Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как NN ми помогна да планирам спокойното си финансово бъдеще?

Как NN ми помогна да планирам спокойното си финансово бъдеще?

финансово бъдеще

Финансовото планиране е важна стъпка в живота на всеки човек, който иска да има контрол върху бъдещето си и възможност да управлява активно посоката на своя живот.

Никога не съм се интересувала особено от пенсионно осигуряване, нито от застраховки. За мен това е чужда материя, която до скоро смятах за сложна и ненужна за разбиране. Винаги съм била служител и съм смятала, че това е работа на счетоводителите. До момента, в който реших да стартирам собствен бизнес. Тогава за пръв път усетих нуждата да знам нещо повече за тези неща – осигуровките, пенсиите, застраховките. Какво ще трябва да плащам като управител на фирма? А когато наема служители? С течение на времето и нарастването на личните ми отговорности започнаха да ме вълнуват и други, по-персонални въпроси – как да осигуря спокойно бъдеще на семейството ми, а на себе си достойни старини, без притеснението, че пенсията, която ще получавам е недостатъчна? Каква пенсия ще получавам изобщо? А какви осигуровки внасям за нея?

Така започнах своето проучване в интернет, което обаче удари на камък. Повечето написани неща ме объркваха повече, вместо да ми помогнат. Буквално бях залята от реклами на продукти и финансова терминология.

Тогава попаднах на сайта на NN. Там намерих достъпно написана информация, която ми помогна да се ориентирам в сложната материя. Реших, че няма да стане само с четене в интернет и посетих офис на NN. Без уговорка, без никаква представа какво точно ще ги попитам и какво ми трябва. Бях леко притеснена, защото навлизам в нещо, което ми е напълно непознато. Не знаех какво да очаквам.

Посрещнаха ме усмихнати хора, които ме изслушаха, след което и ме насочиха към финансов консултант от NN – г-жа Яна Рашева. Тя изслуша историята ми и започна истинската консултация. Обясни ми смисъла на това да управлявам личните си финанси в 5-те направления на финансовото планиране, в които NN могат да консултират хората като мен:

  • Пенсионно планиране;
  • Инвестиционно планиране;
  • Застрахователно планиране и управление на риска;
  • Данъчно планиране;
  • Наследствено планиране.

На пръв поглед всички тези неща ми се сториха сложни, но тя ми ги обясни на достъпен език, с примери и изчисления. След като изясних в главата си цялата картинка, пренесохме нещата в моя живот. Консултантът искаше да бъде наясно с моите предпочитания, с плановете, целите и мечтите ми, за да можем заедно да изберем подходящата стратегия за тяхното финансово обезпечаване. Дори направихме разчет на приходите и разходите ми – нещо, което сама не бях правила до момента толкова подробно. Обсъдихме въпросите с пенсионирането – нещо, за което никога до сега не се бях замисляла, застраховките живот и дори опциите за закупуване на собствено жилище без нужда от банков кредит.

Тя беше отзивчива, ясна и точна в обясненията си и в даден момент наистина се отпуснах и разговарях с нея като с приятел. В края на разговора, естествено, насрочихме нова среща. Междувременно аз обещах да помисля какви са финансовите ми цели и каква сума мога да отделям месечно за постигането им, а тя пое ангажимент да направи изчисления, с които да ми предложи финансов план, с помощта на който да постигна максимално бързо тези цели.

Резултатът от цялата консултация беше, че отидох неразбираща и притеснена, а си тръгнах от офиса на NN с много полезна информация, мотивирана да отделя повече внимание на финансовите си цели и бъдещето си, и с нов сигурен помощник в тази задача.

Сега съм наясно, че финансовото планиране е важна стъпка в живота на всеки човек, който иска да има контрол върху бъдещето си и възможност да управлява активно посоката на своя живот.

Христина Лозанска, сътрудник на интернет портала izbiram.bg

Научете повече за възможностите за финансово планиране и консултиране на www.nnbulgaria.com или посетете най-близкия до вас офис на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *