Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да се погрижите за бизнес финансите си по време на криза

Как да се погрижите за бизнес финансите си по време на криза

Как да се погрижите за бизнес финансите си по време на криза

Как да се справите? Какво да направите, за да не се наложи да закриете бизнеса си и да освобождавате служители?

За всеки собственик на бизнес, кризата е едно от най-ужасяващите неща. Независимо дали имате малък бизнес с до 5 служители или управлявате голяма компания, периодът на криза може да разклати сериозно бизнесът ви.

Как да се справите? Какво да направите, за да не се наложи да закриете бизнеса си и да освобождавате служители?

Отговорът на тези въпроси се крие във финансите. Добре управляваният финансов поток е ключът към стабилност в бизнеса, особено по време на криза. А за да го поддържате такъв, сме отсели няколко съвета, които ще ви помогнат.

Ние, от Izbiram.bg, имаме за цел да помогнем на българите да подобрят финансовата си култура, а от там и живота си. За да постигнем тази цел, постоянно търсим, сравняваме и анализираме нови и различни финансови услуги, предлагани на пазара. Търсим системи и методи за управление на финансите, които да представим на своите читатели под формата на съвети. Така се надяваме да създадем общество от финансово грамотни българи, живеещи спокоен живот.

Както 2020 година показа, кризата може да дойде неочаквано и да повлияе негативно на бизнеса, независимо какъв е той. Но трябва ли да стоите безучастно и да очаквате проблема сам да премине? Съвсем не! Ето какво да направите:

1. Доверете се на професионалист

Не е нужно да се справяте сами с проблема. Ако бизнесът ви претърпява загуби и е в криза, добре е да поговорите с експерт, който ще ви помогне да създадете план, с който да се измъкнете от проблема. Говорете с финансов консултант или посетете личния си бизнес банкер. Те са наясно както с финансовата ситуация в страната, така и с дейността, която управлявате. Консултацията с експерт ще ви помогне да получите полезни и ценни съвети за своите бизнес финанси. Изгодни фирмени кредити и безплатна кредитна консултация.

А, ако приходите ви са намалели в следствие на кризата, личният ви банкер може да ви предложи бизнес финансиране, специално създадено за тези трудни моменти. Обикновено бизнес кредитите са чудесен начин да попълните „дупките“ в паричния си поток, а изплащането им може да бъде отложено в бъдещето, когато стабилизирате бизнеса си.

2. Говорете с други собственици на бизнес

Ако бизнесът ви е в криза и имате нужда да се погрижите за финансите си, коментирайте проблема с други собственици на бизнес. Прочетете книги, статии или блогове на бизнесмени, които споделят своя опит с финансовите кризи. Така може да ви дойдат полезни идеи, с които да решите проблемите си.

3. Обърнете внимание на бюджета и оптимизирайте разходите си

Преди да можете да вземете някакво информирано решение, трябва да знаете къде се намирате. Направете задълбочен преглед на паричния си поток, бюджет, разходи и други ресурси. Погледнете бюджета и се опитайте да оптимизирате разходи, които могат да ви помогнат да спестите пари и да подобрите паричния поток. Направете списък на всеки текущ разход и определете кой може да бъде елиминиран или намален. Има ли услуги или оборудване, от които можете да се отървете? Можете ли да получите по-добра цена от различен доставчик? Можете ли да договаряте тарифата с настоящия си доставчик?

Помислете как може да получавате повече пари? Могат ли да се направят подобрения за оптимизиране на паричния поток? Прегледайте ценообразуването си и определете дали промените могат да ви помогнат да увеличите приходите си.

Преговаряйте със своите кредитори

Ако вече имате бизнес кредити и се окаже, че не можете да ги обслужвате, това може да ви донесе сериозно напрежение, особено ако приходите ви не постъпват по план. При това положение, не се колебайте да се свържете с кредиторите си и да се опитате да предоговорите или отложите вноските. Обяснете им ситуацията и те могат да ви помогнат като ви предложат план за плащане, съобразен с вашите нужди.

Обърнете внимание на бизнес плана си и направете промени, ако е нужно

Въпреки че преоценката на определени стратегии може да има положителен ефект, ситуацията може да изисква още по-драстични промени. Прекарайте известно време в преоценка на вашия бизнес план като цяло. Погледнете внимателно кои от вашите продукти и услуги дават най-голяма възвръщаемост и кои може да не са толкова продуктивни. Можете ли да спрете губещите и да отделите повече време и ресурси на онези, в които виждате повече потенциал?

Има ли начини, по които можете да добавите нова услуга/ продукт на пазара? Има ли други пазари, които изобщо не сте обслужвали, но бихте могли? Понякога парите, от които се нуждаете, могат да дойдат от съвсем различен поток от първоначално планираното.

Моментите на криза са притеснителни за всеки собственик на бизнес. Но дори финансите ви значително да намалеят, това не означава, че трябва да прекратите дейността си. Ние сме на среща при нужда от каквото и да е финансиране. Изгодни потребителски кредити.

Следвайте изложените съвети и много скоро ще забележите промяна във финансовото положение на бизнеса си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *