • Проверете полицата: В полицата, която получавате от застрахователя, трябва да присъства дата на сключване и дата на валидност. След тази дата, полицата Ви вече е невалидна и трябва да сключите нова.
 • Проверете стикера: Когато сключите застраховка, получавате стикер, който да залепите на предното стъкло. Той служи за проверка, когато полицай Ви спре. На него ще видите 3 дупки, които показват годината, месеца и десетдневката, до която застраховката е валидна.
 • В интернет: Най-сигурния начин за проверка е: В интернет можете също да проверите дали и до кога е валидна гражданската Ви отговорност. Просто въвеждате данните в сайта на Гаранционен Фонд и готово.

Искате да поръчате своята застраховка онлайн? Ето какво трябва да знаете, за да сте сигурни, че ще получите валидни документи!

Работите от 9 до 6 всеки делничен ден и нямате време да посетите офис на застрахователен брокер. А гражданската отговорност изтича и трябва да бъде подновена. Можете да го направите онлайн!

Но как да сте сигурни, че мястото, от където поръчвате и купувате своята застраховка е легитимно?

Ето на какво да обърнете внимание, когато поръчвате застраховка Гражданска отговорност онлайн:

  • Кой стои зад интернет страницата, в която въвеждате личните си данни?
   Когато поръчвате своята застраховка Гражданска отговорност, убедете се, че го правите от сайт, който работи с лицензиран застрахователен брокер. Така ще бъдете сигурни, че данните Ви са защитени и ще получите валидни документи.

 

  • Проучете повече от една компания
   Преди да поръчате своята застраховка, добре е да получите оферти от повече от една застрахователна компания. Това става с помощта на застрахователен брокер, който ще Ви предостави необходимата информация. За да се определи една компания като брокер, тя трябва да има валиден лиценз.

 

  • След поръчката: обърнете внимание на документите, които ще получите
   След като получите своя плик със застраховката, обърнете специално внимание на документите и се убедете, че всички документи са на лице. Проверете:

   • Полица: тя е задължителен елемент на валидната застраховка. Реално при покупка онлайн застраховката е валидна от момента на заплащане на премията, но все още се изисква да имате и хартиена полица.
   • Стикер: за да го залепите на предното стъкло и да послужи в случай на проверка от КАТ; Това е абсолютно морално остарял начин за доказване на наличието на застраховка, както и изискването за предоставяне на хартиена полица и талон…но все още закона го изисква

 

   • Контролен талон: също както стикера, контролния талон служи като доказателство, че застраховката е валидна. Той показва и до коя дата е валидна;
   • Двустранен констативен протокол: използва се при инцидент. В него участниците в инцидента попълват своите данни, за да бъде по-лесно на застрахователите да покрият щетите.
   • Зелена карта: Зелената карта се използва при пътуване в чужбина. Тя удостоверява, че имате платена застраховка Гражданска отговорност, която покрива минималните изисквания на закона в посетената страна.

 

 • Проверете своята застраховка онлайн
  За финал, за да сте сигурни, че застраховката Ви е валидна, проверете в сайта на Гаранционен Фонд. Така ще сте напълно спокойни, че сте получили легитимни документи и ще можете да шофирате автомобила си без проблем.

Как да откриете най-евтината застраховка Гражданска отговорност?

Освен че искате да е валидна, търсите и най-изгодната оферта за застраховка Гражданска отговорност. Това търсене може да Ви отнеме много време. Проверката на всички брокери и сравняването на цени е досадна задача, която можете да си спестите с калкулатора за гражданска отговорност на Izbiram.bg. С него можете да изберете най-изгодната застраховка без никакво усилие. Просто въведете данните на автомобила и шофьора.
Калкулаторът ще Ви покаже в реално време цените на различните брокери, специално за Вашия автомобил. А когато изберете от кой застраховател да получите своята застраховка, можете да закупите през сайта. Бързо, лесно и с минимални усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.