Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да създадем ефективен бюджет?

Как да създадем ефективен бюджет?

бюджет

Aко искате да сте от хората, които бързо и лесно постигат онова, което си намислят, добре е да се заемете със създаването на бюджет. Ето как:

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Всеки от нас иска да живее спокойно живота си, да бъде финансово стабилен и да може си купи всичко, което поиска. Колко от нас го правят наистина, обаче? Оказва се, че тайната на финансовата стабилност и сигурност се крие в създаването и придържането към ефективен бюджет.

Много хора смятат, че бюджетът се използва само по време на финансова криза, но истината е, че той е мощен инструмент за постигане на финансови цели. Затова, ако искате да сте от хората, които бързо и лесно постигат онова, което си намислят, добре е да се заемете със създаването на бюджет. Ето как:

 1. Създайте си отчет на приходите и разходите
  Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато започнете да изготвяте бюджета си, е откъде идват и къде отиват парите ви. Ако имате постоянна работа, няма да имате проблем с пресмятането на прихода. Ако обаче работите на свободна практика или имате собствен бизнес, вземете средно-аритметично на прихода си през последните няколко месеца, за да добиете представа каква сума печелите. След това идва ред на разходите. Разпределете парите си по категории, за да видите кога и за какво харчите всеки месец.
 2. Определете целите си и им дайте финансова стойност
  Представете си мечтания живот. Нова кола? Апартамент? Спестявания за определена сума? Сега си помислете колко точно ще ви струва това и отбележете сумата като своя финансова цел.
 3. Приоритизирайте целите и разходите си
  След като вече сте определили целите си, добре е да ги съчетаете с досегашния си начин на живот. Понякога това означава да се откажете от някои разходи в името на целите си.
 4. Отрежете всички ненужни разходи
  Ако искате да спестявате за луксозна почивка, може би трябва да намалите дневните си разходи за кафе и цигари, например. Прегледайте отчета с разходите си и преценете с кои от тях бихте се разделили, за да постигнете по-бързо целта си. Запомнете, поставяйте си цели, които съвпадат с начина ви на живот. Ако си поставите такива, които ще изискват от вас да се лишите от доста неща, това може да ви донесе допълнително стрес и напрежение. Не забравяйте, постигането на финансови цели и спестяването трябва да бъде постепенен и лек процес, а не такъв, който да ви натовари.

Ако все пак откривате трудности при съставянето на бюджета си, винаги може да потърсите съвет от експерти, които ще улеснят процеса и ще го направят по-малко стресиращ.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *