Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как и къде да пътуваме безпроблемно през лятото на 2021г.?

Как и къде да пътуваме безпроблемно през лятото на 2021г.?

Лято е! Сякаш проблемите, които имаме през есента и зимата са една идея по-далечни и много от нас искат да пътуват. Пътуването ни прави по-щастливи и отворени към света, а фактът, че през последните 2 години то беше изключително затруднено и дори невъзможно, ни накараха още повече да оценим преживяването, което качването в самолета и отпътуването към нови дестинации носи.

Пандемията, обаче, не е свършила. И дори сега  да можем да пътуваме, отново трябва да имаме едно на ум и да внимаваме при избора на дестинация, подготовката и самото пътуване. Независимо дали става въпрос за нещо кратко като пътуване до Гърция или нещо по-голямо като пътуване в Азия, в следващите редове ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за така чаканите почивки лято 2021!

Ние, от Izbiram.bg имаме за цел да помагаме на българските граждани да живеят спокоен и финансово независим живот. Ето защо разглеждаме всички аспекти, които са свързани с финансите: кредити, спестявания, застраховки, осигуряване. Нашето желание е да създадем общество от финансово грамотни хора, които взимат правилните финансови решения. И тъй като е лято, и за много хора то е свързано главно с пътувания, ето какво трябва да знаете за пътуване по време на пандемия.

Пътуването в чужбина е тема табу от началото на 2020 г. когато се сблъскахме с коронавируса. Но година и половина по-късно държавите малко по малко започват да отварят своите граници за туристи, а това не само ни кара отново да мечтаем за пътуване в чужбина, но и ни дава реалната възможност наистина да постигнем тези свои мечти. Ето как да го направите безопасно с няколко лесни стъпки:

Дестинацията

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете своята дестинация. Светът няма да се отвори отново наведнъж и докато някои страни, като Исландия и Гватемала, приветстват обратно туристи, други, като Австралия и Нова Зеландия, поддържат границите си малко по -затворени.

Що се отнася до пътуванията в Европа, както ваксинираните, така и неваксинираните пътници ще могат да пътуват из Стария континент. Отделните държави обаче все още могат да изискват тестове за коронавирус или карантина при пристигане. За да изберете най-добрата и безопасна дестинация за себе си, обърнете внимание на мерките, описани в сайта на МнВР

Кои са най безопасните дестинации?

(Имайте в предвид, че списъка се променя постоянно)

Ако искате да пътувате в държава, в която да се чувствате безопасно, изберете държави, обявени в зелената зона. Това са държави, при които се наблюдава значителен спад във влиянието на коронавируса и са свободни и безопасни са пътуване. Към 02.08 такива са:

Австрия, Германия, Литва, Полша, Финландия, Дания, Норвегия, Сан Марино, Чехия, Швейцария и Люксембург.

Задължително избягвайте държави, които попадат в червена зона като: държавите в Южна Америка, Испания, Ирландия, Индия, Монако, Малдиви, Южна Африка и др.

 

Как да стигнете до там?

След като изберете дестинацията, ред е да помислите на това как да стигнете до там. В зависимост от мястото, можете да отидете до там с личния си автомобил, със самолет или с круизен кораб.

Ако все още не сте ваксинирани, имайте предвид, че круизните линии и авиокомпаниите все повече обявяват изискванията за ваксинация. Ако сте избрали да летите със самолет, обърнете внимание на политиките при отмяна на пътуване, за да избегнете излишни главоболия, ако полетът бъде отменен. Застраховката Отмяна на пътуване също е добър начин да си осигурите повече спокойствие преди пътуването.

Ако дестинацията го позволява и решите да пътувате с личния си автомобил, освен мерките за сигурност за вас и компанията ви, обърнете внимание дали автомобила има валидна застраховка гражданска отговорност. Ако тя скоро изтича, можете да я подновите ТУК.

Ако ще пътувате в чужбина с личния си автомобил, добре е да си направите и застраховка КАСКО, ако нямате такава. Така ще си осигурите повече сигурност.

 

Подгответе необходимите документи

Ако искате почивката ви да премине безпроблемно, преди да отпътувате, убедете се, че разполагате с всички необходими документи. Наред с лична карта, международен паспорт и шофьорска книжка (ако се налага) вече имате нужда от още няколко документа. Ако сте ваксинирани, носете задължително паспорта си за ваксина. Ако не сте, ще трябва да направите PCR тест и да носите със себе си резултатите от него.

Обърнете внимание и на застраховките. Убедете се, че сте взели със себе си документите за всички видове застраховки. Със застраховка пътуване в чужбина Covid пандемията няма да ви попречи да прекарате една страхотна почивка, макар и с няколко рестрикции.

 

Как да се предпазите, когато вече достигнете своята дестинация?

Ако сте частично ваксинирани, може да успеете да пътувате до някои райони, но здравните експерти препоръчват да се избягват тълпите и храненето на закрито. Ако сте напълно ваксинирани, може би няма да се наложи да бъдете под карантина, но е известно, че при някои дестинации все още трябва да се тествате преди и след пътуването.

Всички пътуващи все още трябва да носят маска и да следват максимално указанията за социално дистанциране.  Много дейности все още ще бъдат затворени, а тези, които са отворени, имат различни рискове в зависимост от това дали сте ваксинирани, в тълпа или сте на открито.

Независимо какви активности планирате, може да си осигурите допълнителна сигурност, ако обмислите закупуването на застраховка помощ при пътуване в чужбина. С нея ще имате повече спокойствие и ще може да разчитате на здравна грижа, ако се наложи.

Може да сключите застраховка помощ при пътуване в чужбина онлайн ТУК!

Независимо дали сте ваксинирани или не, винаги, когато пътувате, обръщайте внимание най-вече на здравето си. Със здравна застраховка за чужбина коронавирус пандемията ще ви се стори една идея по-далечна. Ще имате спокойствието и сигурността, че дори да се случи нещо, специалисти ще се погрижат за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *