Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да проверя дали имам валидна застраховка Гражданска Отговорност?

Как да проверя дали имам валидна застраховка Гражданска Отговорност?

Как да проверя дали имам валидна застраховка Гражданска Отговорност?

За да бъде всичко наред с Вашата гражданска отговорност и да шофирате спокойно, трябва да се убедите, че тя е валидна. Можете да направите това по следните няколко начина

Застраховката Гражданска отговорност е задължителна за всички собственици на автомобили, тя е нашата отговорност към другите шофьори и обществото. Но тя е и нещото, за което трябва да следите редовно, ако искате да бъдете изрядни при проверка от КАТ. Гражданската отговорност се издава електронно, като още в момента на издаването ѝ се вписва в регистъра, като номерът който се визуализира на полицата се дава от Гаранционен фонд. Покритието по тази застраховка е активно, независимо дали носите със себе си договора(полицата) и съпътстващите реквизити.

В днешно време можете да закупите своята застраховка Гражданска отговорност във всеки един застрахователен офис. А ако не искате да чакате и да се редите на опашки можете да го направите и онлайн. Но кога една застраховка е валидна? Как да сте сигурни, че закупената от Вас застраховка е валидна?

Отговорите на тези въпроси ще намерите в следващите редове. Ние, от Izbiram.bg искаме да предоставим на Вас, читателите ни, полезна и изчерпателна информация, която да направи ежедневието Ви по-леко и организирано. Ето защо, създадохме тази статия с цел да Ви информираме за всичко, което трябва да знаете за валидността на застраховка Гражданска отговорност.

Как да разбера дали моята застраховка Гражданска отговорност е валидна?

За да бъде всичко наред с Вашата гражданска отговорност и да шофирате спокойно, трябва да се убедите, че тя е валидна. Можете да направите това по следните няколко начина:

 • Проверете полицата: В полицата, която получавате от застрахователя, трябва да присъства дата на сключване и дата на валидност. След тази дата, полицата Ви вече е невалидна и трябва да сключите нова.
 • Проверете стикера: Когато сключите застраховка, получавате стикер, който да залепите на предното стъкло. Той служи за проверка, когато полицай Ви спре. На него ще видите 3 дупки, които показват годината, месеца и десетдневката, до която застраховката е валидна.
 • В интернет: Най-сигурния начин за проверка е: В интернет можете също да проверите дали и до кога е валидна гражданската Ви отговорност. Просто въвеждате данните в сайта на Гаранционен Фонд и готово.

Искате да поръчате своята застраховка онлайн? Ето какво трябва да знаете, за да сте сигурни, че ще получите валидни документи!

Работите от 9 до 6 всеки делничен ден и нямате време да посетите офис на застрахователен брокер. А гражданската отговорност изтича и трябва да бъде подновена. Можете да го направите онлайн!

Но как да сте сигурни, че мястото, от където поръчвате и купувате своята застраховка е легитимно?

Ето на какво да обърнете внимание, когато поръчвате застраховка Гражданска отговорност онлайн:

  • Кой стои зад интернет страницата, в която въвеждате личните си данни?
   Когато поръчвате своята застраховка Гражданска отговорност, убедете се, че го правите от сайт, който работи с лицензиран застрахователен брокер. Така ще бъдете сигурни, че данните Ви са защитени и ще получите валидни документи.

 

  • Проучете повече от една компания
   Преди да поръчате своята застраховка, добре е да получите оферти от повече от една застрахователна компания. Това става с помощта на застрахователен брокер, който ще Ви предостави необходимата информация. За да се определи една компания като брокер, тя трябва да има валиден лиценз.

 

  • След поръчката: обърнете внимание на документите, които ще получите
   След като получите своя плик със застраховката, обърнете специално внимание на документите и се убедете, че всички документи са на лице. Проверете:

   • Полица: тя е задължителен елемент на валидната застраховка. Реално при покупка онлайн застраховката е валидна от момента на заплащане на премията, но все още се изисква да имате и хартиена полица.
   • Стикер: за да го залепите на предното стъкло и да послужи в случай на проверка от КАТ; Това е абсолютно морално остарял начин за доказване на наличието на застраховка, както и изискването за предоставяне на хартиена полица и талон…но все още закона го изисква

 

   • Контролен талон: също както стикера, контролния талон служи като доказателство, че застраховката е валидна. Той показва и до коя дата е валидна;
   • Двустранен констативен протокол: използва се при инцидент. В него участниците в инцидента попълват своите данни, за да бъде по-лесно на застрахователите да покрият щетите.
   • Зелена карта: Зелената карта се използва при пътуване в чужбина. Тя удостоверява, че имате платена застраховка Гражданска отговорност, която покрива минималните изисквания на закона в посетената страна.

 

 • Проверете своята застраховка онлайн
  За финал, за да сте сигурни, че застраховката Ви е валидна, проверете в сайта на Гаранционен Фонд. Така ще сте напълно спокойни, че сте получили легитимни документи и ще можете да шофирате автомобила си без проблем.

Как да откриете най-евтината застраховка Гражданска отговорност?

Освен че искате да е валидна, търсите и най-изгодната оферта за застраховка Гражданска отговорност. Това търсене може да Ви отнеме много време. Проверката на всички брокери и сравняването на цени е досадна задача, която можете да си спестите с калкулатора за гражданска отговорност на Izbiram.bg. С него можете да изберете най-изгодната застраховка без никакво усилие. Просто въведете данните на автомобила и шофьора.
Калкулаторът ще Ви покаже в реално време цените на различните брокери, специално за Вашия автомобил. А когато изберете от кой застраховател да получите своята застраховка, можете да закупите през сайта. Бързо, лесно и с минимални усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *