Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да се погрижим за финансовата грамотност още от ранна детска възраст?

Как да се погрижим за финансовата грамотност още от ранна детска възраст?

Според последните данни, България заема последните места по финансова грамотност. У нас родителите не обичат да говорят за пари на децата си, не отделят нужното време да им обяснят за процесът на добиване и рационалното им съхранение.  Всеки родител иска най-доброто за детето си, което не означава задължително, че то трябва да притежава последния модел телефон, дреха или най-скъпата играчка. Това, което иска всеки родител за детето си е безопасност и сигурност и като родител трябва да постави основите, върху които да надграждат децата, за да се справят добре.  А без практически познания за парите, това е изключително трудно. Не е случаен изразът: „Парите въртят света“. Имотът в който живеем, дрехите, които носим, образованието, което даваме на децата си, разходите за сметки… всичко това изиска пари.

Колкото по-рано започнете да разговаряте с детето си за смисълът на парите, толкова по-добре. Обикновено се счита, че подходящата възраст за това е предучилищната. Финансовата грамотност при най-малките е важна, за да са подготвени за действителността, ограничените ресурси и за да знаят как да реагират в непредвидени ситуации. Ако не сте, чели така известната книга „ Богат татко, беден татко“, ви съветваме да го направите, след което да я разкажете на детето си. В нея по детски са описани кои са активите и пасивите, какъв е смисълът на парите и как да ги използваме правилно.

Защо предучилищната възраст е най-подходяща за въвеждане в света на парите?

Това е периодът, в който вече детето ви може да брои. Спокойно може да му дадете монети и банкноти, с които да започне. Вероятно ще имате много въпроси, свързани с това как може 20 ст. да са по малко от 2лв., когато 20 е по голямо от 2лв. Затова пък може да вземете от всички монети и да ги подредите по големина на стойността, след което може да направите същото с банкнотите.

За да проверите наученото, може да играете с детето на продавач и купувач, като него сложите в ролята на продавача, който трябва да връща ресто. Взимайте  често децата с вас, когато ходите до магазина, за да видят как се използват парите. Дори, когато плащате с кредитна карта или дебитна, им кажете че вътре са вашите пари. Показвайте им касовите бележки, за да се опитат да разчетат сумите.

Една от най-често допусканите грешки на родителите е че смятат децата си за твърде малки, за да ги въвличат в света на парите или да кажете, че нямате пари за нещо, което те искат. По този начин детето може да остане с впечатление, че наистина не разполагате с пари и да се получи обратния ефект, когато види обратното и се почувства излъгано. Затова по-добре седнете с него и му обяснете защо няма да купите дадена стока. Разкажете му за причината за отказ, било то защото вече я има тази играчка, защото е прекалено скъпа и е по-добре да избере нещо друго или просто защото не му трябва. Аргументирайте отговора си и накарате детето да разсъждава върху това, от което наистина има нужда.

Научете децата си да спестяват.

В основата на бъдещите предприемачи е от малки да се научат за правилното спестяване. Ежедневно децата ни виждат как харчим пари за тях, затова ги научете да видят и другата страна на монетата. Самото спестяване е не само навик, то създава дисциплина, чувството на удовлетвореност и известна сигурност. Научете ги от малки да си поставят цели – да кажем да слагат по 1лв.на ден или през дни в касичка, която може да е прозрачна, за да виждат ежедневно как количеството нараства и парите се трупат. Така например, когато следващия път иска мечтаната играчка или телефон, може да му кажете че ще ги получи, когато си напълни касичката, като разбира се и вие може да бъдете съпричастни.

Ако давате на детето си джобни, може да подхвърлите идеята да не харчи всичките, а да заделя част от тях, така то ще усети отговорността, която носи за събраната сума. Помислете за варианта на джобните – дали ще е на дневна или седмична база. Когато давате по-голяма сума пари, създавате още по-голяма отговорност, тъй като то трябва да разпредели правилно бюджета си по дни и да останат евентуално. Бъдете търпеливи като родители и ги напътствайте, като вметнете изречение от рода на „ Имаш ли наистина нужда от тази близалка?“ Не забравяйте, че джобните трябва да бъдат съобразени с вашите възможности, а не с тези на останалите родители и детето трябва да знае за това. Разказвайте на детето си, че хората са различни, имат различни приоритети и възможности. Поставете сигурността, здравето и образованието им на първо място. Т.е ако иска последния модел телефон, а вие нямате възможността или не желаете да му го подарите, просто му обяснете че за вас е по-важно да оцени, че се храни здравословно, има подслон и необходимите неща да живее добре. Поддържайте тезите си и решенията, които взимате във финансово направление, защото това е личният пример, който давате на детето си.

Не бъдете прахосници, защото децата определено няма да се смилят над вас. Ако харчите цялата си заплата за 10 дни, не заделяте поне 10% от нея и се чудите как да изкарате останалата част от месеца, вероятността и детето ви да последва този пример е голяма. Развиването на финансова култура в детето изисква последователност и във вашите действия като родители.

Дайте възможност на децата си да печелят пари.

Освен, чрез спестяване, дайте възможност на децата си да заработят пари. Ако са прекалено малки за това, може вие да им плащате за извършен труд. Повечето деца не обичат да си подреждат стаята, да изхвърлят  боклука или да помагат в домакинската работа. Може да фиксирате седмична заплата на база ежедневно изпълнените задачи, с които хем да стимулирате финансово детето, хем да създадете трайни навици.

И не на последно място е важно да научите децата си да дават пари, когато това е необходимо. Границата между спестовността и скъперничеството е тънка. Давайте от време на време пари на просяка, уличния музикант или бабата с цветята, внушете тази ценност в детето, за да го превърне в навик от ранна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *