Как родните банки таксуват валутните преводи за юридически лица? Прочетете това, ако сте собственик на бизнес.

валутните преводи за юридически лица

Какъвто и да е случаят, ако искате да планирате ефективно всички тези транзакции и да можете да контролирате финансите си по възможно най-добрият начин, добре е да знаете колко ще ви струва всичко това.

Имате собствен бизнес и ви се налага да правите към или получавате преводи от чужбина или в чуждестранна валута? Прочетете следващите редове, ако освен това държите да планирате финансите си по правилният начин.

Може би всеки собственик на бизнес в някакъв момент си е мечтал да развие бизнеса си до такава степен, че да започне да работи и с чуждестранни клиенти, което автоматично води до преводи от и към чужбина. Или пък бизнесът ви е в сфера, в която често ви се налага да правите и получавате преводи от друга държава? Или пък както вие, така и партньорите ви на територията на България оперирате с валута, различна от левове?

Какъвто и да е случаят, ако искате да планирате ефективно всички тези транзакции и да можете да контролирате финансите си по възможно най-добрият начин, добре е да знаете колко ще ви струва всичко това.Ако бизнесът ви изисква международни или междубанкови преводи в чуждестранна валута, едно от основните неща, които трябва да направите, когато избирате обслужващата си банка, е да проучите какви са таксите за този тип услуга.

В Izbiram.bg нашата основна цел е да помогнем на читателите си, като представим най-добрите и изгодни финансови услуги, предлагани на родния пазар. Така ще ви спестим време, което ще прекарате в чудене и пресмятане. Izbiram.bg постоянно разглежда различните продукти и услуги на финансовите компании, като набляга на следните техни характеристики – цена, условия, удобство, бързина и качество на обслужването. Именно затова направихме бързо проучване за таксите, които събират родните банки в следните 3 категории:

  1. Превод в чужбина в чуждестранна валута;
  2. Получаване на средства от чужбина в чуждестранна валута;
  3. Превод в България в чуждестранна валута.

В родните банки плащанията на чуждестранна валута се разделят на 2 основни категории:

  • Междубанков кредитен Превод в EUR в ЕИП (Европейско Икономическо пространство)
  • Междубанков кредитен превод извън ЕИП и кредитен превод във валута различна от EUR в ЕИП

Тъй като България попада в ЕИП, всички междубанкови преводи на територията на страната попадат в първата категория.

В зависимост от тези две категории и индивидуалните условия на всяка банка, обединихме информацията в 3 таблици. И така, ето какви такси и комисионни ще ви взимат родните банки, ако сте юридическо лице и имате намерение да правите преводи в чуждестранна валута, както и пример за това какви ще бъдат таксите и комисионните във всяка банка за суми от 1 000 Евро и 10 000 Евро, от и към страна в ЕИП.

преводи


Според този пример става ясно, че ако търсите най-изгодната банка, най-добре можете да направите това като първо съобразите размера на сумите, които се очаква да внасяте и теглите.

Прочетете още за: Ето какво се случва когато сте собственик на бизнес и ви се налага да внасяте и теглите пари често!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.